Powered By Blogger

marți, 9 martie 2010

"Painea noastra cea de toate zilele"




Iarna e anotimpul painii.
Pentru ca e frig ,fac foc in bloadar(cuptor) de dimineata,iar mirosul de paine incalzeste casa.
Credeti ca am un cuptor special?
Nu ,nu am inca,dar sper sa-l fac la vara,lipit de grill,in curte.
Un cuptor adevarat din caramida pentru paine si pizza.

Painea de azi este painea clasica,dupa o reteta simpla cu ingrediente putine.

Am folosit :

600 g faina alba
300 ml apa calduta
1 plic drojdie uscata Dr.Oetker
1 lingurita miere sau zahar
1 lingura sare
30 ml ulei

Sa pornim la treaba.
Primul lucru pe care l-am facut a fost sa pornesc cuptorul.
Pentru inceput,pe o trepata inferioara.Cat sa faca cald in bucatarie.
Dam faina prin sita,intr-un lighean.
O amestecam cu drojdia,zaharul,sarea.
La aceasta paine nu fac maia.Nu este nevoie.
Adaug apa calda din aproape in aproape si incep sa framant aluatul.
Cand aluatul se desprinde de pe mana,pun putin ulei si framant.
Si framant..si framint..si-l rasucesc,si-l invartesc,dau jos vesta,framant,dau jos tricoul,





si framant si cand nu mai ai ce da jos si din grinda picura apa,poti sa te opresti.
Am pus aluatul la crescut,intr-un vas presarat cu faina,acoperit cu un prosop.
Eu am lasat o ora si jumatate.
Intre timp, program de voie.
Poti sa tragei aer in piept,sau sa faci incalzire cu halterele. 
Urmeaza repriza a II-a de framantat.
Repriza a II-a
Punem aluatul pe masa infainata,si framantat din nou,la fel de mult ca prima data.
Framantatul asta nu e un moft.E foarte important.De el depinde cat de pufoasa va fi painea.
Eu i-am dat forma de bila si l-am pus intr-un vas de Tuci,uns cu ulei.

Era bun un Le Creusette,dar in lipsa, e bun si tuciul :)
Unul din ala gros si greu,de-ti rupe mana.
L-am mai lasata sa creasca inca o ora si 15 minute.
Cand s-a rotunjit ca un pepene,l-am crestat cu un cutit f.f.ascutit,l-am uns cu albus si l-am presarat cu sare.
De obicei pun sare de mare,dar acum sunt tare nialcoshe(mandra),ca am primit de la Stella,sare de Himalaya.



L-am pus in cuptor,la 180 de grade,pe gratarul din mijloc.
A fost gata in 45 de minute.
L-am incercat cu un bat lung pentru frigarui.Batul a iesit uscat.
Am scos vasul si dupa 10 minute am scos minunea de painea pe un gratar.
Primele felii s-au mancat cu o fasole frecata cu slana(slanina) prajita.
Daca mai rezista pana maine,voi face o "urmare".
Ia priviti ce coaja crocanta are :





Nici o paine din bold nu miroase ca asta !

21 de comentarii:

baimareanul.com spunea...

Buna,
Am primit msajul tau si vom introduce in director blogul tau
daca te intereseaza si alt mod de promovare al blogului te ajut gratuit!
Trimite prin e-mail la bm_ul@yahoo.com problemele pe care le intampini si te voi ajuta fericit :)

Lia spunea...

Multumesc "baimarene" de vizita.
Iti scriu mail.
Deocamdata te-am atasat mandra tare, in blogroll :)
Ma bucur ca v-am descoperit.
Rand pe rand va atasez pe toti !
Servus la toata lumea !

Mrs. Green Foot spunea...

Iuuuui ce bine arata painea ta! Si ce mi-ar placea sa mananc o paine facuta pe vatra...
Sper sa reusesti sa iti faci cuptorul acela...

Lia spunea...

Piciorus verde,
Ma bucur ca-ti place pita mea.
Si mie imi plac mult de tot pozele voastre.
Multumesc de urare ,sa te auda DD.

Olgutza spunea...

Vreau si eu o bucatica din coaja aceea crocanta si rumena.. te rooooog :P
Lia, sarea de Himalaya are o aroma deosebita?

Lia spunea...

Olgutza,

Sarea provine din dealurile aflate la poalele munţilor Himalaya una dintre cele mai puţin poluate zone de pe pamant. Sarea este extrasă, spălată manual şi uscată la soare, nu se folosesc agenţi de rafinare, aditivi, antiaglomerant sau alţi compuşi chimici de sinteză.
Sarea poate fi roşie, roz, albă sau transparentă, nuanţele de roz si roşu provin de la conţinutul natural de fier.
Am vazut ca se gasesc si lampi din
aceasta sare.
La gust,e usor dulceaga.
Se foloseste la fripturi din carne
rosie.

pansy spunea...

piscotel,iaca te-am gasit si aici si ma bucur.amu te trec in blogroll-ul meu.
ti-a iesit o paine gozava.eu mi-am cumparat o masina de paine in decembrie ,pe care o folosesc la framantat.n-am avut rezultate rele cu ea.am sa incerc si reteta ta.

Lilly spunea...

Arata tare bine painica ta, Lia.Eu am venit dupa miros.

Postolache Violeta spunea...

Simteam miros de paine calda in blogosfera si nu stiam de unde vine.Si uite ca am descoperit!Arata de milioane,felicitari!

Lia spunea...

Fetelor,

Pita s-a mancat,dar cand fac data viitoare va rup cate o buata la fiecare :)
E inclusa si sarea.
Va pup.

KikenHana spunea...

Ei, ce painica frumoasa ti-a iesit! Thumbs up!

Bunny spunea...

Lia, painica ta arata nemaipomenit de bine! Chiar vroiam sa te intreb, de unde sare de Himalaya in Ro? Acum am vazut ca Stella e impricinata :)

PS. Vroiam sa te intreb, ca eu mi-am adus din afara, si nu mai vroiam sa imi oripilez sotul cu pungile mele cu praf alb pe care le car prin bagaje, de ii dau emotii mereu la controlul de frontiera :)) (in loc de praf alb a se citi: faina de grau dur, sare, etc :) )

Lia spunea...

Hanna,
Tare ma bucur ca ai trecut pe la mine.
Multumesc.

Lia spunea...

Bunny,

Dupa ce am primit sarea,am dat cautare pe Gogu si am gasit la magazinele online.
La Shop Mania.

Daniel Orza spunea...

Ce pofta mi-ai facut...

Bunny spunea...

Lia, sarumana! O sa ma uit si eu, despre shopmania stiu ca agrega continut din alte magazine online, deci s-ar putea sa nu fie ei cei care vand direct. Multumesc de info, oricum, eu nu m-as fi gandit ca au adus si pe la noi.

Lia spunea...

Daniel :)

Vanilla spunea...

bunica mea facea painea asa...ii spunea pogace...de cand a murit nu mai gasesc nicaieri gustul de paine buna... :(

Lia spunea...

Vanilla,

Fa paine in casa si ai sa regasesti gustul pierdut.
Eu fac multe retete pe care le mancam in copilarie ,pe care nu vreau sa le pierd.
Te pup.

lauralaurentiu spunea...

Pfuuaiii! Ce pita! Am ramas cu ochii lipiti de monitor! Arata grozav si parca ii pot simti mirosul!

Lia spunea...

Laura,

Multumesc ca ai trecut pe la mine.
Te pup.

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails