Powered By Blogger

sâmbătă, 13 octombrie 2012

Gogonele murate in saramura - Fara secrete




Am aflat cu bucurie ca s-a reeditat cartea D-nei Silvia Jurcovan.
E prima carte de bucate pe care mi-am cumparat-o ,acum multi ...multi ani .:)
E deja jerpelita ,jumulita,ingalbenita ,deci citita si rascitita.
De-a lungul anilor,Silvia mi-a devenit nu numai prietena ci  mentor spiritual .
Pe drept cuvand o numesc Mama Silvia,pentru ca de la ea am deprins multe secrete culinare.
Adica cum ?Nu-ti ajunge o singura mama ?
Pai cum sa nu ,dar doua mame nu strica la casa omului . :)
Una din retetele sale si mai ales secretele acestei retete,am deprins-o de la ea :



Gogonele in saramura 





Avem nevoie de :

gogonele 
25 g de sare grunjoasa pentru fiecare litru de apa .
cimbru
marar 
usturoi
hrean sau boabe de mustar
borcane spalate si uscate

Am cules din gradina ultimele gogonele si gogonici (de la rosiile cherry).
Le-am spalat si le-am ales pe cele mai frumoase .
Am pus pe fundul fiecarui borcan ramuri de cimbru si marar.Am presarat apoi boabe de mustar.Cam o lingurita in borcanele de 720 ml.Daca aveti hrean,folositi-l cu incredere.Cam 2-3 bastonase in fiecare borcan .Si nu uitati 2 catei de usturoi in fiecare borcan.Dau un gust minunat si se pupa perfect cu gogonelele .
Separat am fiert apa cu sare si clocotita am turnat-o in borcane .
Prima faza e gata.

Si acum Sfaturile Mamei Silvia :

Borcanele cu gogonele si saramura se lasa neacoperite in bucatarie pana a doua zi si abia apoi le inchidem.
Borcanele inchise se lasa in bucatarie sau intr-un loc mai cald cam 10 zile ,pana cand porneste fermentatia.
Apoi se pot transfera in camara.

Daca le duceti imediat la rece ,gogonele fermenteaza greu si gustul lor devine amar !

In camara ,fermentatia va continua ,zeama e tulbure ,dar nu va speriati asa se petreace acest tip de fermentatie(fermentatia lactica).
In momentul in care zeama se limpezeste ,gogonele sunt numai bune de mancat.

Dupa aceeasi reteta ,gogonelele se pot pune si la butoi ,amestecate cu telina ,morcovi ,conopida ,varza.....

Multumesc pentru sfaturile de aur ,Mama Silvia .

9 comentarii:

Any spunea...

Odata si-odata trebuie sa incerc si eu. Tot am zis ca e prea cald la mine sa tina.
Fara secrete, dar trucul acela cu tinutul borcanelor neacoperite, nu-l stiam!
Frumos!

Lia spunea...

Any ,

Eu le-am mai facut asa si ies foarte bune.
Daca nu ai un beci rece unde sa le pastrezi ,pune doar cateva borcane ,pe care le pastrezi in frigider dupa ce fermenteaza.Eu zic ca merita o incercare .

catkitchen spunea...

Si eu am pus anul acesta gogonele !! ;)

lidia spunea...

doamne ce spaima am tras.toata ziulica numai la gogonelele puse acu 2 saptamini mi-a stat gandul ,am vazut apa ca e tulbure si fermenta crezand ca nu e normal sa fie asa,apoi am citit aici si se pare ca e ok.ma bucur daca mi-a iesit muratura pusa pt prima data.numai bine

Anonim spunea...

si eu am incercat aceasta reteta anul trecut si inca mai am 3 borcane mari in camara. Arata de parca acum le-am pus. Apa este fff limpede.

Unknown spunea...

Acum am incercat releta! Le-am pus intr-un butoias de 30 kg, amestecate cu conopida, morcovi, varza rosie etc....asta e a 4-a zi de cand le tin in bucatarie cu capacul pus....trebuie neaparat sa le tin 10 zile pana le duc in mansarda la racoare?
Multumesc!
Ionut Anghel

Lia spunea...

Ionut,

Le lasi in bucatarie, sau intr-un loc mai cald, pana cand incepe fermentatia.Deci cand observi ca incepe sa se tulbure saramura.Dar acum ca s-a incalzit vremea, sigur vei putea sa le pui in camara mai repede.Iti doresc spor la treaba !

Anonim spunea...

Am facut reteta dvs anul trecut. Complimente! foarte bune, aromate, si mai ales au ramas tari gogonelele pana ce s-au terminat , adica undeva dupa Paste.. multumiri pentru reteta!

Anonim spunea...

Ce bine imi pare ca am citit o reteta de muraturi Aici in Franta nu cunosc asa ceva! Multumesc mult

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails