Powered By Blogger

joi, 4 martie 2010

Supa de Iarna cu ciuperci Pleurotus



De ce e o supa de iarna ?
Pentru ca in alt anoimp as fi facut-o cu Hribi si cu mult patrunjel.
Iarna o fac cu hribi uscati,sau cu pleurotus.
Ciupercile Pleurotus,dupa parerea mea spre deosebire de Champignon,pastreaza mai bine parfumul si aroma aceea inconfundabila de padure,de muschi,de scoarta de copac.
In plus,pulpa lor ramane ferma dupa tratamente termice indelungate.



Supa aceasta este incredibil de satioasa si de buna,avand in vedere ca nu are strop de carne.

Avem nevoie de :
- 500 g ciuperci
- 2-3 morcovi
- 1 telina
- 2 radacini de patrunjel
- 1 radacina pastarnac
- o ceapa
- 100 g orez
- zeama unei lamai
- 1 capatana de usturoi
- ulei
- sare,piper,boia de ardei

Pentru dres

- 2 galenusuri si 200 g smantana

Pentru servit

- smantana,paine prajita si ardei iuti

Taiem ceapa si dam pe razatoarea mica zarzavatul .
Punem totul intr-o cartita si sotam in putin ulei.


-
Adaugam 3 l.de apa rece si lasam sa fiarba.
Intre timp pregatim ciupercile.
Le curatam,le spalam si le taiem fideluta.
Le calim separat intr-o tava cu unt,cativa catei de usturoi si cand a scazut zeama pe care o lasa,adugam boia si tragem deoparte.





Dupa ce zarzavatul a fiert,strecuram supa.
In supa strecurata,adaugam ciupercile,orezul,sare,piper,zeama de lamaie.



Lasam sa mai fiarba 10 -15 minute.
Cand si orezul a fiert,tragem supa de pe foc si o dregem cu cele 2 galbenusuri amestecate cu smantana.
Ca sa nu se taie smantana e bine sa aiba cel ptin 20% grasime.
Si e bine sa punem din supa calda peste dressing cateva polonice.
Abia poi adaugam dressingul in supa.




Gustati si mai condimentati daca este cazul.
Serviti cu paine prajita,smantana si ardei iuti .





Pofta Buna !

10 comentarii:

Dana Mariette spunea...

Imi place tipul acesta de bureti, dar supa nu i-am facut niciodata.Aici ,la noi, sunt cativa de cultiva astfel de ciuperci,maine ii caut in piata,daca gasesc am s-o fac, ca mi-ai facut pofta!

Lia spunea...

Mariette,

Eu ii cumpar din supermarket.
Acolo sigur gasesti.
Incearc-o si nu vei regreta.
Sa nu uiti usturoiul si lamaia ca sunt esentiale.

Nu ma pot abtine sa nu dau sfaturi,
ca asa fac babele. :)
Te pup.

Dana spunea...

Am facut supica aceasta astazi si a iestit super buna! nu mi-ar fi trecut nicand prin cap sa pun ciuperci in supa..excelent!
Astept cu drag si alte retete fara carne!

Lia spunea...

Dana,

Ma bucur mult ca ai facut supa si ti-a placut.
E intradevar delicioasa.
Retete fara carne nu fac multe,dar
bune zic eu.
In saptamanile viitore am sa pun cateva .
Te astept cu drag .

Lia spunea...

Dana,

M-am gandit la cititorii care, ca si tine prefera mancarea fara carne si am facut in antetul Blogului o pagina speciala.
Enjoy !

Lilly spunea...

Asta trebuie s-o fac neaparat, pana pleaca mama.

Lia spunea...

Te astept sa-mi spui daca v-a placut.

Anonim spunea...

eu gatesc de mult timp pleurotus dar in principu pane cu mult usturoi, bineinteles.
Azi am zis sa incerc altceva si mi s-a parut deosebita supa/ciorba cu reteta ta.Multumim!
Adriana

Anonim spunea...

eu gatesc de mult timp pleurotus dar in principu pane cu mult usturoi, bineinteles.
Azi am zis sa incerc altceva si mi s-a parut deosebita supa/ciorba cu reteta ta.Multumim!
Adriana

Lia spunea...

Adriana, ma bucur ca ti-a placut supa. :)

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails