Powered By Blogger

duminică, 14 martie 2010

Mancare din carne de porc cu prune uscate si Sommellknodel





Pentru ca iarna si frigul ne dau tarcoale in continuare,am mai tras o mancarica de iarna,pentru incalzirea sufletelor.
Incalzirea globala mai poate sa astepte.
Chiar pentru ce or fi luand bani,atata amar de cercetatori care ne tot ameninta cu topirea calotelor de gheata ?
Dar sa nu deviem de la subiect.
Nu este o mancare exotica,dar combinatia de carne,prune,
vin,scortisoara,piper,miere,ii dau o nota aparte .

Avem nevoie de :



500 g carne de porc(spata)
400 g prune uscate
300 ml vin rosu sec sau demisec
sare,piper
o lingura de miere
un baton de scortisoara
o lingurita chimen
o ceapa taiata marunt
o lingura de amidon
15 g unt

Pentru Gombotii de paine(Sommelknodel),pentru care ii multumesc  Mayei,avem nevoie de :

6 chifle mari (mai vechi/2-3 zile)
250 ml lapte
1 ceapa micuta taiata marunt
1 lingurita unt
1 ou
1 legatura mica patrunjel
sare,piper
1 lingurita faina(fac.)
nucsoara(fac.)

Incepem cu gombotii :

Taiem chiflele felii,le amestecam cu restul ingredientelor si cu lapte fierbinte.
Framantam pana obtinem un amestec ca de chiftele.
Daca e prea moale,mai puneti paine sau pesmet.
Cu mainile inmuiate in apa rece,formam gombotii.


Ii punem intr-o punga si-i punem la rece pana e gata mancarea.
Atunci ii fierbem in apa cu sare.
Sunt gata cand se ridica deasupra.
Se scot cu spumiera si se servesc calzi.

Acum mancarica  :

Punem prunele uscate la hidratat in 200 ml vin .
Punem ulei intr-o cartita si prajim ceapa ,chimenul si lingurita de miere.
Punem bucatile de carne,calim un pic si acoperim cu apa.
Condimentam cu sare si piper,adaugam batonul de scortisoara.
Lasam sa fiarba pana cand carnea e moale.
Adaugam prunele si vinul.
Lasam sa se imprietenesca ,sa-si imprumute aromele si sa dea cateva clocote.
Separat facem un sos din faina si 100 ml vin.
Turnam peste mancare.Adaugam si bucatelele de unt.
Vor da mancarii o textura onctuoasa si o fata lucioasa.
Inca un clocot si e gata.
Punem pe farfurie langa gombotii calzi.
Pofta buna !

9 comentarii:

Olgutza spunea...

Nici nu mai stiu de cand nu am mai mancat mancare de prune :( Arata de nota 10+... iar Sommellknodel sunt super.. i-am facut si eu dupa reteta Mayei de cateva ori ;)

sarah spunea...

arata super.chiar pare o mancare asiatica.cat despre frig dau la schim ceva caldura ca am impresia ca ma topesc.m-as ascunde in frigider sa mai scap de soare.pupici

Maya spunea...

Odata si odata trebuie sa ma încumet si sa fac si eu mîncarica asta...cu riscul de a o mînca de una singura :D
Sînt convinsa ca-mi place,dar ai mei au retineri :D

Lia spunea...

Olgutza,
Nici eu nu o fac des.
Cam o data pe an.

Lia spunea...

Sarah,
Asa o sa spun si eu la vara :)

Lia spunea...

Maya,

Nu are farmec daca o mananci singura.
Ca doar gatim pentru "ai nostri ".

Maya spunea...

Da,da,gatim pentru ai nostri...dar daca ei nu vor,eu sa nu stiu ce gust are mîncarica asta cu prune? :D

Lia spunea...

Atunci faci,ei mananca carnea si tu prunele :)

pansy spunea...

imi place si mie mancarica de prune.a propos de incalzirea globala,cercetatorii astia zic ca si frigul asta e tot din cauza incalzirii??!!!!asta ca spuneai de justificarea banilor.

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails