Powered By Blogger

miercuri, 23 februarie 2011

Supa de pui cu varza de Bruxelles



Azi,la cererea publicului,postez reteta asta de supa,pe care am servit-o duminica si care a avut un succes fulminant.
Stiu ca nu-i frumos sa ma laud singura,dar daca ma pricep la ceva,apoi sa stiti ca la supe sunt artista.
Oau,a doua lauda.Fata revino-ti ! :)
Cine nu crede ,sa faca o supa dupa reteta mea.
Mie nu-mi plac supele in care vad fundul farfuriei,cu exceptia consomeurilor.Mai fac concesii vara cand ma topesc de caldura.
Supa adevarata trebuie sa fie intensa,bogata,o simfonie de zarzavaturi , condimente,ieburi  si carne.Iar raportul intre solide si lichide trebuie sa fie undeva unu la patru.Asta e regula mea.Probabil ca la cantina au alt raport.:)
Deci daca fac 5 litrii de supa,un kilogram sunt legumele si carnea.
Varza de Bruxelles are o textura interesanta.Cremos-crocanta,iar gustul e ceva intre varza si anghinare.
Cel putin asa o percep eu.

Da sa vedem ce mai punem in supa :

- zarzavat : morcovi,patrunjel,telina,pastranac ,fara gulie, sa nu amestecam brasicaceele in aceeasi supa.
Cantitatea de zarzavat,este in functie de marimea oalei si dupa cat va place supa de deasa.
- o ceapa
-un piept de pui.Eu  am pus un piept generos ca am facut  5 litrii de supa.
- 50 ml ulei
- sare,piper,o lingurita boia dulce
- o ramurica de cimbru si una de marar
- 400 g varza de Bruxelles congelata

Pentru dres supa :

- 2 galbenusuri

Pentru servit :

- smantana
- marar verde
- lamaie daca o vreti mai acra

Zarzavatul se curata,se spala si se da pe razatoarea mare.
E important sa fie ras si nu taiat.In felul acesta,varza care e vedeta ,iese mai bine in evidenta.
Ceapa se curata si se taie marunt.
Pieptul de pui se spala si se taie cuburi potrivite.

Punem zarzavatul,ceapa si carnea de pui la calit in ulei.
Lasam sa se dunstuleasca putin ,pana incep toate sa sfaraie si sa se combine aromele.
Adaugam o linguraita de boia dulce,sare,piper si apa rece.
Punem si ramurelele de marar si cimbru.Punem capacul si lasam sa fiarba la foc mijlociu pana cand carnea e facuta pe trei sferturi.
Acum e momentul sa punem si varza.O punem direct din punga.Congelata.
Daca o punem de la inceput se flescaie.
Nu e un cuvant prea frumos,dar altul nu mi-a venit in minte.
Varza trebuie sa fiarba,dar sa ramana crocanta si sa-si pastreze aroma usoara,fina,dulce-usor amaruie,care face din supa asta un deliciu.
Cand totul e fiert,stingem supa si o dregem cu galbenusuri.
E bine sa stingem focul inainte de a adauga galbenusurile.Ele se vor trata termic suficient la cat e de fierbinte zeama.
Cum o dregem ?
Amestecam galbenusurile intr-un castron incapator si incepem sa punem peste ele supa calda tot cate putin,astfel incat galbenusurile sa ajunga la aceeasi temperatura cu supa.
Daca le-am turna direct,exista riscul sa se coaguleze.
Dresingul de galbenus cu supa,se toarna in oala in timp ce invartim energic.
Supa devine onctuoasa si matasoasa.
E gata de pus in farfurii.
Servim cu smantana,marar verde si eventual lamaie.
Ce e fain , este ca de la o zi la alta supa iti pare tot mai buna.Asa ca daca o faci pe trei zile,nu-i nici o suparare.

Pofta buna !

12 comentarii:

yaya6 spunea...

mmmm... ce buna-i varza de bruxelles,arata super,felicitari

retete- ina spunea...

arata apetisant,cred ca e bun,trebue sa caut varza de bruxelles

Zazuza spunea...

eu zic sa te lauzi fara probleme, ca buna trebuie sa fi fost!

Bunica spunea...

Aoleu imi ploua in gura...si nu sunt mare amatoare de varzica d-asta

Dana Mariette spunea...

Mie varza de Bruxelles nu prea imi place,dar asa cum ai preparat-o tu pare delicioasa!

Lia spunea...

Multumesc Yaya.

Lia spunea...

Ina ,

La noi se gaseste acum in toate magazinele,congelata.
Nu e mare diferenta fata de cea proaspata.Poate putin la culoare.

Lia spunea...

Zazuza,

Se pare eu nu am auzit zicala aia cu

"Rarutz dar bunutz." :)

La mine e cam desutz.
Ma refer la supa,desigur.:)

Lia spunea...

@ Cristina
@ Mariette

E intredevar o problema de gust.
Nici mie nu mi-a placut din prima.
Dar la fel am patit si cu uleiul de masline e.v.
Acum l-as bea cu paharul,asa ca merita sa perseverati.:)
Pup.

Bunica spunea...

Perseverez intotdeauna :)))
Chiar si cand nu trebuie :P (nu e cazul evident!)
Eu azi m-am delectat cu paste cu broccoli...alta verzitura care nu imi placea initial

Lia spunea...

Cristina,

Eu m-am delectat cu o salata de sfecla,care nu-mi mai lipseste de cand mi-ai adus tu aminte de ea.:)

pansy spunea...

lia,lauda-te ca ai de ce ! cred ca a fost o nebunie supica asta!

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails