Ce e păsatul ?
Păsatul este fractiunea mai mare a malaiului.Sau fratele mai mare.Cum vreti.
Inlocuieste cu succes orezul in sarmalele rotunjite cu maini harnice de
socacitele(bucataresele) maramuresene.
Cum se obtine ?
Se curata boabele de porumb de pe stiulete.
picture by Lia
Si se duc la moara :
picture by Lia
Se macina malaiul intre 2 pietre si se pune faina in sac.
picture by Dorin Stef
Faina asta o gasesti la piata,la tarani.O cumperi , si o aduci acasa.
Atentie ! Sa nu cumparati din cea furajera in care e tocat si coceanul.
Atentie ! Sa nu cumparati din cea furajera in care e tocat si coceanul.
O treci prin sita.
Nu sita de faina alba,ci o sita metalica mai mare .
Si iata ce rezulta in urma operatiei de fractionare :
Faina de malai,numai buna pentru tocana(mamaliga) si pasat .
Ei stati ca nu e gata.
Grauntii de păsat sunt amestecati cu cruste de boabe si resturi de stiulete.
Foarte sanatoase,in cazu in care vrei sa ingrasi porcul,dar nu sunt aspectuoase si digeste in caz ca vrei sa le consumi .
Asa ca pasatul se pune intr-un bol mare si se acopera cu apa rece.
Impuritatile se ridica la suprafata apei.
Se arunca apa si se repeta operatiunea de spalare de mai multe ori,pana cand apa ramane limpede.
Acum trecem păsatul printr-o sita si eliminam apa suplimentara.
Gata !
Avem păsat pentru sarmale.
Despre Sarmalele cu pasat,maine.
V-am pupat .
16 comentarii:
Ce fain ca pe la voi se mai gaseste pasat! N-am mai mancat sarmale cu pasat de 40 de ani!!!!! L-am mai intrebat si pe Adi Hadean, ca si el a pomenit de pasat (crupe), dar pe la Bucuresti nu se mai gaseste, din pacate... Concluzia? Va trebui sa fac si eu o excursie prin Maramu si in zona - cel putin pentru asta, daca nu pentru toate locurile frumoase si traditia pastrata! Felicitari pentru ideea de a prezenta aspecte ale unei traditii pe cale de disparitie.
pai cum sa nu stiu eu ,modoveanca ,crescuta de bunica,de asa ceva?erau sarmalele preferate ale ei:cu crupe de popusoi!:)
Am mancat odata la o prietena sarmale facute cu pasat si mi-au placut la gust. Chiar te rog sa pui reteta, as vrea sa incerc. Mai intai insa sa vad cum fac rost de pasat.
Trebuie sa mai astept pana maine????
Ce imi faci tu Lia...
Pai Zazusa,
Pai da, ca toti de la geto-daci ne tragem.:)
Elena ,daca vrei,spune-mi si-ti timit cu mare drag.
Nu e greu sa-ti pun prin posta 2-3 kg de faina,pe care ti le separi tu.
Da Alison,cu papusoi cum zici.:)
Da ce bune sunt alea de post cu pasat si ciuperci.
Yum !
Mihaela,
Maine pun reteta ca astazi le-am facut.
Rabdarica Gabi,rabdarica...:)
Pup ochelarista.
Zazusa,
Pai dupa grau ,cred ca pe vremea strabunicilor noastre ,porumbul era cel mai consumat aliment.
interesanta ideea!
O sa razi de mine, dar am primit de la o prietena malai adevart - nu din ala grisat cum se gaseste in comert. Atatea povesti scary am auzit (nu iti iese mamaliga, trebe fiert nu stiu cum, cu gaura pe mijloc, stai o ora langa oala) incat nu am indraznit sa fac inca mama. :))
Luiza,
Intradevar,faina de malai de "tara",trebuia fiarta mai mult.
Eu am un truc.
Fac o mamaliga mai moale,pentru ca trebuie lasata sa fiarba si se ingroasa fierband.
Apoi o pun pe focul cel mai mic,pe care il pun pe minimum.Infig telul in mijloc sau o lingura de lemn,ii pun un capac si uit de ea vreo 20-30 de minute.
E perfect daca ai un tuci,sau un disc de tabla de pus sub oala. Sa nu se prinda mamaliga.
E un pic mai greu ,dar merita.
Si vezi ca malaiul asta de "tara",nu se pastreaza mult .
Se strica repede.Primeste gust si miros de acru.
draguta postarea asta ,imaginile iti aduc aminte de anii copilariei
Tare faina reteta si desi-s ardeleanca n-am mancat niciodata sarmale cu pasat. Ii trimit si mamei link-ul poate gaseste ea tot ce trebuie. O saptamana faina Lia. :)
Liana,
Trebuie musai sa incerci.
Mama ta sigur stie despre ce e vorba.
Trimiteți un comentariu