Sa reluam sirul relatarii de unde l-am lasat ieri ,dupa ce am aflat cum se obtine Pasatul .
Acuma daca avem pasat ,e musai sa facem si sarmale.
Sarmale de dulce,sau de post.
Cu varza dulce sau cu varza acra.
Eu am facut sarmale cu păsat si varza murata,pentru ca acum este sezonul lor.
Cele cu varza dulce ,ciuperci si bulion,le lasam pentru la vara,cand vom culege ciuperci din padure.
Cele cu varza dulce ,ciuperci si bulion,le lasam pentru la vara,cand vom culege ciuperci din padure.
Petru 67 de sarmale medii si mici ,am folosit :
3 verze murate mijlocii
1 kg carne tocata
300 g pasat
100 g sunca afumata
200 g kaizer
carnat afumat de casa
1 ceapa mare
sare,piper,o lingurita boia dulce
crengute de marar si cimbru
100 ml ulei
Ies multe,dar o parte din ele se pot congela si se pot fierbe ulterior.
Daca tot ai facut atelier in bucatarie si te-ai manjit pe maini,macar sa
merite efortul.:)
Ies multe,dar o parte din ele se pot congela si se pot fierbe ulterior.
Daca tot ai facut atelier in bucatarie si te-ai manjit pe maini,macar sa
merite efortul.:)
Cand fac sarmale,incep intotdeauna cu pregatirea frunzelor,carora le tai partea ingrosata de pe nervura principala,astfel incat frunza sa ramana fina si usor de impachetat.Aleg verze medii spre mici,pentru ca sa nu mai trebuiasca sa tai frunza in doua.
Daca varza e mare,taiem,ca nu avem ce face.:)
Apoi pregatesc umplutura.
Curat ceapa si o tai marunt.O pun la prajit in ulei pana ce devine sticloasa.
Se adauga sunca afumata taiata marut si se caleste putin.Peste ele se adauga si păsatul.Se mai lasa pe foc 2 minute.Invartim continuu.
Punem amestecul intr-un castron si adaugam carnea,sare,piper,boia dulce .
Framatam carnea si restul ingredientelor,pana cand rezulta o pasta omogena.
Eu scutur crengutele de marar si cimbru in umplutura printr-o sita,astfel incat semintele,sa cada inautru.
Gustul va fi mult mai bun.
Iar "maturicile"ramase le pun pe fundul cratitei.
Incepem sa formam sarmalele,cu rabdare pana cand sunt gata toate.
Tapetam fundul cratitei cu crengutele de marar si cimbru si incepem sa cladim sarmalele in straturi concentrice.
Deasupra se poate pune un strat de varza murata taiata fideluta.Asta
pentru ca intotdeauna ramane mijlocul verzelor nefolosit.
Si un ultim start din felii de kaizer si carnat afumat,taiat in bucati potrivite .Potrivite de-o portie gurmanda.
Sarmalele cu pasat nu se pot face fara afumatura.Altfel nu au savoare si schepsis.
Acoperim sarmalele cu apa rece.Nu mai puneti sare,pentru ca varza murata este destul de sarata.Eventual,daca vreti puteti inlocui o parte din apa cu zeama de varza.
Se lasa pe foc mic ,2-3 ore,pana cand sarmalele sunt fierte.
Cand sunt gata,puneti capacul pe oala,invartiti oala in stergare groase si lasati asa instalatia pana a doua zi.
Pasatul se mai umfla in pene,iar aromele se infasoara intr-o mireasma naucitoare.
Serviti cu smantana .
Eu am facut varianta light.Fara carne de porc,doar carne de vita si fara sunca sau kaizer,doar cu cateva bucati de carnat de casa,pentru gust.
Sunt minunate.
Pofta Buna !
13 comentarii:
Mmmm, ce bine arata. Da, le voi incerca. Merci pt reteta :)
Super sarmale fain ai prezentat ai putut sa stropesti cu putin smantana, dar si asa a iesit super...
Cu placere Alexandru.
Miodrag,
Smantana era pe masa.:)
cat de bune trebuie sa fie! iar mi s-a facut pofta de sarmale :)).
Astea-s delicatese.Un tezaur culinar.Desi auzisem de ele, daca nu-mi faceai tu cunostinta cu pasatul ramaneam cu auzitul.
Lia, azi cum m-am sculat m-am oprit la tine sa vad minunatia asta de sarmale. Eu nu am mancat niciodata cu pasat, dar dupa cum vad, chiar si "varianta light" arata super, super bine. No, amu chiar am inceput ziua bine. :*
N-am mancat niciodata pasat...trebuie sa fie foarte bun dupa cum arata sarmalutele tale :)
Te pupic
Zazusa,
Faci o portie cand termini cu examenele.
Lilly,
La mine mai gasesti.:)
Gabi,te pup.
Cristina,
Multumesc.Te pup si eu.
Ati descris totul intr-o maniera nebuna ,nebuna,nebuna!!!!!!!!!! Iti face o pofta de mori...
Trimiteți un comentariu