duminică, 6 februarie 2011

Sos Olandez



Nu stiu de ce nu l-am facut niciodata.
Mi s-a parut intotdeauna ca sosul asta e un fel de lucrare de diploma in domeniul sosurilor.Ca e apanajul chefilor,ca nu e pentru muritorii de rand.
Oricum ar fi,e clar ca Sosul Olandez tine de "lucrurile sfinte in arta culinara".
E Dumnezeiesc.
E un sos bogat,cu gust de unt si oua.
Pe langa varianta clasica se pot face nenumarate alte combinatii.
Cu ceapa si vin(Sos Bernez), cu portocale,cu capere,cu tarhon,cu rosii,cu cognac...

Reteta de baza ,pentru aproximativ 250 g.

4 galbenusuri
2 linguri apa rece
250 g unt topit de cea mai buna calitate(min 80% grasime)
3 lingurite suc de lamaie proaspat
sare
piper proaspat macinat,de preferinta alb

Eu am facut cu jumatate din cantitati si e mai mult decat suficient pentru 2 persoane.
In primul rand topiti untul.
Apoi facem o instalatie de bain marie,in care punem 2-3 cm de apa.
Punem apa la fiert.
Intre timp batem cu un tel galbenusurile  cu apa rece.
Asta e un truc de chef.Cu cat aeram mai bine galbenusurile,cu atat mai usor vom incorpora untul.
Punem castronul cu galbenusurile peste vasul cu apa calda.
Reducem focul la minim.
Atentie !
Apa nu trebuie sa fiarba,iar castronul cu galbenusuri nu trebuie sa atinga apa.Daca nu avem grija,galbenusurile se coaguleaza si in loc de sos,obtinem omleta.
Incepem sa incorporam untul topit si racit,picatura cu picatura,ca la maioneza.
Invartim energic cu telul.
Daca vi se pare ca apa incepe sa fiarba,luati de pe foc si apoi puneti inapoi.
Dupa ce jumatate din cantitatea de unt s-a incorporat,restul se poate pune mai repede.
Daca se ingroasa prea tare,mai puneti putina apa rece.
Tot cu apa rece se repara daca se taie.
Cand am incorporat tot untul,luam deoparte si punem sare,piper si zeama de lamaie.
E gata.
Trebuie sa fie lucios,omogen,fara particule coagulate.
Daca aveti dubii,puteti sa-l treceti printr-o sita fina.
Merge perfect cu carne la gratar,peste sau legume.
Eu l-am picurat pe un gratar de vita cu garnitura de fasole verde.
Am  mai pus cateva capere si fulgi de migdale.
Et Voila !




                                                              Pofta buna !

20 de comentarii:

Irina spunea...

Sos excelent cu sparanghel! As manca in fiecare zi!

alison spunea...

c'est magnifique!:)

Lia spunea...

Irina,

Si eu as manca,dar l-am trecut la capitolul :

"Mici nebunii".:)

Lia spunea...

Alison,

Oui,Oui !

Zazuza spunea...

intr-adevar cu sparanghel este excelent. eu inca ma mir: maioneza nu-mi place, dar sosul asta da. cine sa mai inteleaga :))?!

Lia spunea...

Zazusa,

Parce que c'est la creme de la creme.:)

Farfuridi spunea...

sau cu brocoli...ca sa nu mai zic de ouale benedict, aia mi se pare adevarata lui menire pe lume :)

Lia spunea...

Farfuridi,
Sosul asta imi starnese doar comentarii in limbi straine,asa ca

Benedict?

Ja,Ja,Wunderbach ! :)

Margot spunea...

Confirm ca merge minunat cu sparanghel si ma bucur ca pe aici se vorbeste franceza :D :D

Lia spunea...

Margot,


Merci cherie.:)

Miodrag Surac spunea...

Super nota 10+ mai mult nu pot.Si prezentatia super...

Lia spunea...

Surac,
10 asta venit din partea unui chef,
face mai mult decat 10 de 10.:)
Multumesc.

New Sensations spunea...

:). Arata foarte bine. Frumoase Fotografii. Sunt sigura ca si gustul preparatului e la fel de bun :).

arcadia spunea...

Draga mea, iubesc în aşa hal sosurile încât am simţit dureri sub limbă văzând olandezul tău! :D

Craita spunea...

ha ha,cam complicat cu acest sos,felicitari!

Lia spunea...

New Sensations,multumesc.

Lia spunea...

Cara mia,

Pentru tine fac oricand inca o portie.:)

Lia spunea...

Craita,
Zau ca-i mult mai simplu decat pare.
Si se face foarte repede,daca pregatesti totul bine.

Lilly spunea...

Noi ne facem mari probleme, ne speriem in fata denumirilor chicoase dar nu ne-am pus problema daca marii chefi(a se citi shefi) au invartit vro' data o sarma!Il incerc si eu.

Lia spunea...

Da Lilly,
Ne cam subestimam.
Dar si cand ne dam drumul la inhibitii sa te tii :)

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails