miercuri, 16 februarie 2011

Carbonara alla Rumena ?



Ce te faci cand ti-e pofta de Spaghetti alla Carbonara,dar nu ai tot ce-ti trebuie in casa.
Nu le faci ?Nici vorba.
Improvizezi.
Acuma sigur ca (virgula )conservatorii vor spune ca asa ceva nu se poate,dar la mine s-a putut si nu am nici o apasare si nici un regret.
Deci sa purcedem cu Reteta originala,sa vedem ce cere si ce aveam :

Pentru 2 persoane :

200 grame spaghete,grano duro.Aveam.
100 grame pancetta.Am inlocuit cu 100 g sunca si 20 g slaninuta.
100 g pecorino romano.Am inlocuit cu 50  parmezan si 50 g cascaval Moeciu.Puteti pune orice cascaval tare,sau chiar o telemea de capra.
Parmezanul nu este permis in Carbonara,spunea un nene pe care l-am urmarit pe net.Dar daca tot am incalcat regulile,sa o facem pana la capat.
Plus ca dupa cum am vazut chiar si italienii se contrazic in retete.
De unde rezulta clar ca si la ei in bordeie sunt mai multe obicee. :)
Jamie Oliver dragutul,spunea dupa calatoria in Sicilia,ca retetele difera chiar in aceeasi regiune de la un sat la altul.
Localnicii aparandu-si cu mandrie brandul local.:)
o mana de patrunjel taiat fin.Avem.
2 catei de usturoi.Avem.
2 oua crude batute cu sare si piper proaspat macinat.Avem.
 ulei de masline.Avem.

Daca nu ai cele doua ingrediente de baza,pancetta si pecorino,nu mai e Carbonara.
Nici nu este.E doar sora-sa din Romania.:)


Sa purcedem la treaba ,ca foamea-i mare :
Se fierb pastele in apa clocotita ,cat scrie pe pachet.
Separat,prajim usturoiul in ulei,adaugam sunca si slaninuta.Lasam sa se rumeneasca frumos.
Cand pastele sunt fierte,le punem peste sunca,+ un polonic din apa in care au fiert.
Apa ajuta la formarea sosului. Invartim vartos sa se patrunda  aromele.
Acum stingeti focul si puneti repede,cat sunt pastele fierbinti :
-patrunjelul taiat fin,branza data pe razatoare,amestecata cu ouale batute.
Invartiti totul ,astfel incat sosul de oua si branza sa intre peste tot.
Luati spaghetele cu un cleste si asezati portiile pe farfurii.
Presarati pasmezan suplimentar.
Pofta buna !


Dar sa nu plec pana cand nu va spun  legendele care circula cu privire la modul cum a aparut aceasta reteta.
Circula mai multe mituri privind originea ei.
Unii cred ca a aparut in casele lucratorilor din minele de carbune.
O varianta credibila,avand in vedere cate calorii are :)
Altii cred ca a aparut in timpul celui de-al doilea razboi mondial cand trupele americane,aprovizionau populatia italiana cu  lapte praf, sunca si oua.
Varianta asta este la fel de credibila,pentru ca , ce altceva este aceasta mancare,decat un fel de omleta cu sunca si cu spaghete?
In forma ei perfectionata desigur.
Oricum,cert este, ca era reteta favorita a trupelor americane stationate la Roma.Ei sunt cei care au raspandit-o in America de Nord.

16 comentarii:

Mariana spunea...

RATA TARE APETISANTE!DA SI?IMPROVIZAM ,CEL PUTIN EU LA PASTE ITALIENE DE CELE MAI MULTE ORI SI NU AM DAT IN BARA NICIODATA!
Pofta buna!

Farfuridi spunea...

daaaa,carbonara cu mult piper negru proaspat macinat. sa stii ca avem si noi multe feluri de branza care se apropie de pecorino, e una maturata de la horezu, super buna. eu tocmai fac niste pappardelle cu pesto genovese facut in casa :)

Bianca spunea...

Super si denumirea si rezultatul:)

Lia spunea...

Mariana,

Improvizam,sigur ca da.:)
Multumesc.

Lia spunea...

Farfuridi,

Poate imi spui si cum se numeste branza de Horezu.
Pentru Camembert,am gasit un inlocuitor in varianta Nasal.
Pofta buna la pappardelle,taietele.:)

Lia spunea...

Bianca,

Ma mai bantuie inspiratia.:)
Multumesc.

Miodrag Surac spunea...

Arata super bravo, numai mai putin ulei ca sa nu fie prea unsuros...

Lia spunea...

Ce straluceste acolo e sosul de oua.:)

retete- ina spunea...

buna reteta

Farfuridi spunea...

nu cred ca are o denumire, e branza de oaie maturata, de horezu. e deja ambalata si vidata.
iti las un link, poate intelegi ceva din pozutza aia :)
http://www.ro-supermarket.ro/product_info.php?cPath=10_125_492_780&products_id=40703936

Zazuza spunea...

ha! puristii sa ma lese, vorba unui prieten :)). bucataria este pentru improvizatie si joaca. asta am vazut la mama, asta fac si eu! gustul, savoarea, astea conteaza. ca daca stam cu facaletul in - pardon - fund :)), o sa ramanem flamanzi ;)

Lia spunea...

Multumesc Raluca,am sa o caut .

Lia spunea...

Te pardon,cu tot dragul.:)

Anonim spunea...

Si de ce e Parmesanul interzis ??
Prostie curatä..

Se aude tot as cumva " La Mämäligä nu ai voie numai Brinzä de Oaie proaspätä si in nici un caz din aia de Burduf...

Lia spunea...

Anonim,

Uite-l pe nenea care gateste si pretinde ca ar fi aflat secretul asta de la "sursa ".:)
Il cheama Rick Stein.
Dar cum suneam,e mai bine sa nu ne inflamam ci sa intelegm ca diversificarea in bucatarie a adus inovatia.

http://wn.com/Pecorino_cheese_pancetta_spaghetti_carbonara__Rick_Stein's_Mediterranean_Escape__BBC

Lia spunea...

Nu s-a copiat linkul din prima,
mai incerc o data :

http://wn.com/Pecorino_cheese_pancetta_spaghetti_carbonara__Rick_Stein's_Mediterranean_Escape__BBC


Sper ca acum se vede.

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails