Tarta ,sau Cheesecake ,sau Prajitura cu caise ,branza si cardamon ?
Spuneti-i cum vreti .
Mie mi-e greu sa-i dau un nume ,pentru ca se incadreaza la orice categorie .
Important este sa o incercati si nu veti avea nici un regret ca nu am botezat-o .
Ba cred ca o sa ma si pomeniti ,voi ,prietenii si familia ...
Combinatia intre caise ,creama de branza si blatul crocant aromat cu cardamon ,e ceva ....de vis .
Mi-am adus aminte de un domn care intr-un anunt publicitar isi lauda vila pe care o pusese in vanzare ,sub sloganul :
- Lux !A-intaia !De vis !
Vila era o casa interbelica ,in ruina :))
Spuneti-i cum vreti .
Mie mi-e greu sa-i dau un nume ,pentru ca se incadreaza la orice categorie .
Important este sa o incercati si nu veti avea nici un regret ca nu am botezat-o .
Ba cred ca o sa ma si pomeniti ,voi ,prietenii si familia ...
Combinatia intre caise ,creama de branza si blatul crocant aromat cu cardamon ,e ceva ....de vis .
Mi-am adus aminte de un domn care intr-un anunt publicitar isi lauda vila pe care o pusese in vanzare ,sub sloganul :
- Lux !A-intaia !De vis !
Vila era o casa interbelica ,in ruina :))
Ingrediente
Crusta :
100 g unt
85 g zahar
1 ou
180 g faina
1 lingurita seminte cardamon
jumatate de lingurita praf de copt
putina sare
putina sare
Crema :
400 g caise curatate de samburi
500 g branza vaci
200 g smantana
3 oua
85 g zahar
2 vanilii
Topping din gem de caise ,fulgi de migdale ,frisca ,ciocolata topita ,sau zahar pudra .Orice aveti la indemana .
Pentru crusta ,amestecam faina ,untul moale taiat cuburi ,zaharul ,oul ,praful de copt si sarea.
Scoteti semintele mici si negre de cardamon din capsulele verzi si uscate si amestecati-le in aluat .
Framantam scurt ,pana cand obtinem un aluat omogen.
Nu exagerati cu framantatul.Caldura mainilor ii va strica textura care trebuie sa ramana nisipoasa nu cleioasa .
Il punem intr-o folie la frigider 20 de minute .
Intre timp facem crema din ,ouale batute spuma cu zaharul in care adaugam branza de vaci (eu am avut perle de branza ) ,smantana si vanilia.
Scoatem aluatul de la rece si-l intindem pe masa infainata cu sucitorul ,pana obtinem o foaie un pic mai mare decat marimea tavii de copt ,astfel incat atunci cand il punem in tava ,aluatul sa acopere si peretii acesteia .
Infainam si suprafata aluatului si tot cu ajutorul sucitorului ,rulam aluatul si apoi il transferam in tava .
Tava nu trebuie unsa si nu necesita nici hartie de copt ,pentru ca este un aluat gras ce nu se lipeste .
Peste crusta ,punem crema de branza si deasupra asezam frumos jumatatile de caise .
Dam la cuptor la 175 de grade (foc mediu) timp de 50-60 de minute,pana cand crema prinde putina culoare iar crusta se desprinde de peretii tavii.
Lasam sa se raceasca prajitura ,dupa care o decoram dupa putinta si placere .
Eu am pensulat caisele cu putin topping ,facut pe loc din 3-4 caise si 5 linguri de zahar .Fierte impreuna scurt ,cam 7 minute.
Prajitura se tine in frigider 2-3 zile.
Mai mult nu cred ca rezista ..... :)
Asta pentru ca atunci cand se amesteca in gura aroma de caisa cu cea de cardamon ,nici nu stii ce te-a pocnit .
Stii doar ca mai vrei o muscatura .
Pentru crusta ,amestecam faina ,untul moale taiat cuburi ,zaharul ,oul ,praful de copt si sarea.
Scoteti semintele mici si negre de cardamon din capsulele verzi si uscate si amestecati-le in aluat .
Framantam scurt ,pana cand obtinem un aluat omogen.
Nu exagerati cu framantatul.Caldura mainilor ii va strica textura care trebuie sa ramana nisipoasa nu cleioasa .
Il punem intr-o folie la frigider 20 de minute .
Intre timp facem crema din ,ouale batute spuma cu zaharul in care adaugam branza de vaci (eu am avut perle de branza ) ,smantana si vanilia.
Scoatem aluatul de la rece si-l intindem pe masa infainata cu sucitorul ,pana obtinem o foaie un pic mai mare decat marimea tavii de copt ,astfel incat atunci cand il punem in tava ,aluatul sa acopere si peretii acesteia .
Infainam si suprafata aluatului si tot cu ajutorul sucitorului ,rulam aluatul si apoi il transferam in tava .
Tava nu trebuie unsa si nu necesita nici hartie de copt ,pentru ca este un aluat gras ce nu se lipeste .
Peste crusta ,punem crema de branza si deasupra asezam frumos jumatatile de caise .
Dam la cuptor la 175 de grade (foc mediu) timp de 50-60 de minute,pana cand crema prinde putina culoare iar crusta se desprinde de peretii tavii.
Lasam sa se raceasca prajitura ,dupa care o decoram dupa putinta si placere .
Eu am pensulat caisele cu putin topping ,facut pe loc din 3-4 caise si 5 linguri de zahar .Fierte impreuna scurt ,cam 7 minute.
Prajitura se tine in frigider 2-3 zile.
Mai mult nu cred ca rezista ..... :)
Asta pentru ca atunci cand se amesteca in gura aroma de caisa cu cea de cardamon ,nici nu stii ce te-a pocnit .
Stii doar ca mai vrei o muscatura .
Pofta buna !
14 comentarii:
Doamne ce fain arata ...musai sa o fac , numai ca trebuie sa-mi fac branza pt ca aici nu gasesc decat quark , mascarpone ...aiureli d-astea .
Davvero deliziosa, complimenti!!! :-)
A presto!
Mi-ai facut o pofta de caise in prajitura de nu-i adevarat si chiar am caise in frigider, mai ca m-as apuca de o tura :) arata mega delicios!
Daca vorbim de caise,atunci imi place foarte mult.O zi buna!
Arata minunat, trimite-mi o felie cu prastia!
Mai , tu stii de unde vin eu acum ? De la o alta dulcegarie cu caise :(((( , ce ma fac cu voi ? Ador aceste fructe !!
foarte interesanta.. si delicioasa prajiura!!
Mereu astept postarile tale cu sufletul la gura ca ne arati numai bunatati :P
Ce pofta de prajituri cu caise mi-ai facut :P...tocmai cand cuptorul meu e in "revizie" tehnica :P
Wow, arata delicios!
Si mai exact de ce semnul intrebarii si nu al exclamarii, ca e all in one bunaciunea asta!
Ce super arata... iar cele doua bucati sunt adjudecate de mine. Pup!
Yuumyyy imi place!
Mama mia, pai poa' sa fie tarta, cheesecake, prajitura - pe vreau pe toate fix asa intr-una singura! M-ai dat pe spate! ador combinatia! pupici
Dragilor ,
Ma bucur ca va place tarto-prajitura mea . :)
Sper sa o si incercati ,pentru ca merita .
Trimiteți un comentariu