Cand am postat reteta de carnati si slanina de casa , aici ,v-am ramas datoare cu metoda de conservare a muschiuletului de porc .
Cautam o metoda de conservare a carnurilor de porc fara fum .
Dupa ce am incercat reteta lui Lilly de slanina in crusta de piper ,m-am gandit ca metoda aceasta de conservare ,ar trebui sa merga si la carne.
Asa ca am experimentat .
Am cumparat 4 bucati de muschi filet sau filet mignon cum il numesc francezii , care cantareau impreuna aproximativ 1,7 kg .
Am pregatit o Saramura uscata din :
- sare de mare
- piper rosu si negru macinat
- frunze de maghiran
- boabe de ienupar macinate
- fulgi de ardei iute
- frunze de rozmari
- nucsoara
Am spalat fiecare muschiulet cu otet din vin ,dupa care i-am imbracat intr-un strat abundent de saramura .
Otetul are rol antioxidant .
I-am asezat pe o tava si apoi in plan inclinat in alta tava mai adanca ,astfel incat apa extrasa din carne sa aiba unde sa se scurga.
Sarea produce practic deshidratarea carnii .
Am pus apoi instalatia in camara la rece .
E bine de spus ca acest tip de mezel se poate face doar in sezonul rece .
Dupa doua trei zile ,carnea incepe sa zemuiasca.
Scurgem zeama din tava si lasam inca cateva zile pana cand nu mai curge suc.
Am luat apoi bucatile de muschiulet ,le-am spalat in vin alb si le-am imbracat in crusta de piper negru amestecat cu boia dulce.90% piper macinat,10% boia dulce .
Am acoperit efectiv muschiuletii cu praf de piper macinat ,pe toate partile si la capete,insistand inclusiv pe sub eventualele fasii de carne unde ar fi putut ramane bucati neacoperite .
Am lasat muschiuletii in tava,pe bucati de servetel inca o zi ,astfel incat piperul sa faca priza cu carnea .
A doua zi am mai acoperit cu pudra de piper prin locurile unde mi s-a parut ca e prea umeda carnea .
I-am legat apoi cu sfoara si i-am atarnat pe o bara in camara.
Dupa trei saptamani am taiat prima bucata.
Avea gust si textura de pastrama fina si moale.
Daca va place asa ,o puteti opri in acest stadiu,punand-o in congelator.
Eu am mai lasat doua bucati la uscat . Dupa doua luni arata ca o sunca foarte uscata.
As mai vrea sa experimentez si cu o bucata de cotlet fara os,pentru ca acuma am prins curaj ,iar prognoza meteo e favorabila . :)
Sper sa va fie de folos experienta mea.
Sa fiti iubiti !
29 de comentarii:
Mmm, o adevarata delicatesa!!!Servesc cu mare placere o feliuta!Pup!
cat de apetisant arata!!
grozav arata! Hmm,poate ma incumet si eu doar ca deocamdata nu pot iesi din casa sa cumpar carnea :) Pupici
Si eu vreau.Arata tare bine!Trebuie neaparat incercata reteta!Felicitari ai un blog foarte,foarte frumos!
Lia, ti-a iesit super muschiuletul. Arata de milioane si banuiesc ca are gustul acela de pastrama, mmmmmmmmmm....La mine aici e prea cald ca sa ma incumet sa fac asa ceva, cel putin asa cred, nu? Banuiesc ca ai nevoie de o anumita temperatura acolo in camara.
Yumiiii, ce deliciu, arata intr-un mare fel !
Te invit cu drag la provocarea Dulce Romanie a carei gazda sunt in luna februarie !
Am o singura intrebare: poti sa faci o bucatica pachet pentru mine? :) glumesc binenteles, dar nu m-as supara daca as gasi in cutie un cadou :))) arata senzational!
Foarte interesante experimentele tale, mi-ar placea si mie sa-mi fac singura mezeluri. Am incercat doar o sunca (fiarta, dupa ce a stat in bait) care a iesit putin prea seaca... Dar de ce vrei fara fum, e "toxic"?
Licutza ,
Te servesc oricand cu cea mai mare placere .
Pup si eu cu tot dragul .
Alinutzika ,
Ma bucur ca-ti place . :)
Ana ,
Sper ca nu esti blocata de zapada .
Daca da ,atunci da un stigat de lupta sa venim cu lopeti . :)
Lagmina ,
Multumesc frumos .
Ma bucur ca-ti place ce ai gasit in casuta mea . :)
Da Gabita ,e prea cald la tine .
Dar lasa, asta sa fie tot baiul .:)
Vio ,
Multumesc mult pentru invitatie .
Vin si eu cat de iute . :))
Mihaela ,
Ma bucur mult ca-ti place .
Trimite adresa si nu se stie ce-ti aduce postasul .
O sa-i spun sa sune de doua ori la usa . :)))
Liana ,
Nu cred ca fumul sa fie toxic ,in cantitati mici ,dar aici in sat ,oamenii pornesc afumatorile doar pentru carnati,slanina sau cantitati mari de carne .Iar eu nu vreau sa depind de nimeni .
Vreau sa-mi fac "porcariile" mele ,
Cand "vrea muschii mei ". :))
Eu nu am inca afumatoare .
nu ,scumpa,nu zapada ma tine in casa ci o raceala urata! E drept ca e si un ger si un polei naprasnice. Multumesc de ajutor, pupici
Ana ,
Iti doresc din suflet sanatate .
Ai grija de tine si fa-te bine cat ma repede .
Perfect!Perfect!Perfect...sa moara italienii de inima rea daca vad bunatate asta ..pe langa prosciuto lor...pup o zi minunata!!
O delicatesa! Foarte apetisant arata!
o feliuta , merge !
multumesc mult mult de tot! Fac tot ceea ce pot, caci imi doresc sa merg la scoala de maine :)
Ce bine arata... vreau si eu o feliuta. Pup!
Lia ce bunatate.... Cum arata.... parca e prosciuto.
Oare merge facut si cu alta carne? Am un piept de curcan cu care nu prea stiu ce sa fac...
Piciorus, eu cred ca merge . Probabil nu va trebui sa-l tii prea mult la uscat,pentru ca este o carne slaba . Fa un experiment ,daca tot nu stii ce sa faci cu el . Ma tem doar sa nu devina prea sarat . Dar na ,nici o inventie nu ar fi aparut fara experimente . Putem fi si noi niste Mit-Busters ,:)
Buna ziua,
se poate face asa ceva acasa, in cazul in care locuiesc in apartament?
Da.Cu conditia sa mai avem 3 saptamani cu temperaturi sub zero grade,sa-l puteti tine la uscat in balcon.
Daca e cald,se strica inainte de a fi gata.
Eu am facut cam asa ceva cu piept de rata pe care l-am maturat(14 zile) in frigider. Trebuie sa stea agatat si nu trebuie sufocat. A fost invelit in muselina. Si produsul meu arata ca acesta(adica minunat).
Trimiteți un comentariu