Nu e Mont Blanc,e farfuria mea cu taietei.
Stiti deja ca dintre ciuperci,galbiorii sunt febletea mea .Vara trecuta v-am invitat la un papricas cu mamaliga , aici .
De data asta am ales varianta deshidratata.
Am cumparat asadar un pachetel cu 50 de grame de galbiori deshidratati.
Sunt foarte buni in ciorbe de zarzavat,in sosuri sub forma de pudra,sau rehidratati .
Ajunsa acasa i-am resuscitat si i-am adus la viata.
Cum am facut asta ?
I-am fiert in apa cu sare 30 de minute.Dupa care i-am mai lasat o ora in apa rece.
Am calit apoi usor trei catei de usturoi in putin ulei,am aruncat deasupra ciupercile bine scurse de apa,sare,piper,frunze de patrunjel taiate fin si in 5 minute ciupercada a fost gata.
Nu a mai ramas decat sa o amestec cu taieteii si sa presar deasupra o pudra de parmezan.
Rezultatul ?
Mai mult decat satisfacator .
Gustul ?
Mai voalat,dar mai picant,mai aspru,mai paduros decat la galbiorii proaspeti.
Textura mai aspra.
Am impartit taieteii in doua farfurii.Omului i-am pus timid o portie mai mica,nestiind cum va reactiona la acest gust nou.Au mai ramas si in cratita .Am iesit in curte .Cand m-am intors cratita era goala.
Oare i-au placut atat de mult,sau ii era foame ? :)
21 de comentarii:
galbiorii, cum or fi, sunt preferatii mei!
Wow, ce bunatate Lia! ciupercile de toate felurile sunt legumele mele preferate, si galbiorii, mmmmm, nebunie nu alta! XoXo
Yummy.
In copilarie ai mei mergeau mereu la cules de galbiori (la mine-n judet, in HR, toate lumea de spunea pe ungureste- roka gomba in traducere ar iesi: ciuperca vulpe) si mereu reveneau cu minimum 2 plase mari. Niciodata n-am fost pt ca galbiorii cresteau in zonele cu trafic mare de porci mistreti :)) asa ca de cele mai multe ori mergea tata singur, acum nu se mai merge la cules de ciuperci ... desi padurile-s pline de ele: galbiori, hribi, piciorul caprioarei etc etc.
No, ce m-am lansat ... :)
Te pup, w-end placut
Pai sigur ca i-au placut, ca si la cum arata, foamea vine instantaneu!! Numai bunatati faci!
de unde galbiori ca pe aici nu "s-au inventat".raman cu privitul stii tu cantecul "offf ,offf mai maiiii".deci da,as vrea sa gust dar ma sterg la gura si zic c-au fost buni.pup cu mult drag
Zazuzo,
Iar avem doua bile albe in aceeasi urna . :)
Alina ,
Eu abia astept sa apara si hribii.Problema este ca nu ploua .Si e cam saraca padurea .Na dar merg si asa deshidratati .
Andeea ,
Si la noi se mergea la cules de cuperci.Patru familii cu copiii din dotare.Cate un w/end .Puneam cortul in poienita si trei zile culegeam ciuperci . :)
Oh ce vremuri !
Precious,
Ma straduiesc . :)
Sarah,
Lasa ca la voi s-au inventat altele la care noi doar visam . :)
O bunatate Lia :)
Sa stii ca trec mereu pe la tine chiar daca n-am timp sa iti scriu mereu...
Pup!
Ok, am trecut galbiorii pe lista!
Inca mai am galbiori pusi la sare,de anul trecut,uite o idee buna sa mai consum din ei.....imedeat or sa iasa cei noi!
O zi buna1
Crisrtina,
relaiile mele de suflet nu merg pe :
Na si Ada . :)
Dupa cum vezi nici eu nu prea mai am timp de comentarii,dar va iubesc la fel .
Pup .
Ok.
Vezi ca urmeaza merisoarele...:)))
Janet,
Mie imi plac tare mult si cu orez + o salata de rosii .Yumiiii !
gabiorii sunt ciupercile mele preferate.pacat ca aici la bucuresti sunt tare scumpi,dupa punga mea (trebuie sa gatesc pentru 4 persoane)chiar ieri am vazut la carrefour proaspeti,o casoleta de nu stiu cate grame,ca parca nu avea 500 g , era 14 lei si ceva.nu m-am uitat ce provenienta au,da'mi s-a parut mult.cand merg fara jumatate la cumparaturi,mai scap eu cate o casoleta,totul e sa nu stie el cat costa, 10 $ kg e cam mult.acuma am vazut ca andreea zicea de roka gomba,la noi la baia mare le zicea csirke gomba (ciuperca gainii,ca are aspect de creasta de cocos ).cum i-o zice sunt tare bune.
Ce bunatate a facut Lia mea draga!
Abia astept sa se faca galbiorii, io ii "cumpar" direct de pe deal ;)))
:))))))intrebarea de final mi-o pun des :))))))))
Pansy,
Sa stii ca nici la noi nu se prea gasesc ca a fost mare seceta.
Poate acum dupa ploi.
Gabi,
Dupa ploitele astea e de mers in padure . :)
Abia astept .
Trimiteți un comentariu