Powered By Blogger

joi, 28 aprilie 2011

Vinete gratinate sau Parmigiana di Melanzane



Stiu ca nu a inceput inca sezonul vinetelor,dar zilele trecute am avut prieteni la masa.
Mai exact la un gratar.Prietena mea,nu mananca carne miercurea si vinerea.
No bine,vegetala,vegetala,dar totusi trebuia ceva consistent  si bun.
Asa ca un gratin de vinete,cu branza mi s-a parut cea mai buna alegere.

Ingrediente :

1 kg vinete
600 ml bulion gros de rosii
1 ceapa,curatata,taiata marunt
2 catei de usturoi , curatati , taiati
sare , piper
ulei de masline
busuioc
450 g mozzarella,cas sau cascaval razuite
50 g parmezan

Incepem prin a taia vinetele felii subtiri.E bine sa alegem vinete tinere,fara samburi.


Fara sa mai stam pe ganduri, sa nu apuce vinetele sa se oxideze,le punem pe gratarul incins si  le rumenim frumos.
La faza asta va trebuie nitica rabdare,pentru ca ies multe felii.
Dar cu rabdarea se trece marea si se intaresc prieteniile .





Lasam vinetele deoparte si facem :

Sosul

Am pus ulei intr-o cratita si am prajit ceapa si usturoiul taiate marunt.Am adaugat apoi bulionul,sare,piper,frunze de busuioc uscat.Daca aveti busuioc proaspat,cu atat mai bine .
Lasam sa fiarba 30 de minute daca bulionul e subtire,sau doar 5 minute daca aveti un bulion gros.Ideea e ca la final sa rezulte 500 de grame de sos de rosii parfumat.
Daca il vreti mai fin,il treceti prin sita .



Acum incepem sa cladim gratinul,intr-o tava sau vas de ceramica sau yena , unsa cu ulei si balotata cu faina sau pesmet.
Punem un strat subtire de sos de rosii , apoi vinete , iar sos , branza rasa si e gata primul strat.
Punem din nou vinete,sos si branza,si tot asa pana cand treminam toate ingredientele .
Peste ultimul stat de vinete , se pune sos si parmezan ras.



Reteta spune 50 de grame parmezan . Eu am pus din belsug.
Asa arata gratinul inainte de socul final.



Se coace in cuptor,la 180 de grade (foc mijlociu),timp de 30 de minute.
Inainte de a-l servi , lasati-l 15 minute sa se odihneasca si apoi taiati felii cu un cutit foarte ascutit.
Se serveste simplu,sau cu smantana.
Pofta buna !



Tips

Daca doriti ,puteti inlocui vinete grillate,cu vinete pane facute cu faina,oua si pesmet.
Rezulta un gratin mai consistent si mai gros.


12 comentarii:

Miodrag Surac spunea...

Super reteta, cine se pricepe, face bunatati, bravo. O seara placuta...

Cristina spunea...

Ce bunatate! Ah ce-as manca o bucatica :D

Dana Mariette spunea...

Sunt de aceeasi parere...cine se pricepe face minuni...O seara buna iti doresc si eu!

Mrs. Green Foot spunea...

Ador vinetele si dovleceii la gratar! Si mi-ai facut asa o pofta cu reteta ta... Nu am acces la gratar momentan, dar tare ma bate gandul sa iau si eu o tigaie din aceea cu grill - pana acum ziceam ca e tigaie de fite, dar uite ce fac poftele din mine :)

Lia spunea...

Miodrag,
Multumesc mult pentru apreciere.:)

Lia spunea...

Cristina,

Esti invitata mea.:)

Lia spunea...

Mariette,

Multumesc.

Lia spunea...

Vincent,

V-am dat deja acceptul meu.

Lia spunea...

Piciorus,

Grillul ala il am de 20 de ani.
E una din primele achizitii dupa revolutie.
Nu l-am cumparat eu,ci Omul.:)
Ce sa fac daca-i plac gratarele .:)
Acuma se dovedeste util si la grillat legume.
Te pup.

pansy spunea...

o reteta pe gustul meu,definitly!

retete- ina spunea...

buna reteta,o bunatate

Antonina spunea...

O reteta excelenta. Felicitari ! o seara frumoasa

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails