luni, 11 aprilie 2011

Paine cu oua



Duminica trecuta , va anuntam cu bucurie ca s-a inchis sezonul la vanatoare si pescuit si ca s-a deschis sezonul la gratare.
Duminica asta,la noi a fost o vreme vajaitoare, ametitoare, cu vanturi de ne-a indoit toti copacii,cu ploaie cu stropi inghetati si un frigggg,frigggg.
Lalelele s-au scofalcit,narcisele s-au zgribulit,primulele s-au ofilit,sufletul meu ofta.
Am evitat toata ziua sa ma uit pe geam de frica sa nu intru in panica.
Frica mai merge,dar panica e sora cu isteria si incerc pe cat pot sa ma tin departe de ea.
Asa ca am dat ignore la vant si nenorocitii de nori si m-am pus pe copt paini.
Acuma paini am tot facut,dar de mult am vrut sa fac painea  pe care am mancat-o la Pastravaria lui Alex din satul Mara,anul trecut de ziua mea,despre care v-am povestit aici
Painea asta e un fel de prajitura.Daca o mananci o data,ramai cu gandul la ea.
Reteta e secreta,dar am reusit sa ma strecor in spatele cuptorului de paine si am tras cu ochiul la vailingul cu aluat si la socacita care tocmai pregatea aluatul.


by  L.Goja



by Raluca

Cand o scot din cuptorul cu lemne,coaja e arsa,dar se bate cu un mai de lemn si cade toata arsura,ramanand inima calda a painii de casa.
Sigur ca eu nu am cuptor cu lemne,dar e bun si cuptorul aragazului.
V-o spun cu mana pe inima pentru ca painea mea,a iesit fix ca cea la care pofteam eu.

Ingrediente :

1 kg de faina
3 oua de casa
25 g drojdie
500 ml apa calduta
1 lingurita zahar
1 lingura de sare
doua maini de ulei de floarea soarelui.

Din drojdie,zahar,putina apa calduta si o lingura de faina,am facut o maia,pe care am lasat-o sa creasca pe aragaz,la caldurica.
Cand s-a ridicat maiaua de era sa-mi iasa din vas,am facut aluatul dupa aceeasi metoda ca la painea "Cea de toate zilele" despre care v-am povestit aici ,amestecand restul ingredientelor,framantand si iar framantand pe masa infainata,cu aceleasi gesturi pe care le simteam in mine transmise de toate stramoaselel mele care-mi intrau pe sub usa o data cu vantul.
Am lasat aluatul sa dospeasca 2 ore pe aragaz,acoperit cu un stergar,dupa care l-am framantat din nou si l-am pus apoi la dospit in 2 vase de tuci si intr-o cassouleta, unse cu ulei.
Vasele mele de tuci au 30 de ani,sunt la a doua generatie si plimbate prin vreo patru case.
Au copt cartofi pai,gogosi,paine,peste,....
Uite-le dragutele,dupa ce am scos painea din,ele.
Nu s-a ars nimic,nu s-a lipit nimic.



Inainte de copt,am crestat painea cu un cutit foarte ascutit si am uns-o cu albus de ou.Am pus un vas mic cu apa in tava de jos.Aburul care se formeaza ajuta coacerea.Am copt apoi painea,pe gratarul din mijloc la 220 de grade,50 de minute.
Asta e metoda mea de ai face crusta mai fatoasa.
Inainte de a o pune in cuptor,mi-am facut cruce si am zis :
- Doamne ajuta !

La final am incercat painea cu un bat de frigarui,sa ma asigur ca si miezul e patruns. Ce sa va spun ?

Va arat doar o sectiune .
Comparati-o cu cea de la pastravarie.
Eu zic ca-i fix la fel.



Nu va spun cat de mandra am fost cand am taiat-o ,i-am mirosit miezul si i-am trosnit coaja intre dinti.




Nimic nu m-ai conta.Nici frigul nici vijelia.Painea asta mi-a dat starea de confort fizic si psihic pe care o cautam.

27 de comentarii:

yaya6 spunea...

ce buna ar fi o bucatica calda,parca-i simt mirosul,arata super,o zi faina

Ana Maria Ciolacu spunea...

Ahhh,ador modul in care povestesti !! Iar painica e pur si simplu innebunitoare... Sunt la dieta,dar prima paine pe care o voi face asta va fi! Imi e frica sa fac o paine atat de ispititoare, pentru ca sunt sigura ca voi manca mai mult decat feliuta permisa de dnul nutritionist. :))) Aplaud in fata unei retete atat de bine expusa. Te pup cu drag ! :*:*:*:*

retete- ina spunea...

foarte frumos a iesit,sigur a meritat efortul,voi incerca si eu sa vad ce gust are

Lilly spunea...

Lia, pai sa tot bata vantul, daca la tine miroase a paine calda ca la Mara.Musai trebuie facuta!Ce amintiri mi-ai starnit, pfuai de viata mea...

giovanna spunea...

o wow ce bine arataaa.....

feldefel.arts spunea...

Asta e pituca aia care mi-a parfumat mie vara? pituca aia minunata de la pastravarie?
Tzucu-tzi soarele tau de fata! Se faaaaaaaaaaaaaaaaaaace!

Lia spunea...

Yaya,

Calda e cea mai buna.:)
O zi faina si tie.

Lia spunea...

Ana,

Spor cu Dieta si sa slabesti ,sa fii frumoasa ca vine vara.
Cand o sa fii baba,ai vreme sa faci paine.:)

Lia spunea...

Ina,

Sa-mi spui cum ti-a iesit.
Pup.

Lia spunea...

Lilly,

De multe ori reintoarcerile in timp ne revigoreaza.:)

Lia spunea...

Giovanna,

Multumesc.:)

Lia spunea...

Raluco,
Da asta-i ! :)))
Nu ti-ai recunoscut poza ?
Acolo unde ai pescuit tu pastraviorul.:)

arcadia spunea...

Faină pită! Eu am făcut una bicoloră azi, ca să împac şi capra şi varza, adică şi pâinea albă şi aia integrală, ia:

http://img825.imageshack.us/img825/8456/kenyr003a.jpg

feldefel.arts spunea...

Auuuuu muica!
Ce dor mi-e de voi, de vara, de vacanta!
La noi a cazut bruma peste caisii infloriti :(

gaby_d spunea...

Ce frumos arata! Ce frumos scrii!

La-Chef-A spunea...

Deja sunt geloasa pe voi. As da orice pentru o bucatica din painea ta calda. Mmmmmmm.....

Lia spunea...

Bravo Carraaaa !!!!

Lia spunea...

Raluco,la noi a cazut bruma peste pruni,lalele,narcise,primule.
Caisii nu se fac pe aici.

Si lasa ca numa maine nu-i paimaine :)
E primava si mintenas vine ea si vacanta....

Lia spunea...

Gabitza,multumesc frumos.:)
Pup.

Lia spunea...

Chefa,

Si eu as da zile de la mine sa mananc o pita cu tine.:)
Hai ca poate ne vedem intr-o zi.
Ralucooo !
Ne primesti la pijama party ? :)))))

Liana10 spunea...

Ce i-as trosni si eu un codru painii tale...minunate!

Wine and Knives spunea...

sunt invidios pe oalele tale!

Lia spunea...

Invidia e buna uneori.:)

Ia cauta tu ceva prin pod pe la bunici ,sa vezi peste ce comori dai.:)

Wine and Knives spunea...

mi-ai dat o idee :D

Lia spunea...

As veni cu tine,ca mor sa cotrobaiesc in cautare de "vechituri".:)
Daca gasesti ceva fain,da-mi si mie de stire sa ma bucur pentru tine.

Andreea spunea...

Minunata! Adorabila! Te invidiez pentru modul cum povestesti si mai ales pentru modul cum manuiesti aluatul ala! Eu sunt antitalent la aluaturi cu drojdie, si ma uit prostita la tine ce minuni pot sa-ti iasa din mantuze! Te pup cu drag, Lia!

Lia spunea...

Andreea,
Scumapa mea,nu vrei sa stii cate aluaturi am aruncat la cos si cate paini tari am facut pana mi-a iesit prima paine buna.:)
Nu dispera.
Daca iti place ceva,atata incerci pana reusesti.
Oricum,tu esti specialista in bunatati asiatice,capitol la care
ne dai lectii.:)
Eu una stau cuminte in bancuta si iau notite la lectiile tale.
Te pup.

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails