Iar m-a luat pofta de dulce pe nepregatite.
Iar am deschis frigiderul si m-am uitat luuung.
Si-am zarit o cutie mare cu branza de vaci.Apoi am deschis cartea de bucate a Mamei Silvia.
Cine e Mama Silvia ?
E o mare doamna.
E Silvia Jurcovan,cea care a scris o carte de bucate,publicata inainte de revolutie.Carte care se epuiza din librarii ca painea calda si care a fost reeditata de mai multe ori.
O carte de retete cu ingrediente simple,pe care romanii le gaseau pe vremea aceea.Poate ca acum ar parea usor desueta,dar a fost primul meu indrumar in bucatarie,scris cu pasiune de o femeie care gatea minunat cu foarte putin.
Cartea ei a fost Biblia mea Culinara.
Nu numai ca retetele sunt scrise cu simt de raspundere,de o persoana care le-a facut si le-a incercat de nenumarate ori dar la fiecare capitol are cateva pagini dedicate descrierii procedurii,tehnicii si tipsurilor.
Cand eram tanara si gateam din cartea ei,aveam impresia ca ma priveste peste umar si ma indruma.
Asa ca pentru mine ea e Mama Silvia.
Numai eu pot sa incep cu o cutie de branza si apoi sa deviez de la subiect de nu mai intelege nimeni nimic.
Asa ca am deschis cartea la Budinci dulci si am gasit :
Budinca de franzela cu branza de vaci
Ingrediente :
150 g franzela,curatata de coaja si cantarita
300 ml lapte
50 g amidon sau faina
100 g unt
300 g branza de vaci
5 oua
1/2 ligurita sare
150 g zahar
50 g stafide inmuiate in rom
coaja de lamaie
zahar vanilat
Franzela taiata felii de 1 cm grosime,se inmoaie in tot laptele rece,pana ce il absoarbe.Apoi se marunteste bine cu o furculita.
Apoi se adauga branza de vaci,stafidele inmuiate in rom,zaharul vanilat,untul topit,galbenusurile,faina,sarea.
Se omogenizeaza totul foarte bine.
Albusurile se bat spuma tare,apoi se adauga zaharul tos si se bate spuma pana se intareste din nou.
Se adauga spuma in compozitia de branza si se amesteca usor cu un tel.
Se pune bundinca intr-un vas de 2,5-3 l ,uns cu unt si tapetat cu faina si pesmet.
Se coace circa 30-40 de minute la 180 de gradea(foc mijlociu).
Nu se deschide cuptorul 20 de minute.
Se serveste calda,cu sosuri dulci,compot sau inghetata.
Eu am scos din forma,bulgari de budinca cu clestele de inghetata si am servit-o cu compot de caise.Mi se pare ca gusturile se pupa bine ,iar combinatia e delicioasa.
Pofta buna !
17 comentarii:
Foarte frumoasa a iesit ;din ingrediente simple,de obicei,ies cele mai gustoase preparate.
Ei, draga Lia, mi-ai adus aminte de cartea astea minunata! Si eu o am, cu copertile rosii, putin stropite, cam obosite si cu tot felul de semne, hartiute, indoituri! Ai perfecta dreptate, cu ea mi-am crescut copilul! Multumesc pentru saltul pe care l-am facut in timp...si pentru reteta care ma tenteaza! Doar tie putea sa-ti vina in minte sa scoti bucatelele de budinca atat de inedisi tentant!O seara buna!
Cum ai stiut sa faci tu din budinca, globuri! Eu am zis ca-i inghetata, zau, tare bine arata si caisele alea...minunata idee, bravo!
Foarte interesanta reteta, imi place. O seara placuta...
foarte buna reteta,arata bine
de cand am mancat la americani ceva asemenator, am pus budinca asta in topul preferintelor :))!
Uite ca eu am auzit de budinca asta (in varianta mai simpla fara branza) de la straini, Jamie mai precis, mie mama nu-mi facea asa ceva
Si cand ma laudam ca am descoperit roata, am aflat si eu ca exista si pe la noi si e foarte populara!
Oricum, m-am indragostit de ea, se face simplu foc (eu nici macar nu mai maruntesc painea) si eu buna rau
Am si reteta pe blog, daca vrei sa vezi diferentele :)
PS: Frumoasa prezentare, ca de obicei! Pup!
Da Mariette,asa e .
Simplu si bun.
Semida,
sa stii ca si eu am crescut-o pe fata mea cu cartea asta.
Iar noi am crescut alaturi de ea,luand in greutate.:)
Liana,
Eu as face orice trasnaie care sa-mi aduca aminte de vara.:)
Miodrag,daca iti place ,sper sa o incerci candva.
Desi stiu ca acum ai multe pe cap.
Spor si succes in toate !
Zazuza,
Mai am una cu cornuri,care-i chiar o nebunie.
Urmeaza....
Cristina,
Am fost in vizita la tine si am vazut budinca delicioasa.:)
Darling, executat budinca, rezultat mirobolant, împărţit cu vecina, leşinat şi ea, o bunăciune repetabilă, cremoasă, bengoasă, ia:
http://img97.imageshack.us/img97/5548/budincalia001a.jpg
Daling,
Ma bucur imens ca ai facut-o si ai impartit-o.
Dar cu care vecina ?
Cu aia la care i-ai vopsit gardul ?
Daca-i aia,te inteleg perfect.
O fapta buna ,trebuie repetata,ca asa e crestineste,mai ales inainte de Pasti.:)
Te pup fata draga.
P.S.
Sunt prosta si nu stiu ce gresesc.
Copiez linkul tau,il pastuiesc pe Gogu,dau cautare si nu-mi da nici un rezultata.
Gogu zice ca nu gaseste nimic.:(
Da, cu vecina aia buclucaşă am împărţit-o, că e rămasă singură pe lume, bărbatu-său e plecat la Belgrad.
Link-ul merge, poate că o fi fost aglomerat serverul, de poporul care a dat năvală să vadă budinca mea =)) =))
Nu-l păstiu pe gogu!
păstuieşte-l in browserul de internet!
Trimiteți un comentariu