Ei,dupa multe cautari,am gasit in sfarsit file de ton proaspat.
Era asa de viu si de rosu,incat daca nu eram la raionul de peste,as fi putut sa jur ca am in fata bucati de file de vita in sange.
De altfel si gustul tonului proaspat seamana cu cel de carne de vitel.
Astazi va prezint o reteta la care visam,precum gravida la cirese.
Tartarul de ton
Tartar,inseamna,carne pregatita dupa metoda tatarasca.Carne cruda, taiata sau tocata,foarte condimentata,cu galbenus de ou.
Pe langa tartar,puteti tricota garnituri nenumarate dupa gustul si placerea personala.
Asta e tartarul meu :
Pentru tartarul de ton
150 g file de ton
sare,piper
o ceapa mica tocata foarte fin
2 catei de usturoi,tocati
zeama de lamaie
un galbenus de ou
putin ulei de masline
frunze de rozmarin
Pentru garnituri in varianta de iarna
felii de lamaie
capere
castraveti murati
gogosar murat,sau ardei iute murat
masline negre
un ou fiert si separat albusul de galbenus
si multe altele, care va plac si credeti ca s-ar potrivi
Pentru tartar,am tocat fileul de ton cu cutitul si am amestecat carnea cu restul ingredientelor.
Am lasat-o la rece o jumatate de ora,sa se patrunda aromele.
Pentru garnituri,am taiat castravetii,gogosarii, maslinele, galbenusul, albusul, ardeiul iute,foarte fin.
Am scos carnea de la rece si am asezat-o pe farfurie cu un inel de inox.
Am pus in jurul ei felii de lamaie si garniturile.
Am stropit tartarul cu ulei de masline,am presarat frunze de rozmarin.
Foarte simplu.
Am pus alaturi cateva felii de paine prajita.
A meritat pe deplin asteptarea.O mancare sanatoasa, hranitoare, suculenta,plina de arome.
Daca nu ati facut tartar de peste pana acuma,faceti-va curaj si incercati.
Pofta buna !
Concluzia si parerea mea personala.
Carnea de ton proaspat este atat de fina,incat e pacat sa fie procesata termic.
Se preteaza bine pentru retete raw,sau o grillare usoara.
Sa fiti iubiti !
10 comentarii:
eu va invidiez sincer pe toti cei care puteti manca tartar. eu nu pot. am incercat si nu pot :)). trebuie sa recunosc insa ca prezentarea este absolut superba, si daca n-as sti ca e crud, m-as infige cu furculita in farfuria aia :)).
lia,e foarte buna reteta,bun de stiut cand vin musafirii
Uite cum te menti tu in forma...Inca nu am incercat, poate...undeva....candva...
Poate vii si cu o reteta/poveste pt sosul tartar :) Am tot vrut sa ma uit pe ingrediente si sa refac sosul acasa dar tot uit!
Arata bestial! De-ncercat ! Pupicei.
Zazusa.
Si eu am incercat acum multi ani ardeiul iute si nu puteam sa-l manac,acum pot :)
Gusturile se mai schimba cu timpul.
Secretul tartarului de orice fel,este prospetimea carnii,modul cum e preparat si condimentat.
Acuma ce-i,drept si eu spun ca nu as putea manca scoici sau melci,dar
cine stie ?
Poate ne trebuie un pahar de palinca inainte :)))
Ina,
poti sa-ti servesti musafirii cu asa ceva,doar daca ii cunosti foarte bine.
Lilly,
E drept ca in ultimul timp mananc mult mai echilibrat.
Hai sa ne intalnim la jumatatea drumului.
Tu ma astepti cu greieri,eu iti fac tartar.:)
Merci Ana.
Pup si eu.
Piciorus,
Sosul tartar clasic e un sos acrut si condimentat,din :
Maioneza,mustar,sare,piper,castraveti murati taiati fin si storsi bine,ceapa,zeama de lamaie.
Eventual capere si patrunjel verde.
E simplu.
Spor la treaba !
Trimiteți un comentariu