joi, 27 ianuarie 2011

Ochiuri româneşti cu fasole rosie


Vorbim iar despre gatit si mancat in viteza.
Despre momente din zi cand nu ai timp sa stai la cratita,dar ti-e foame si nu vrei sa te marginesti la un sandwich.
Despre o mancare satioasa,gustoasa si in acelasi timp dietetica.
Dietetica,pentru ca ouale nu sunt prajite ci fierte in apa,iar fasolea e gatita minimalist.

Sa incepem cu fasolea

Pentru 2 persoane,am folosit :

400 g fasole rosie din conserva
2 catei de usturoi
5 rosii cherry
sare,piper
ulei
patrunjel verde

Pentru servit

ulei de masline extravirgin
reductie de otet balsamic
optional parmezan

Prajim usor in ulei,usturoiul feliat si adaugam fasolea bine scursa de zeama si limpezita .Invartim scurt,cat sa se incalzeasca fasolea.
Stingem focul si adaugam condimentele,  rosiile taiate si patrunjelul verde.
Se putea ceva mai rapid ?

Pentru Ochiurile româneşti  :

Punem la fiert 1 litru de apa, intr-o cratita de un litru jumatate.
Nu trebuie sa fie multa apa.Doar cat sa acopere ouale.
Adaugam 2 linguri de otet.Otetul sustine, coagularea albusurilor.
Lasam apa sa dea in clocot,apoi reducem focul.
Spargem ouale pe rand intr-o farfurie,sau bol mic si le dam drumul in apa .....fara frica.
Miscarea trebuie sa fie ferma si continua,fara sa le aruncam,ci oarecum alunecat,de la suprafata apei.
O miscare din incheietura mainii,ca la pian. :)
Dupa ce faceti mai multe exercitii si va iese,puteti incerca sa le spargeti direct in apa,fara ajutorul farfuriei.
Nu faceti mai mult de 2 oua o data. Sa le puteti gestiona mai bine.
Se lasa la fiert 2 minute,pana cand albusul se incheaga si nu mai vedem galbenusul prin el.
Scoatem ouale din apa cu o spumiera si le punem la scurs pe un servet curat.
Daca vreti sa le dati un aspect estetic,taiati marginile franjurate .
Acum au un aspect comercial. :)



Nu ramane decat sa le asezati pe patul de fasole,si sa trasati cateva dungi cu ulei de masline extravirgin si cu otet balsamic.
Daca nu sunteti la regim,puneti si o mana buna de parmezan, cascaval,feta ,cas,sau alt branzet ce-l aveti la indemana.

Luati furculita si spargeti galbenusul.Aurul galben se prelinge peste fasole.
Yummy !
                                                          Pofta buna !



Later edit :

Scurta disertatie pe seama  ochiurilor româneşti .
Ele nu sunt inventate de români (desi tare mi-ar fi placut ), dupa cum ne-ar putea duce cu gandul numele.
Românii le-au numit asa,doar pentru a le deosebi de restul specialitatilor din oua.
Francezii le numesc : Oeufs pochés.

No, acuma nu le-am inventat noi,dar bine ca stim sa le facem :)


16 comentarii:

New Sensations spunea...

Nu stiam ca otetul sustine, coagularea albusurilor :).
Multumiri pentru aceste retete. xD

Margot spunea...

mi-ai amintit teribil de english breakfastul care mie imi place atat de mult. si combinatia asta pare una delicioasa si neaparat e de incercat! :)

Bunica spunea...

Imi ploua in gura...de cand n-am mai mancat oua romanesti! Ce pofta mi-ai facut!

Zazuza spunea...

mai conteaza cine le-a inventat! ce, parca si sarmaua o fi tipic romaneasca, ori snitelul 100% vienez... important e ca mancarea e gustoasa! fasolea asta rosie imi place si mie mult, am facut de curand un fel de fasole mexicana (asa i-am zis eu :)) ), un deliciu!

Lia spunea...

Cu mare drag,New Sensatios.

Lia spunea...

Margo,

Merci de vizita.
Am fost si eu prin casuta matale si mi-a placut ce am vazut. :)

Lia spunea...

Bunica,

Du-te iute si fa doua .
Sunt asa de bune simple,doar cu o lingura de unt topit sau smantana.

Lia spunea...

Zazuza,

Bucataria romaneasca e un fusion delicios.
Ceea ce e de admirat, este ca a stiut sa ia ce e mai bun si sa-l transforme in ... ceva si mai bun . :)
E o bucatarie vie,in continua transformare.
Este la fel ca si romanii,inventiva,imaginativa.

La-Chef-A spunea...

Lia, usor-usor tu o sa ma convingi sa ma apuc de dieta cu tine. Poate n-ar fi o idee rea :P Si parca dieta ta nu arata asa rau la tine in poze....

Lia spunea...

La chefa,

Nu e o dieta,propriuzisa,am eliminat doar grasimile "rele" si dulciurile pentru o perioada nedefinita. :)
Cand vor reveni,vor fi impartite cu pipeta. :)

Farfuridi spunea...

ou cu fasole rosie e o combinatie geniala. in america de sud e des intalnita. am trecut si fasolea rosie pe lista de cumparaturi de maine. :) pentru ca salivez din nou :P

Lia spunea...

Farfuridi,

Daca nu esti la dieta,cred ca poti pune si un carnat prajit langa ou si fasole.
Asta da genialitate. :)

Farfuridi spunea...

dieta? ce-i aia? :D

Lia spunea...

O inventie masochista. :)

Lilly spunea...

Ok, admit.Nu-mi ies ouale romanesti.Am incercat de doua ori, nu-mi ies si pace.Ma duc sa incerc iar?

Lia spunea...

Lilly,

Nu se poate sa nu-ti iasa.
Desfa oul intr-un bol mic,si da-i drumul de la suprafata apei,dintr-o sigura miscare.
Eventual icearaca sa-i dai drumul pe langa marginea cratitei.
Si nu uita otetul.Si nu trebuie nici vas mare,nici apa multa.
Succes si tin pumnii stransi.:)

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails