O reteta simpla ,de painica pufoasa si aromata.
300 ml lapte
1 lingurita sare
1 lingurita zahar sau miere
1 plic drojdie uscata
50 g unt topit
Topping
150-200 g unt
ierburi
Am amestecat toate componentele uscate,si am framantat un aluat elastic cu lapte caldut.
Cand framanti,mai pui putina faina pe masa,in caz ca aluatul e prea lipicios.
Framantatul asta este foarte important .Pe langa beneficiul adus painii, este relaxant. Terapeutic as zice.
In timp ce framanti si visezi cum o sa iasa painea,mintea poate sa-ti
zboare la ieftinirile de primavara si la cum ai sa-ti schimbi garderoba :)
Enfin,dupa vre-o jumatate de ora de visare,lasi aluat la dospit,intr-un lighean,in loc caldut,acoperit cu un prosop , pana cand creste si sta sa dea pe afara.
In momentul asta,il rastorni pe masa de lucru infainata si-l mai framanti o tura.
Eu am modelat apoi o paine lunguiata ,pe care am pus-o intr-o tava de chec captusita cu hartie de copt .Am facut si cateva chifle.
Le-am mai lasat sa se infoaie o data,dupa care le-am pensulat cu galbenus de ou,amestecat cu putin lapte.
Cu un cutit foarte bine ascutit,se cresteaza aluatul superficial si se pune in taietura,unt cu ierburi (busuioc,oregano,cimbru...la alegere).
Mai lasa la odihna 15 minute.
Acum e momentul sa punem tava in cuptorul incalzit la 190 de grade,pana cand se rumenesc,Mai incearca aluatul cu scobitoarea,sa fii sigura ca e copt si inauntru.
Pentru o coacere domoala,eu pun in cuptor ,in tava de jos,un vas mic cu apa.
Va garantez ca proverbul :
Daca nu-i paine
E bun si cozonacul,
Are inteles deplin ,cand mancati painea asta.
Am repetat reteta , de mai multe ori.
Ultima data ,am facut doar chifle.Am pus deasupra unt cu cimbru uscat.
O bunatate.
Pofta buna !
5 comentarii:
paine trebuie sa capat curaj sa fac si eu odata, asta imi lipseste din portofoliu :). painica ta arata asa de frumos, dodoloata si aurie!
Des pains tout ce qu'il y a de plus délicieux.
BRAVO!!
Bonne semaine et à bientôt.
Arata atat de bine chiflele tale...As `hali` cateva....
Hai curaj fetelor !
Faceti pita si haliti.:)
Minunat arata, trebuie sa le incerc si eu neaparat!
Trimiteți un comentariu