Vorbim in continuare despre un fel de supa de carne sau legume,inventat de francezi,adus la masa ca fel intai.
Rolul sau este acela de a deschide apetitul pentru felurile nenumarate ce urmau la o masa regala.
Consommé,este o supa limpede ,de pui,de vita ,de oase,de peste,sau legume.
Un consommé este reusit,daca este foarte limpede si foarte aromat.
Aroma de carne si legume,trebui sa fie pregnanta,dar fina.
Cele mai celebre restaurante si Chefi,se lauda cu consomeurile lor.
Celestiene,Royale,Madrilene,Chasseur...sunt doar cateva celebritati in lumea supelor limpezi.
Pentru deplina reusita , ingredientele se fierb la foc foarte mic,cateva ore,pana cand supa scade aproape jumatate.
Apoi se trece printr-o sita foarte fina.
Daca mai sunt impuritati,acestea se elimina cu ajutorul unui albus de ou,care se pune in supa rece.Se pune supa pe foc si cand ajunge la 70 de grade,proteinele din albus incep sa coaguleze,adunanad toate impuritatile ramase in supa.
Se strecoara din nou.
In mod normal,un consomme are la baza un bulion,la care se adauga legumele si ingredientele preferate.
Bulionul este un concentrat de supa de carne sau de legume.
Eu am simplificat putin metoda de preparare si am unit bulionul si consomeul intr-o singura procedura.
Pentru a obtine un cosomme bun,lucrati in 2 etape,sau in 2 zile.
Ingrediente pentru 4 litrii de supa
1 pui mediu
300 g morcovi
200 g patrunjel
100 g pastarnac
1 telina medie
2 cepe
1 praz
sare dupa gust
7 l apa
dupa limpezire,adaugam in supa cateva fire de sofran
Pentru clatite
50 g faina alba
1 ou
150 ml lapte
patrunjel taiat foarte fin
piper alb
unt pentru prajit clatitele
Zarzavaturile se curata se spala si se lasa intregi.
Se spala bine puiul si se portioneaza.
Se pun toate ingredientele intr-o oala mare,cu apa rece si sare.
Oala se pune pe cel mai mic foc,cu flacara data la minim.Trebuie sa fiarba,dar incet,incet.
Aceasta este unul din secretele supei limpezi.Daca o fierbeti asa ,nu va mai trebui sa o clarificati cu albus de ou.
In timpul fierberii nu se mai adauga apa.
Din cand in cand se spumeaza.Fierberea poate dura 4-5 ore.
Cand supa a scazut la jumatate iar zarzavaturile si carnea sunt bine fierte,se termina prima etapa.
Se lasa la rece pana a doua zi.
Dupa racire,grasimea de deasupra se aduna cu o lingura si chiar cu servetele daca este nevoie.Supa nu trebuie sa contina grasime !
Apoi supa se strecoara printr-o sita fina in care am pus tifon.
Carnea si legumele rezultate se pot folosi la alte preparate.
Din zarzavaturi puteti face un sos vanatoresc,iar carnea e minunata cu
cartofi pure si un sos de smantana, rosii,sau fructe.Mie imi place cu sos de mere.
Punem supa limpezita pe foc si
Preparam clatitele.
Pentru clatite,amestecam ingredientele si facem 5 clatite foarte subtiri intr-un teflon uns cu unt.
Untul le da o savoare deosebita.
Le rulam .
Taiem apoi clatitele in fasii subtiri de 1 cm,le asezam in farfurii si turnam cu grija supa.Ornam cu cateva firisoare de sofran si verdeata.
Pofta buna !
Tips :
Consommeul,se poate servi si in cani cu conditia sa nu aiba nici un adaos ,de clatite,taieteti..etc.Sa fie limpede.
Se poate servi in cani speciale de supa.
O alta conditie este sa fie foarte fierbinte,pentru ca se raceste repede.
9 comentarii:
e-he-he ,cu ce delicatesa ma intimpini tu aici,sarut-mina,da' si fruntea sub care a incoltit ideea acestui maiastru fel!:)
Uauu! Arata exceptional, dar are un singur "defect". N-are cine-l consuma la mine in casa. Numai mie imi place, celorlalti le plac supele cu "de toate". De cand cu dieta, m-am invatat sa beau o cana de supa "clara" la sfarsitul pranzului din ziua de proteine si invariabil este de legume, pui sau vita. Tare mi-ar fi placut o portie insa din delicatesa asta!
O minunatie.Mi-ai adus aminte de supa cu clatite umplute a Petuniei(Schwäbische Brätstrudelsuppe ).A ta-i mai light.
numa'buna dupa sarbatori !o delicatesa pe care va trebui sa invatam s-o mancam !
ma tot tin de cand ai publicat sa zic ca m-a incantat sa vad supa asta aici, imi aduce cu Frittatensuppe a austriecilor - o bunatate! superba si limpede ti-a iesit!
Alison,sarut-mana .
Elena,
Este imposibil sa nu-i poti corupe si pe ai tai,macar cu un bol.
@Lilly
@Zazusa
Supa aceasta a fost adoptata de mult in regimul Austro-Ungar ,nu degeaba spuneam ca aceasta a devenit repede o supa "regala ".
Cu totii o sorbeau ,diferenta o faceau doar "galustele". :)
Pansy,
Sa stii ca e buna de spalat "pacatele sarbatorilor". :)Caz in care ar trebui facuta cu multe legume si carne putina.
Trimiteți un comentariu