miercuri, 1 decembrie 2010

Malai copt



     Mamaliga cu malai,
     Cum te pun,asa sa stai !

Ei dragii babii,e mult de cand ma jucam cu neastamparatii de varsta mea,jocul asta .
Unul spunea descantecul si ceilalti trebuiau sa inghete precum statuile.
Primul care misca,radea,sau doar schita un gest,lua pedeapsa.

Timpul a trecut si singura mea legatura cu malaiul,acum e mamaliga.
Malaiul asta copt despre care va povestesc,se poate face din orice mamaliga    "de ieri",in nevoia noastra de reciclare superioara.
Eu am facut o mamaliga mai vartoasa din Farina de parga.

Faina de parga e lucrare mare.

Porumbul se lasa pe cocean ,se usca  si se tine in loc ferit si racoros.
Ferit de cine ?
Pai de Mickey Mouse desigur.
Se pune apoi porumbul pe soba la uscat si prajit.
Pe soba de tabla din bucataria bunicii.
Aia in care focul se face cu lemne,podeaua e lipita cu lut,de grinda atarna manunchiuri de cimbru,marar si busuioc uscat si unde pe lavita doarme motanul.
Se grijeste malaiul sa nu se arda.Trebuie doar sa se prajeasca usor.
Se macina apoi boabele ,iar faina se da prin sita....si iaca Faina de parga.
Din faina asta se face o mamaliga cu gust de ....
Nu va pot spune ce gust are,pentru ca nu se poate descrie.Dar daca mancati o data o sa stiti sigur ce gust are Simplitatea.
Asa si sa revenim la oile noastre.
Mamaliga se toarna in strat subtire intr-o tava pe hartie de copt.
Se lasa la rece pana a doua zi.
Apoi o taiati in fasii,patrate,cercuri,stelute,sau cum va place.
Transferam bucatile de mamaliga in alta tava,tot pe hartie de copt, picuram putin ulei pe fiecare bucata si le dam la cuptor la 200 grade  pana se rumenesc frumos.
Malaiul copt poate fi servit simplu, cu lapte,smantana,oua,branza.

Poate inlocui foarte bine crutoanele de paine .
Eu l-am folosit ca garnitura langa o Varza a la Cluj.

Ati mancat malaiul ?Atunci va invit la o Tropotita :


13 comentarii:

Surac spunea...

Arata foarte bine, cred ca e si gastos, super...

Lilly spunea...

Amu' sa ne inveti si cum se danseaza Tropotita.Faina de parga, am.Si-o miros in fiecare zi.Saru'mana!

pansy spunea...

piscotico draga,cred ca sunt 30 de ani de cand n-am mai mancat mamaliga de parga.mama nu facea decat mamaliga din faina de asta.niciodata n-am stiut ce e exact,am crezut ca e o faina intermediara de malai.da'uite ca am aflat.gustul e intr-adevar minunat !ce buna era mamaliga de parga aburinda,cu lapte rece alaturi.

Lia spunea...

Lilly,
Mai vii o data la Maramu si invatam
si tropotita. :)
Faina aia trebuie mancata repede,ca
nu se pastreaza mult .
Cand e gata,da de stire :)

Lia spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Lia spunea...

Pansy,
Sa stii ca si eu o prefer cu lapte.

maya spunea...

Am trecut sa te pup.Sînt tot într-o viteza =))
Îmi plac rondelele tale de malai!

Lia spunea...

Maya,
Te pup si eu.
Mi-e dor de tine,dor de voi....

Mihaela spunea...

Tare as vrea sa incerc malaiul asta al tau. Ca eu am din ala modificat genetic... :(

Anonim spunea...

Pă deluţu-ndelungatu,
Fuje-un boţ de mălai caldu.
Stăi mălai şi nu te duce,
Că te-oi scalda-n lapte dulce!
Stăi mălai ăi nu fuji,
Că pă loc te-oi smîntîni!
Io de dorul laptelui,
Sar din vîrful gardului.
Şi de dorul smîntînii,
Sar ăi-n fundul fîntînii!

Lia spunea...

Stau pe prispa in batatura,
Si-mi duc lingura la gura.
Lingurita de bradut,
Care intra in blidut.
Mamaliga de mi-i da,
Tot de-a dura eu m-oi da.
De mi-i da si lapte rece,
Nimeni nu ma mai intrece.:)

Moara De Cereale spunea...

Fantastic! Cat de departe suntem de zilele copilariei, cand toate astea erau posibile!

Lia spunea...

Morarita ,

Numai de noi depinde sa nu dam uitarii copilaria .
Tot ce trebuie sa facem este sa transmitem mai deprate ,obiceiuri ,retetet,tehnici vechi .
Si cel mai important ,sa-i invatam si pe nepotii nostri aceste gusturi .
Eu incerc . Sper sa si reusesc .

Da unde-i moara ta ?
Sper ca faci faina de parga si pasat .

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails