luni, 13 decembrie 2010

Clatite cu drojdie si caramel de portocale


Bunica materna, Marta,facea clatitele astea pufoase.
Ei ii placeau sarate,taiate fasii .Le manca cu salata de varza murata.
Mie imi placeau pudrate cu zahar .

Iata si reteta.

500 g faina
2 oua
300 ml lapte caldut sau apa minerala
o lingurita drojdie uscata-aproximativ 5 grame
2 linguri zahar
coaja de lamaie
putina sare

ulei pentru uns tava

Intr-un castron,punem faina,ouale,zaharul,radem coaja unei lamai,si adugam drojdia inmuiata putin in lapte caldut.
Rezulta un aluat de consistenta unei smantani groase.
Cand curge de pe tel,isi mentine putin forma in castron.


Lasam apoi compozitia sa se odihneasca 10 minute.
Intre timp pregatim o tava antiaderenta pe care o incalzim la foc mare si o pensulam cu putin ulei.
Reducem apoi focul la jumatate si turnam un polonic de aluat fix in mijocul tavii.Nu rotim tava.Lasam ca aluatul sa se scurga singur.       
Eventual aplatizam putin compozitia cu polonicul.
Asteptam sa faca primii bulbuci si intoarcem pentru 2 minute pe cealalta parte.
Prima e gata.
Asa arata inainte de a fi intoarsa :


Mie mi-au iesit 9 bucati.Si s-au mancat cu crema de ciocolata si cu.......
Caramel de portocale,reteta Mayei,pe care o gasiti aici.
Eu am facut caramelul sambata .Am respectat reteta intocmai.
Doar timpul de fierbere a fost mai scurt.
A fost gata intr-o ora si jumatate.Daca il faceti va sfatuiesc sa stati la final langa el,pentru ca vireaza din sirop in carmel,cam brusc. :)



O delicatesa care nu-mi lipseste iarna din camara,pentru ca este
nepretuita si pentru ca acum e timpul portocalelor.
Poate fi folosit pentru sigilat foile de tort inainte de crema,pe fursecuri,pe gris sau orez in lapte,pe inghetata,pe clatite......
Revenind la oile noastre....
Clatitele sunt pufoase,nu se usca la fel de  repede ca cele clasice.Daca
nu puneti zahar,merg foarte bine cu   umpluturi sarate,cu branza rasa,  cu smatana.




Pofta buna !

25 de comentarii:

garlutti spunea...

HOLA , me encantan los BLINIS , y tus recetas , compartamos Blog , ideas y recetas desde VIGO ESPAÑA , SALUDOS MARIMI

Lia spunea...

Gracias Garlutti. :)

arcadia spunea...

Cu clătitele astea m-ai dat gata!
Şi eu prefer varianta sarata :D

hapleablog spunea...

Gand la gand cu bucurie :) De acord cu bunica si cu Arcadia. Clatitele sunt foarte bune si sarate.

pansy spunea...

am sa le incerc si eu,seamana cu clatitele americane.baiatul meu e fan clatite !

Lia spunea...

Cara,
Si eu prefer varianta sarata,dar azi au fost felul trei,sau doi,dupa supa de fasole verde :)

Lia spunea...

Haplea eu sunt fan clatite in toate formele,gusturile si aromele . :)

Lia spunea...

Pansy,
Seamana dar nu rasar . :)
Sunt diferite la gust.
Sa-mi spui daca i-au placut.

ChefChilly spunea...

Superbe clatitele tale!

semi_da semi_nu spunea...

Draga Lia, ai pe undeva prin blogul tau si o reteta clasica de clatite? Ti-am vazut clatitele cu aroma de lamaie si umplute cu mascarpone, dar nu gasesc ceva usor de aplicat ca sa obtin clatite pufoase! Im ies cam tari! Tu esti o maestra !
Raman datoare!

Lia spunea...

Semi,

Eu nu-ti pot da cantitati,pentru ca fac totul la ochi,dar Clatitele clasice se fac cam asa.

Pui intr-un caston cam 300 g faina ,2 oua ,putina sare,coaja de lamaie.
Sa nu pui zahar in compozitia asta.
Apoi incepi sa torni incet lapte rece si invarti cu telul,pana ai
o compozitie de consistenta unei smantani groase.
La final subtiezi cu un pic de apa
minerala.Acum ar trebui sa arate ca
o smantana subtire.
Le coci in tava antiaderenta,infierbantata bine si apoi la foc mijlociu.
Pensulata dupa fiecare clatita cu ulei.
E imposibil sa nu-ti iasa.
Daca le umpli,fa compozitia inainte
si pune-o pe clatitele caldute.
Pune-le intr-un vas si acopera cu un capac sau folie
si tine-l la cald,pana le servesti.
Succes !

Lilly spunea...

Imi plac clatitele astea 2 in 1.Adica si cu sarat si cu dulce.

semida.seminu spunea...

Lia, multumesc mult! Esti tare draguta si suportiva!

Ana M. Ciolacu spunea...

Ador ambele variante,chiar am in frigider compozitia de clatite,de la pranz,vreau sa fac si caramelul de portocale.Suna minunat impreuna.Pupici!

Lia spunea...

Lilly,
Si mie imi plac si asta e problema.
Saptamana viitoare o tin cu salate,pana la Craciun. :)

Lia spunea...

Semi,

Imi duc aminte cum lipeam clatitele de tavan acum vreo 25 de ani.
Cum am aruncat o vreo 3 compozitii si nu stiam ce gresesc pana cand a venit un coleg si mi-a spus sa nu mai pun zahar.
Zaharul caramelizeaza si lipeste clatitele de tigaie.
Merge doar in clatitele americane sau in cele cu drojdie.
Asa ca empatizez cu tine si-ti tin pumnii sa-ti iasa bune.

Lia spunea...

Pupici si tie Ana. :)

arcadia spunea...

Ta-ta-ta-tam! Ia:

http://img810.imageshack.us/img810/3155/clatite008a.jpg

Lia spunea...

Arcadia,

ceva in link e gresit ca-mi da eroare. :(

arcadia spunea...

L-am verificat, la mine merge. Poate a fost doar temporara problema. :)

Lia spunea...

Ma simt frustrata.
A incercat din nou si tot nu reusesc.
Asa arata desfasurat:

http://img810.imageshack.us/img810/3155/clatite008a

Cautarea nu da nici unn rezultat.
Dupa 008a nu mai urmeaza nimic ?

Am incercat sa introduc cautarea direct pe
Imagesack si tot nu merge. :(
Trimie-mi poza pe :

anca.space@gmail.com

Pup

arcadia spunea...

dupa 8a urmează (punct).jpg
:D

Linkul merge, nush de ce nu poti tu sa-l deschizi :(

Am trimis in gmail. :)

Lia spunea...

Asa da,

Cu punct si jpg se vede si de pe
luna.
Se vade clar si-ti spun cu mana pe inima ca-s mai faine ca ale mele.:)
Te pup si sa va fie de bine.

New Sensations spunea...

Ador clatitele xD.

Cristina s World spunea...

Lia scumpa, le-am incercat si eu si au iesit minunate :)
Am adaugat in compozitie si un dovlecel ras + marar, iar deasupra le-am garnisit cu cascaval ras.
Te invit sa le vezi:
http://cristina-cristinasworld.blogspot.ro/2012/07/clatite-cu-dovlecel.html

Mie mi-a intrat mai mult lapte, cam 500ml ca sa ajung la consistenta dorita, insa banuiesc ca este din cauza fainii :)

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails