Ei,a venit si vremea fursecurilor de Craciun.
Clipele alea minunate cand stai in bucataria calda,cuptorul arde , rasfoiesti caietul cu retete si te pui pe treaba.
Aduni in jur faina,zaharul,ouale,untul,lamaile,portocalele,scortisoara, cacaua,si scaperi de neliniste ca inaintea unei curse de Formula 1.
Masina e la relanti,apesi acceleratia,motorul trepideaza sub capota,
bagi in viteza si...GO !
Clipele astea imi plac enorm.
Dupa ce-mi aduc ingredientele pe masa si pregatesc tavile,in timp ce framant sau intind alatul,gandurile imi zboara departe,departe...
Si de fiecare data ma intorc in copilarie.Imi aduc aminte de bunica.Cat de concentrata era cand facea aluaturi sau biscuiti. Cum,taia,masura,iar cuta dintre sprancene i se adancea.O frunte de alchimist.
Mai avea un gest involuntar,care tinea de concentrare.Scotea varful limbii printre dinti.:)
Ma gandesc la ea si nu fac nici o cuta.Ma inseninez si ma apuc cu drag de treaba.
Ce fac azi ?
Pai bumbii Mosului.
Puteti sa le spuneti nasturi,butoni,sau cum vreti voi,dar pe la noi se numesc bumbi. :)
Niste fursecuri mici,dragalase,cu mijloc de caramel.Mai bine zis caramela.Pentru ca e chiar o caramela cu miere si scortisoara.
Pentru aluat avem nevoie de :
250 g faina alba
100 g zahar
150 g unt
1 galbenus
2 linguri zeama de lamaie
coaja de lamaie
zahar vanilat
Pentru caramel
100 g zahar
125 g frisca lichida
75 g miere
scortisoara
Sa incepem.
Aluatul
Se farmanta un aluat din ingredientele mentionate mai sus.Facem o bila,o impachetam in folie si o punem in frigider pentru o jumatate de ora.
Intre timp pregatim 2 tavi mari cu hartie de copt.
Scoatem aluatul si il impartim in patru.
Din fiecare bucata,facem suluri lungi cam de 35 cm si late de 2 cm,pe care le taiem in bucati de 2 cm.
Din fiecare bucata facem bile mici care se aseaza in tava pe hartia de copt.Ies cam 70 de bucati.
Apoi cu coada unei linguri de lemn se fac in mijlocul bilelor, adancituri.
Ups !Cand am ajuns la faza asta mi-am dat seama ca nu am lingura de lemn cu coada cilindrica.Lingurile mele de lemn au toate cozile plate .
Ca asa e modern.
Asa ca am facut manevra cu ajutorul unui pix,infaiat. :)
Apasati in aluat pana jos.Altfel la copt,gropitele se inchid.
Cand tavile sunt pregatite,se pun pe rand in cuptorul incalzit la 170 de grade,timp de 13-15 minute.Nu cresc prea mult si nici nu schimba mult culoarea.
Se scot fursecurile,se pudreaza cu zahar si se lasa la racit.
Preparam caramelul.
Daca respectati cantitatile si timpii, la final se obtin caramele adevarate.
Punem la caramelizat zaharul.Cand caramelul e uniform,de culoarea chihlimbarului,adaugam peste el,frisca,mierea si scortisoara.
Fierbem fix 10 minute.
Apoi cu ajutorul unei lingurite punem in fiecare gropita,caramel.
Rezultatul e spectaculos.Sau cel putin asa mi se pare mie.
Ce spuneti ?
O sa-i placa Mosului bumbii ?
26 de comentarii:
Cu o cana de lapte langa sigur vine Mosul la noapte :)
Bazu
Sigur vine.
Trebuie sa-si coasa nasturii la mantie,ca e cam frig. :)
Pup bazulica.
frumosi bumbii ,dar si povestea nasterii lor!:)
Pana vine Mosu' cred ca nu mai gaseste nici macar un bumb! O sa-i iau eu pe toti! :) Aveam si eu in lista niste dragalasenii d-astea, dar cu gem. Le tai pe astea de pe lista si pun altele ca idei sunt destule!:)
Alison,
ma bucur ca ti-a placut.
Andreea ,sunt buni si frumosi si cu gem,si rahat cu nuca,si..mai sunt multe variante.
Spor la fursecuri !
Sunt intradevar spectaculosi... tare bine arata si caramelul... Super ti-au iesit... poate incerc si eu...
Чудесни сладки, Лиа и много красиви снимки! Поздравления :)
Lia, scumpa mea, am ramas cu privirea la bumbi si sunt muta de admiratie. Ce dragalasi sunt! Trebuie sa "cos" si eu cativa, sa-l ademenesc pe Mos si pe la mine.
Felis,
Incearca-i cu curaj.Respecta doar reteta si timpii si sigur ies.
Spor !
Elena,scumpa mea,mosul dragutul vine la toata lumea ,care a fost cuminte.Daca mai si "coase",cu atat mai bine. :)
Благодарим Ви, Fedora.
Sunt de acord cu Bazu.Sa vina Mosu si sa va aduca ce va doriti voi mai mult.
ce poveste culinara draguta xD. Si Nastureii sunt absolut iamiiii. xD.
Lilly,
Mosul sa vina cu daruri,bucurii si
sanatate.
Serbare frumoasa lui Manu. :)
New Sensation,
Multumesc. :)
Super, practic sa nu poti pleca de la masa...
Multumesc Surac.
Ce fac eu sunt chestii de grupa mare de la gradinita. :)Fursecutze.
Am vazut cum faci tu foile de placinta.
Eu le cumpar de la market.
Shame on me.
Hi. Hi.
Am vrut să cos și eu vreo 70 de năsturei, conforma rețetei. Totul a decurs ca la carte, aluat, caramela... La coaadă am feștelit-o. Am turnat caramelele și dânsa s-a întins peste tot, nevoind a sta în dispozitiv. S-au mâncat totuși dar cu mormăieli...
La Mulți ani, doamnă Lia!
Numai faptul ca te-ai gandit sa
te inhami la asa reteta si ai trecut direct in ordinul :
Croitorasul cel viteaz ! :)
La multi ani cu sanatate !
Domnule Jacota.
mda, cu nimic nu poti fi comparate momentele cynd stateam pe cuptor shi priveam cum bunica ne gateste bunataturi pentru sarbatori...
frumoase vremuri erau: mirosea a faina, a lemne, afara era un ger de -30 iar noi pe cuptor eram ca in sanul domnului:)
Vere,multumesc frumos pentru vizita.
Lumea copilariei e magica.
Si in fiecare e o bunica. :)
pentru caramel ai scirs 75 miere... presupun ca inseamna 75 grame miere... dar in linguri poti sa imi zici cam cat inseamna?
Felis,75 de grame trebuie sa fie cam 3 linguri bune de miere.Mai aveam miere si am cantarit cu lingura,dar e cam aproximativ,ca se pierde mult pe lingura.
La reteta asta e foarte impotanat sa cantaresti si sa respecti timpii.
Eu am cantarit mierea direct in vasul in care am facut caramelul,ca sa nu pierd nimic.
Multumesc de raspuns... Mie mi s-a stricat cantarul electronic (sau poate nu mai are baterie- nu am verificat)... din acest motiv am intrebat...
Stiu cum e.
Mie mi s-a stricat cuptorul si nu mai coc nimic deocamdata. :(
Trimiteți un comentariu