Powered By Blogger

miercuri, 3 noiembrie 2010

Prajitura cu mere





Placinta asta e prajitura cu mere pe care o stiu de cand lumea.
E prajitura pe care o faceau bunica, mama, vecina, mama colegei mele, soacra ...e vedeta prajiturilor cu mere,cunoscuta si sub denumirea de Porlós almás teszta,in Ungaria,sau Linzer in Austria.

E poate nostalgia copilariei,poate un gust ascuns in memoria olfactiva, nu stiu ce e,dar sigur reteta asta pentru mine nu se va devaloriza niciodata.
Cred ca toata lumea o stie,dar eu o scriu aici,pentru ca aceasta este cartea de bucate pe care o las mostenire fiicei mele.Si daca internetul nu va disparea,poate ca intr-o zi ,va face si ea aceasta prajitura.
Asadar,daca aveti 2 kilograme de mere nu prea aratoase,din cele din gradina, cu gust divin,va invit sa le puneti in placinta.
Avem nevoie pentru aluat de :

500 g faina
200 g unt
1 ou
100  zahar
2-3 linguri smantana
1 praf de copt
coaja de lamaie

Pentru umplutura cu mere

100 g unt
2 kg de mere curatate de coaja si rase
100 g zahar
praf de scortisoara

Si

100 g zahar pudra pentru pudrat prajitura

Ingredientele sunt pentru tava mare de aragaz.
Cea de prajitura,nu de friptura .

Punem untul,merele,zaharul,coaja de lamaie si scortisoara,intr-o
cratita  pe foc si calim amestecul,pana cand sucul lasat de mere se evapora, si obtinem o masa pastoasa si fina ca o crema.
Lasam deoparte ,pana se raceste bine .
Intre timp,facem aluatul,amestecand toate ingredientele.Daca  aluatul iese prea nisipos si nu se leaga,mai punem putina smantana sau o lingura de apa.
Aluatul se impacheteaza in folie alimentara si se pune la rece pentru jumatate de ora.
Il scoatem  apoi si il impartim in doua.Luam fiecare jumatate si facem 2 foi ,pe masa presarata cu faina.Cand rulam foaia cu sucitorul,mai pudram cu faina daca este nevoie.
Foile sunt destul de fragede,asa ca sunt greu de pus in tava.Se ruleaza pe sucitor si se aseaza in tava pe hartie de copt.
Peste prima foaie ,asezam umplutura si apoi rulam deasupra,a doua foaie.
Am intepat foaia de deasupra din loc in loc cu furculita, sa nu se bombeze la copt.
Coacem la 180 de grade,timp de 3o-35 de minute.
Pana cand aluatul se bronzeaza pa marginea prajiturii.
Scoatem din cuptor ,lasam sa se raceasca si o presaram cu zahar pudra printr-o sita fina.
Asa arata la final si e delicioasa.
Se topeste in gura.



Pofta Buna !

Tips :

Exista o varianta in care merele nu se calesc.
Amestecul se pune crud intre foi.In acest caz,presaram foaia de dedesubt cu gris, pesmet, sau pesmet din biscuiti, sa absoarba sucul din mere si sa nu inmoaie foaia.

20 de comentarii:

Ana spunea...

eu nu ma prea omor dupa mere, si nici dupa praji cu mere, dar asa as lua o feliuta de la tine! Arata delicios, imi face pofta :(( Cred ca voi nota reteta si o sa fac si eu curand :)

Olgutza spunea...

Zilele astea o fac obligat-fortat ca am niste mere tare imbietoare... te tzuc pentru reteta :).. Am mai incercat n retete de placinta cu mere si nu am ramas impresionata, dar pentru ca reteta asta vine de la tine, nu am nici cea mai mica indoiala ca o sa iasa super :)

Miodrag Surac spunea...

Sa tot mananci, parca simt mirosul...

Lia spunea...

Ana,

Nu e greu de facut.E ieftina si buna.
Merita incercata.Necesita doar putina rabdare.

janet spunea...

Himmmm.....parca si simt mirosul de scortisoara!Deliciasa!

Lia spunea...

Olgutza,

Daca respecti toate indicatiile,sigur iese.
Succes si sa-mi spui cum ti-a iesit si daca ti-a placut.
Te pup.

Lia spunea...

Surac,

Mirosul e exact ca cel din bucataria bunicii.
Mere si scortisoara :)

pansy spunea...

mai suntem fani placinta cu mere sub toate formele ! e grozava!

geta spunea...

incerc si eu reteta,nu pare prea dificil de facut...

Olgutza spunea...

Acum o am in cuptor :)
Lia, sa nu dai cu parul ca am schimbat putin reteta...de nevoie :D..nu am avut suficient unt in casa si am completat cu vreo 2 linguri de unt de alune...m-am gandit ca e si ala destul de gras incat sa dea consistenta potrivita aluatului. Acuma sa vedem ce-o iesi...abia astept sa fie gata :)
Saru'mana pentru reteta...revin cu impresii dupa degust :)

Mrs. Green Foot spunea...

Minunata prajitura!
Ma batea gandul zilele trecute sa fac si eu o placinta cu mere dar nu am mai apucat pentru ca ratacisem reteta mamei. Sunt curioasa daca e vorba de aceeasi prajitura :)
Te pup Lia

Lia spunea...

Olgutza,

Cum ti-a iesit ?

Lia spunea...

Piciorus,

Sper sa-ti fie de folos reteta.
Daca nu e chiar ca a mamei tale,e oricum o variatiune pe aceeasi tema :)

Anonim spunea...

Hi dude! Amazing site! I really liked reading it.

Anonim spunea...

Your site is really outstanding. Keep working that way.

Cristina's World spunea...

La prima vedere, ingredientele astea le folosea si bunicuta mea :) Incerc reteta si sper sa fie aia pe care o caut eu.
Multumesc Lia :*

Cristina's World spunea...

Lia, revin (abia) acum cu multumiri si cu "sarut mana!" :) Saptamana trecuta am reusit sa fac placinta asta cu mere. Mare mi-a fost bucuria cand am constatat ca a iesit exact asa cum o facea bunicuta mea, Dumnezeu s-o ierte. Deci asta e reteta mult cautata :D
Vezi, daca n-am ascultat-o pe bunica cand imi zicea: " Hai copila sa te-nvat, ca n-o sa traiesc o mie de ani."
Multumesc Lia pentru ca m-ai ajutat sa nu pierd o amintire atat de draga mie :*
Cu permisiunea ta voi posta si eu reteta si apoi vin si te invit sa vezi cum mi-a iesit mie :)
A placut atat de tare familiei mele si s-a "topit" atat de repede, incat am fost nevoita sa repet reteta inca o data imediat ce prima tava a fost gata, adica nici 24 de ore :D Sper ca si eu sa las mostenire fiicei mele amintirea asta draga.

Lia spunea...

Cristina ,

Ma bucur enorm cand pot fi de folos cu o reteta.
Sigur ca poti sa o postezi .
In felul acesta o transmitem din generatie in generatie si ramane ever green . :)

Anonim spunea...

Multumesc frumos pt reteta.Este absolut delicioasa si nu exagerezi deloc cand spui ca se topeste in gura.Aceasta reteta va ramane pt mine "regina placintelor cu mere" din cate am facut pina acum.Multumesc!Liliana

Lia spunea...

Liliana ,

Ma bucur enorm ca ti-a placut .
Asta e si scopul acestui bolg.Sa impartasesc retete ,care sa fie incercate si testate si de altii cu aceeasi placere .

Te pup si te mai astept cu drag .:)

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails