Va promiteam atunci si alte retete mirobolante .
A venit acum randul Salamului la sugestia Omului ,care neavand alta treaba si poftind ceva dulce a inceput sa frunzareasca biblioteca mea culinara . :)
Salamul italian e putin diferit de cel de biscuiti.
Creste cantitatea de cacao in detrimentul biscuitilor. Acestia din urma ,nu mai au rol de june prim in piesa noastra.Vor duce doar tava ....si vor forma liantul.
Si gustul este diferit.Ceva mai fin, mai ciocolatos, mai nervos.
Nu vreau sa spun ca salamul asta e mai bun, doar ca e altceva . E diferit de ceea ce stiam eu pana acum.
Se face cat ai clipi, daca nu punem la socoteala timpul de asteptare.Orice copil il poate face.E chiar distractiv sa-l faceti impreuna cu copiii.E o experienta pe care nu o vor uita niciodata .
Ingrediente :
1 ou mare si un galbenus
125 g zahar
100 g unt moale
75 g cacao amara
30 g savoiardi sau alt tip de biscuiti simpli
50 g nuci, alune sau migdale prajite, taiate
Optional :
rom
coaja de portocala
Freacam ouale cu zaharul, pana obtinem o crema spumoasa .
Daca aveti probleme cu ouale crude , mariti cantitatea de unt si adaugati eventual putin sirop .
Daca aveti probleme cu ouale crude , mariti cantitatea de unt si adaugati eventual putin sirop .
Adaugam untul si cacaoa .Omogenizam bine,bine .
Biscuitii i-am pus intr-o punga si cu ajutorul sucitorului i-am transformat intr-un pesmet fin .
Incorporam biscuitii , nucile ,romul si coaja de portocala .
Intindem pe masa o pelicula din folie alimentara ,si varsam compozitia ,dandu-i forma de salam .Sigilam capetele si-l dam la rece 4-5 ore .Eu l-am lasat pana a doua zi .
Dupa ce s-a racit, il scoatem din folie si-l balotam cu putin amidon amestecat cu zahar pudra .Il torturam prin apasari transversale si longitudinale, cu o sfoara, dandu-i aspect de salam .
No cam asta-i .
Pofta buna !
43 de comentarii:
Sa stii ca am probleme cu ouale crude. Dar vazand la tine salamul asta atat de misto, parca as manca o feliuta-doua. Ah, cat de perfect l-ai impachetat! Eu nu am sa fiu in stare in ani de zile de practica sa il impachetez atat de bine! Pup cu drag!
E fantastic! Felicitari!
foarte aspectos.pozele superbe....:) ne faci sa salivam:)
si normal , daca creste cantitatea de cioco in detrimentul biscuitilor...e ...mai buuunnn ! :)
Ce mult imi place,trebuie neaparat sa-l incerc,cu siguranta e grozav!Pupici!
Cred ca e tare bun! Arata tare ciocolatos! :) O seara placuta! O primavara minunata!
Cata dreptate ai !! Si mie imi placea la nebunie sa-l pregatesc cu mama si Edu e innebunit sa se murdareasca pe maini ajutandu-ma ;) Chiar e placut ! Dulcegaria copilariei noastre, ce sa mai.. Pupici
Arata excelent, felicitari!
super arata! la prima vedere am crezut ca e chiar ... salam! :))
Lia, imi place salamul tau ciocolatos si imi place prezentarea cu "dungi" sa semene cu salamul de carne :)
Delicios!!!!!!!!o zi minunata iti doresc!!
Am inghitit in sec, sa stii! :) Tare expresive pozele! Imi notez reteta. Te pup!
Andreea,
Pot sa suplinesti ouale crude cu mai mult unt , cu sirop de visine , sirop de ciocolata sau cu sirop din zahar si rom .
De impachetat ,se impacheteaza foarte usor .Nu-i nici o arta . :)
Pup cu drag si eu .
Niko ,
Multumesc . :)
Just me ,
Sa stii ca asta-i si scopul ,sa ne facem pofta una la alta .. :)
Coco ,
Sa stii ca-i bun si fin .Dar Omul a zis ca salamul traditional cu biscuiti are alt gust si cu toate ca cele doua seamana ,nu se inlocuiesc reciproc.
Asadar mi-a sugerat sa-i fac si unul traditional .
Deh gutul copilariei nu se uita usor . :)
Flori ,
Asa am zis si eu cand am vazut reteta .
Unde mai pui ca se face in 15 minute . :)
Adela ,
Multumesc mult pentru urare draga mea .
O primavara vesela si multa caldura in suflet iti doresc si eu.
Te pup.
Antonina ,
Cred ca asta-i lipsea si Omului meu,...amintirile copilariei..ca s-a tot invartit pe langa mine in bucatarie.Si sa stii ca s-a murdarit si pe maini.El a facut nodurile la salam . :):)
Irina ,
Ma bucur ca-ti place . :)
Mihaela ,
Da , e tare simpatic designul si mie imi place .
N-am avut in casa sfoara potrivita ,dar se poate face si o retea din sfoara peste el,incat sa imite perfect un salam adevarat.
Andreea-Elena ,
Asa este. Seamana perfect cu un salam de cinci sute de mii kg .:))
Aziz ,
Multumesc . :)
Neli ,
Ma bucur sa te vad si ma bucur ca-ti place .
O primavara superba iti doresc si numai bine .
XOXO
Splendido il tuo Salami!:-))
Lia, excelente pozele.
Lilly ,multumesc .
E splendid datorita carticelei pe care am primit-o de la tine.
L-am dichisit ca pe un salam cu idei luate de pe net .:)
Cat despre poze...am avut cred cea mai innorata zi din iarna asta si ele au iesit in consecinta .
Se putea mult mai bine . :)
Lie imi place atmosfera "innorata" in poze.Are un aer mai intim decat una luminoasa, gen studiou fotografic.
Pe carticica scria Lia, asa ca nu puteam sa nu o iau!
Uau, ce bine arata!!!M-ai lovit drept unde ma doare cu ciocolatosul asta:))Fur o feliuta ca e super bun!Pup!
Yummiii , ce pofta mi-ai facut ...se noteaza reteta .
Lilly ,
Da, nici mie nu-mi plac pozele "arse" de prea multa lumina . :)
@Licuta ,
@Dorina ,
Va multumesc pentru comentarii .:)
e clar o reteta mai faina ca aia clasica ! inorat neinorat,pozele is faine !te invita sa incerc reteta
Ah, copilaria! Cand facea mama salam de biscuiti si pazeam usa frigiderului... Multumesc frumos de reteta. Iti doresc o primavara minunata
Pansy ,
Ilona ,
Va multumesc pentru comentarii si ma bucur ca v-am starnit amintiri frumoase .
30 g biscuiti sau 300 g ? Arata super si cred ca e delicios ! Lia M
30 de g de pesmet de biscuiti !
Dupa cum spuneam,acesta este un salam de ciocolta .
Multa cacao si putini biscuiti . :)
Incearca si nu vei regreta .
Lia, imi place enorm cum arata si tocmai de aceea maine trec la treaba!
Chiar zilele trecute am vazut in tv pe canalele de bucatarie pe care le urmaresc, un salam de asta legat cu sfoara.
Any ,
Si pe mine m-a "subjugat " :)aspectul ,dar si gustul este desavarsit .
Dupa ce o sa-l faci prima oara ,sigur il repeti .
Ai avut dreptate, Lia, sigur o sa-l repet si o sa pun reteta si pe blogul meu daca esti de acord. Merci!
Any ,
Sigur ca poti sa-l pui . :)
Cate variante sunt...trebuie neaparat incercata si ciocolatosul asta!
Lia, esti o maiestra in domeniul cofetariei ,esti incredibila ...FELICITARI!!!!!!
Iuliana ,
Multumesc pentru compliment ,dar zau ca mai am mult,mult de invatat in acest domeniu . :)
Asta-i de fapt frumusetea artei culinar .Niciodata nu le vom stii pe toate .
Te pup si te mai astept pe la mine .
Trimiteți un comentariu