Cred ca toata lumea a auzit despre painea cu bicarbonat.
Si eu auzisem ,dar nu am luat-o niciodata in serios.
Imi imaginam un fel de prajitura sarata ,mancata pe post de pita.
Ei bine m-am inselat .
Duminica m-am trezit ca e cam putina paine in casa .Nu aveam nici drojdie asa ca in lipsa de alternativa ,am inceput sa caut o solutie .
Stiam de painica asta ,asa ca am dat cautare pe net si am gasit un nene care pretinde ca detine reteta originala.De fapt doi neni .Daca mai cautam mult ,le gaseam si pe nevestele lor . :))
Dar nu am stat sa vad ce-a fost inainte oul sau gaina ,si fara multe discutii , am pus-o in aplicare.
Eu am ales varianta clasica ,dar mai exista multe altele ,cu oua ,cu unt , cu iaurt , cu stafide sau cu seminte .
Plusuri
Nu trebuie framantata mult .
Nu trebuie dospita .
Iese o paine moale,elastica ,care se pastreza la fel de buna si a doua zi .
Are o coaja aurie,usor crocanta ,foarte placuta ca textura
Miez moale ,elastic,aerat .
Si un copil o poate face .
Minusuri :
Daca se mananca calda ,se simte putin izul de bicarbonat ,dar nu mai mult decat la un maffin .
Iese prea putina.Data viitoare fac doua.
Reteta :
170 g faina alba Tip 000 + 1/2 lingurita praf de copt
170 g faina pentru paine Tip 650
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1/2 lingurita sare
290 ml lapte batut ,sau lapte acru
Laptele acru sau laptele batut ,contine acid lactic care se combina cu bicarbonatul de sodiu si produc dioxid de carbon .Gaz cu rol important in cresterea acestei paini.Asa ca nu este nevoie sa fie lasata la dospit .Ce poate fi mai frumos . :)
Cantarim ingredientele solide intr-un vas si le amestecam bine,bine cu o lingura.
Facem apoi o gropita in mijloc si turnam laptele batut.Amestecam ,pana obtinem un aluat omogen,fara a framanta prea mult.Daca vi se pare prea tare ,mai adaugati lapte.
Aceasta este o paine rustica ,asa ca nu e prea important sa fie neteda .Are oricum un aspect grunjos .
Dam aluatului forma de bila pe masa infainata si mai aplatizam un pic cu palma. Asezam aluatul in tava pe hartie de copt.
Cu un cutit bine ascutit ,taiem o mica cruce in mijloc,astfel incat gazele provocate de reactia bicarbonatului cu acidul lactic ,sa erupa ca o lava si sa lase painea sa creasca frumos.
Coacem la 200 de grade Celsius ,pentru 30 de minute in cuptor cu ventilatie si 45 de minute in cuptor cu gaz , neventilat.
Cand crusta prinde o culoare frumoasa iar batuta la fundulet suna a gol , e gata.
Pentru siguranta incercati-o cu un betisor pentru frigarui.
Scoateti-o pe un servet si lasati-o sa se racoreasca macar jumatate de ora .
Acum puteti sa va delectati cu cate felii vreti voi .
Asa arata feliile :
Si cine-imparte ,parte-si face ... :)
Iaca si coltul :
21 de comentarii:
O da! Singura pe care o faceam pana acum vreo 2 ani ;) Daca n-am zapacit-o in toate combinatiile posibile de seminte, incercari la gramaje, chiar acu am in casa niste irish cu maia ;))) Buna, desi Codruta ar stramba din nas;) Da-i buna si super usor de facut! Foarte bine arata!! pup
Lia, sa stii ca si eu m-am trezit fara paine ieri :)).
Eu am gasit alta solutie, am facut pui cu curry si orez.
Dar painica ta o pun pe lista ca ma poate scoate din impas!
painica de casa...mmmm!
Antonina ,
Eu nu am facut-o pana acum si sincer aveam emotii ca nu o sa ne placa .
Dar nu a fost cazul .Iar Omul cere deja repetir . :)
Any ,
Si eu apelez la paste sau orez,dar de data asta era o salata de vinete care trebuia mancata . :)
Alinutzika ,
Da ,cata dreptate ai ! :)
M-ai convins si pe mine,eram sceptica si eu!O s-oncerc,pupici!
Arata foarte bine! Felicitari pentru rezultat si prezentare. :P Am sa incerc reteta cu siguranta. Pupicei!
Nu stiu cat de irish e painea asta, da' pot spune ca-n a doua fotografie cel putin, arata taare romaneasca! Pregatita si pusa pe masa cu drag, de-o gazda mucalita, intr-o gospodarie asezata, calda si primitoare.
Daca nu mi-ar lipsi bicarbonatul din dulap, acum as incerca-o, sa vad ce-mi iese. Ca tare pofta mi-ai facut, Lia!
Daca domnii respectivi au postat reteta de paine care are in compozitie doar faina alba (indiferent de care) clar n-au reteta originala :D
Oricum felicitari pentru paine!
Flory,
Shanika ,
Va astept cu rezultatul final si impresii . :)
Anonim ,
Variante "originale " sunt multe.
Originalele difera dintr-o zona in alta a Irlandei.
Iaca ce zice Wikipedia :
" Various forms of soda bread are popular throughout Ireland. Soda breads are made using either wholemeal or white flour. "
Sa nu-i nedreptatim pe domnii respectivi.
Au pus faina alba si faina de paine 1:1.
Asa ca sunt "conformi " .
Sarbii,Sotienii,Australienii,Americanii au si ei "Soda" lor .
Arata tare bine , o sa o incerc .
Roxana ,
Dorina ,
Multumesc . :)
Roxana ,
Lasa bicarbonatul si ia acul ca minuni adevarate ies din mainile tale . :)
Va pup .
Arata foarte bine si o s-o incerc neaparat. Dar oare sa incerc cu faina integrala ? Oare iese ? Ca sa fie mai sanatoasa...
Anonim,
Nu vad de ce nu ar iesi .
Spor la treaba ! :)
Multumesc.
Cu tot dragul .
Si eu o fac pe urmatoarea doar cu faina Tip 650 . :)
Sa-mi spui cum a iesit cu faina integrala.
Sunt curioasa cu creste .
arata minunat! <3
te pup draga mea!
Asta da pentru o initiativa frumoasa de weekend.
Nu am mai auzit pina acu de ea
Oltene , :)
Dupa ce termini cele 64 de retete ,poti incerca si pita asta .:)
Trimiteți un comentariu