miercuri, 29 decembrie 2010

La inceput de an...

Ziua de ieri a trecut,cea de maine e un mister.
Incepe un nou an si odata cu el ,sperante de mai bine.

Eu va doresc

La multi ani !
Multe zile frumoase traite intens  si sa aveti tot ceea
ce nu se poate cumpara cu bani
De restul va ocupati voi.... :)

Si o dedicatie potrivita :
Directia 5....Anii.....


luni, 27 decembrie 2010

Digestie usoara fara Colebil ! :)

Ei,dragilor,
A trecut si Craciunul.Cu brad ,cadouri,oameni veseli,mese imbelsugate,   stropite cu vin,colindatori...
Dar mie mi s-a parut mai putin idilic decat in alti ani,pentru ca afara  ploua,oameni dragi au plecat dintre noi, criza inca isi arata coltii,pentru ca de la o anumita varsta masa necesita cate un colebil,cate un triferment,pentru ca nu mai am 30 de ani....
Cele 2 zile,au trecut repede.Copiii au plecat,si am ramas iar  cu omul, cainii  si pisicile.
Noroc cu prietenii.
Ne-am sunat, si-am pornit-o pe munte,in speranta ca acolo sus,ploaia se va transforma in ninsoare, ceata se va risipi iar soarele va razbate printre nori.
Dar nu a fost sa fie.
Ningea marunt cu ace de gheata,era ceata si negura.Totul in jur parea
rece si neprietenos.
Am avut o clipa in minte dorinta sa fac cale intoarsa.
Dar pentru ca echipamentul era complect si stiam sigur ca nu ma ud,
am pornit  in drumetie cu inima indoita.
Zapada sub talpa,albul imaculat,vuietul torentelor de apa ce curg pe coasta,linistea  padurii, aerul tare,chiciura de pe crengile  fagilor si stejarilor, mirosul de smirna si rasina al brazilior,nimic nu s-a schimbat aici in 20 de ani.
Padurea e inca la locul ei.Nici macar puietii de brad nu au simtit gustul securii.Acelasi drum,aceleasi curbe .Un traseu,mai putin batut de turisti.Stiut doar de localnici.
Am uitat ca e frig,ca e ceata,ca ninsoarea imi picura pe obraji.
Inaintam incet ca intr-o biserica.
Imi auzeam fiecare gand,aerul tare imi inunda plamanii si ma incalzea.
Inaintam si parca nu m-as mai fi oprit.As fi putut sa merg asa pana la asfintit.
In jur totul e magie.
Ceata si negura nu-mi mai pareau neprietenoase ci mai degraba,paznice ale unei intimitati nepatate.
Dupa fiecare fald de ceata,puteai intalni spiridusi si zane.
Daca le-as fi intalnit,nu mi s-ar fi parut nimic neobisnuit.
As fi salutat si as fi trecut mai departe,firesc.
Eram pe un taram fermecat.

A fost o drumetie scurta,dar revigoranta,si mi-am luat ramas bun de la munte cu promisiunea ca ne vom vedea in curand.

Si toate astea sunt pe gratis,nu stiu de Criza si nu necesita Colebil.
Doar o inima usoara.

Aveam camera la mine,dar vizibilitatea era asa scazuta, ca nu am putut fotografia nimic.
Pun totusi cateva poze de pe acelasi traseu,facute intr-o zi cu soare.

Un sipot


Urcam,urcam...

E trasnit ?

Pe lacul inghetat


O culme

Singura pe lume


 Omul si piatra


 O partie in departare

Intre timp,ploaia s-a tansformat in zapada.
Pentru ca am fost cuminti,  cand am ajuns acasa,ningea peste satul meu.



Daca aveti timp dati o fuga la munte.Chiar si pentru cateva ore.
Merita.
Sa ne auzim cu bine !



miercuri, 22 decembrie 2010

Craciun Fericit !

marți, 21 decembrie 2010

Ma cheama Piscot

Buna ziua,

Pentru ca mi-ati trimis multe mesaje frumoase,va salut pe toti si va trimit o paza de duminica.
Eu  stau pe masa in living si ma uitam pe geam cum ninge,iar mamon, ma  chinuie cu pozele interminabile.
Urasc sa pozez.Acuma sunt prea lenes,asa ca o las sa-si faca damblaua.  Vai si ce ma plictiseste.
Sigur.E mai usor sa-mi faca mie poza.Surorile mele dorm sub birou. Doar nu era sa se intinda pe burta.
Mai e si nemultumita ca m-am cocotat aici.
Dar eu cand vreau ,pierd contactul cu realitatea exterioara.
Nu vad si nu aud decat ceea ce ma intereseaza.
Ma tot compara cu cele 2 surori birmaneze.
Ca ele sunt delicate,educate,ca nu manaca decat bobitele lor,ca nu se urca pe mese,ca nu se murdaresc pe labute,ca nu se bat cu matzele din cartier,ca nu sunt hoate,ca nu vin cu noroi pe blanita cand afara  ploua, ca sunt curate, ca nu beau decat apa rece schimbata proaspat ,nu apa cu rame ca si mine,ca nu o trezesc duminica dimineata cu mieunaturi disperate ,ca.........
Dar asta-s eu si iata-ma :


Cum sa scapi asa o priveliste ?
Daca stateam jos o vedeam ?
Asta vad pe un geam.Eh ,ma cam incurca plasa de tantari.


Si asta pe celalalt




Va salut .
Fiti cuminti,dar traiti cum va place !
Na ca s-a pus in genunchi sa-mi faca poza.
Daca cobor se pune pe burta ? :)

duminică, 19 decembrie 2010

Am intalnit si Piscoturi fericite :)


De ce Piscoturi cu P mare ?
Pentru ca e vorba despre Piscot.
Al treilea pisic venit in casa noastra si care acum are 4 ani.
Cum a venit ?Pai cam brusc.
Nu era ajun de Craciun ,cand lumea e mai buna si mai miloasa ci un sfarsit de august calduros.
Ma duceam frecvent la ZooCenter sa cumpar mancare pentru cele 2 pisici si 2 caini de acasa.
Acolo,in custi,sumedenie de animale,ca doar e Zoo.
Pui de pisica si de caine,de rasa sau maidaneze,iepuri, papagali, pesti, hamsteri,de toate formele,dimensiunile,culorile....
De sute de ori m-am uitat la ei cu coada ochiului,pentru ca nu aveam curajul sa ma uit in ochii lor.
Nu ca nu ar fi fost ingrijite,dar nu era nimeni sa le acorde atentie,  afectiune.
Unele satateau acolo cu lunile .Tot mai mari si mai triste,intr-un metru patrat.
Ma cosolam cu ideea ca am deja destule animale si nu le pot infia eu pe toate.
Asta pana intr-o zi ,care nu prevestea nimic deosebit de dimineata.
Am intrat in magazin ca de obicei si am dat nas in nas si ochi in ochi cu asta :





Am simtit ca ma sageata ceva in inima si picioarele mi s-au inmuiat.
M-am apropiat de cusca cu inima tresaltand si m-am uitat la el .Era mare cat pumnul meu.Se uita in continuare fix in ochii mei si mi-a raspuns la Pis,Pis cu un mieunat firav .
A fost dragoste la prima vedere.
Am intrebat ce varsta are si ce sex.
Mi s-a spus ca are 6 saptamani ,ca e motan si ca manaca singur bobite de baby cat,ca e vaccinat.
OK.Si cat costa ?
Ma gandeam ca nu poate costa mult fiind maidanez.
Pai 50 de lei,pe care sa-i cheltuiti in magazinul nostru.
Asadar, mancare la 2+1 pisici,2 caini,nisip,pentru puiul mic,etc...no problem.
Planul era deja facut .Singura problem  :)  era ca nu m-am sfatuit cu Omul.
Si era o Mare Problema !
Stiam exact ce o sa spuna daca-i dau telefon si-l intreb.
- NU  !
Am simtit atunci curajul ostasului de la Plevna.
"Prin foc, prin spangi, prin glonti, prin fum,

Prin mii de baionete,
Urcam, luptam.......":)
Nu-l sun fie ,ce o fi.
Si a fost,ca nu a mai vorbit cu mine o saptamana.
Dar pe piciorul cui adormea seara matzul ?
Pe al Omului desigur.Cu mine nu vorbea,dar si inima lui era topita.



Si pentru ca era motan ,si pentru ca e portocaliu i-am spus Piscot.
Mai tarziu am aflat ca-i pisica.
Si pentru ca avea 6 saptamani i-am luat bobite mici,mici,dar el saracul avea doar 4 si nu manca decat lapte. Era proaspat intarcat.
Si nu era vaccinat cum mi s-a spus si dupa 2 zile eram cu el la veterinar.
Piscot era bolnav,bolnav.
Si s-a chinuit si el si noi,o saptamana ,la un pas de moarte.
Si l-am ingrijit ca pe un copil mic si s-a facut bine si.......















Si m-am suit pe-o sa
Si v-am spus povestea asa.

Later edit :

Am simtit nevoia sa fac o precizare.
Va rog sa nu va luati pisici la primul impuls,dupa ce cititi acest articol.
Eu l-am luat pe Piscot in totala cunostiinta de cauza.
Mai aveam acasa 2 pisici si inaintea lor mai crescusem la mama cateva generatii.
Un pisic e o mare raspundere.
Traieste 10-15 ani,timp in care viata va aduce multe surprize.
Sunt parinti care nu accepta pisici in preajma bebelusilor.ce faceti atunci ?Il puneti pe strada,il duceti la tara ?
Sunt necesare controale periodice la veterinar,vaccinuri,medicament,mancare speciala,nisip,litiera,....deci o cheltuiala.Operatii in caz Doamne fereste de o boala mai grava.
Vor fi si ceva victime colaterale.Un fotoliu sau o mobila zgariata.
Mergi in concediu,un W/end la munte,mare cu cine il lasi ?
Daca stai la bloc trebuie sa pui plase la geamuri.Altfel patesti ca mine.Primul meu pisic,Thomas a cazut de la etajul 5.

Asa ca ganditi-va bine.
Un pisic nu e o jucarie.E un suflet viu de care va trebui sa ai grija toata viata !
Va pup.


vineri, 17 decembrie 2010

Bumbii Mosului !




Ei,a venit si vremea fursecurilor de Craciun.
Clipele alea minunate cand stai in bucataria calda,cuptorul arde , rasfoiesti caietul  cu retete si te pui pe treaba.
Aduni in jur faina,zaharul,ouale,untul,lamaile,portocalele,scortisoara, cacaua,si scaperi de neliniste ca inaintea unei curse de Formula 1.
Masina e la relanti,apesi acceleratia,motorul trepideaza sub capota,
bagi in viteza si...GO !
Clipele astea imi plac enorm.
Dupa ce-mi aduc ingredientele pe masa si pregatesc tavile,in timp ce framant sau intind alatul,gandurile imi zboara departe,departe...
Si de fiecare data ma intorc in copilarie.Imi aduc aminte de bunica.Cat de concentrata era cand facea aluaturi sau biscuiti. Cum,taia,masura,iar cuta dintre sprancene i se adancea.O frunte de alchimist.
Mai avea un gest involuntar,care tinea de concentrare.Scotea varful limbii printre dinti.:)
Ma gandesc la ea si nu fac nici o cuta.Ma inseninez si ma apuc cu drag de treaba.
Ce fac azi ?
Pai bumbii Mosului.
Puteti sa le spuneti nasturi,butoni,sau cum vreti voi,dar pe la noi se numesc bumbi. :)

Niste fursecuri mici,dragalase,cu mijloc de caramel.Mai bine zis caramela.Pentru ca e chiar o caramela cu miere si scortisoara.



Pentru aluat avem nevoie de :

250 g faina alba
100 g zahar
150 g unt
1 galbenus
2 linguri zeama de lamaie
coaja de lamaie
zahar vanilat

Pentru caramel

100 g zahar
125 g frisca lichida
75 g  miere
scortisoara

Sa incepem.

Aluatul

Se farmanta un aluat din ingredientele mentionate mai sus.Facem o bila,o impachetam in folie si o punem in frigider pentru o jumatate de ora.
Intre timp pregatim 2 tavi mari cu hartie de copt.
Scoatem aluatul si il impartim in patru.
Din fiecare bucata,facem suluri lungi cam de 35 cm si late de 2 cm,pe care le taiem in bucati de 2 cm.



Din fiecare bucata facem  bile mici care se aseaza in tava pe hartia de copt.Ies cam 70 de bucati.
Apoi cu coada unei linguri de lemn se fac in mijlocul bilelor, adancituri.
Ups !Cand am ajuns la faza asta mi-am dat seama ca nu am lingura de lemn cu coada cilindrica.Lingurile mele de lemn au toate cozile  plate .
Ca asa e modern.
Asa ca am facut manevra cu ajutorul unui pix,infaiat. :)
Apasati in aluat pana jos.Altfel la copt,gropitele se inchid.



Cand tavile sunt pregatite,se pun pe rand in cuptorul incalzit la 170 de grade,timp de  13-15 minute.Nu cresc prea mult si nici nu schimba mult culoarea.
Se scot fursecurile,se pudreaza cu zahar si se lasa la racit.

Preparam caramelul.

Daca respectati cantitatile si timpii, la final se obtin caramele adevarate.
Punem la caramelizat zaharul.Cand caramelul e uniform,de culoarea chihlimbarului,adaugam peste el,frisca,mierea si scortisoara.
Fierbem fix 10 minute.
Apoi cu ajutorul unei lingurite punem in fiecare gropita,caramel.
Rezultatul e spectaculos.Sau cel putin  asa mi se pare mie.
Ce spuneti ?
O sa-i placa Mosului bumbii ?




joi, 16 decembrie 2010

Baclava


Va aduceti aminte de Baclavaua pe care am facut-o la Cina cu prietenii de Mos Nicolaie ?
Prajitura asta nu numai ca este foarte buna,dar se face relativ repede,avand in vedere faptul ca foile se cumpara din comert.
Daca o impartiti cu prietenii,scapati de vina de a fi mancat atatea calorii ,iar musafirii vor fi cu siguranta impresionati.
Pare complicat de facut,dar pe cuvant de pionier ca nu-i asa.
Sunt doar cateva mici secrete,pentru reusita unei baclavale,pe care am sa vi le dezvalui si voua.
Asadar ce avem de facut ?
De cumparat un pachet de foi de placinta,sau foi filo,daca aveti un magazin turcesc sau grecesc in vecinatate.
Atentie ! Foi de placinta nu Aluat de foietaj.
Ambalajele seamana si am cateva prietene care au luat plasa. :)

Avem nevoie de :

foi de placinta, sau foi filo ,un pachet (12-15 bucati)
400 g nuca tocata marunt,nu macinata
1 lingura praf de scortisoara + 2-3 cuisoare macinate
200 g unt topit sau ulei

Pentru sirop :

400 ml apa
400 g zahar
2 rulouri de scortisoara
2 cuisoare
vanile,rom
zeama de la 1/2 lamaie
3-4 linguri miere

Nuca poate fi inlocuita cu fistic,sau alune.Restul ingredientelor si aromelor pot fi si ele  variabile.
Depinde daca reteta este turceasca, greceasca, arabeasca,.....

Cu ce incepem ?
Aluatul se decongeleaza.
Foile trebuie sa ajunga la temperatura camerei.
Facem siropul.
Punem la fiert apa,zaharul,mierea,zeama de lamaie,aromele ...
Lasam sa fiarba 10 minute.
Scoatem rulourile de scortisoara si cuisoarele din sirop.
Siropul se va turna rece peste baclavaua calda !

Tocam nuca cu un cutit,sau o punem intr-o punga rezistenta si o pisam cu facaletul.
Topim untul intr-o craticioara si pregatim o pensula .
Foile se decupeaza pe marimea tavii.
Eu am facut baclavaua in tava mare.Se lucreaza repede,pentru ca foile
se usca repede.Eventual le tineti acoperite cu un prosop ud si stors bine,pana terminati capodopera. :)
Se impart pe grupe de 3 bucati.
Asezam o foaie in tava,o pensulam cu unt,apoi alta foaie,iar unt , a treia si iar unt.
Dupa fiecare grup de 3 foi,punem nuca .
Si continuam,terminand cu ultimele trei foi.
E important sa nu va zgarciti cu untul si sa nu uitati sa-l intindeti  bine bine,pana la margini.
Cand foile s-au terminat,punem tava la rece pentru o ora.
Apoi se scoate si cu ajutorul unui cutit foarte bine ascutit,se taie prajitura in mici patrate,sau triunghiuri.
Ca sa iasa frumos,ajutati-va de o rigla.
Punem baclavaua in cuptorul incalzit la 180 de grade,pentru 25-30 de minute sau pana cand se bronzeaza frumos.

Scoatem prajitura din cuptor si turnam peste ea siropul rece.
Baclavaua se lasa cel putin 24 de ore ,pantru ca siropul sa imbibe foile.Cu cat sta mai mult,cu atat e mai buna.
Se poate congela si decongela fara probleme,intr-un ambalaj ermetic.
Poftiti.Serviti !



                              


luni, 13 decembrie 2010

Clatite cu drojdie si caramel de portocale


Bunica materna, Marta,facea clatitele astea pufoase.
Ei ii placeau sarate,taiate fasii .Le manca cu salata de varza murata.
Mie imi placeau pudrate cu zahar .

Iata si reteta.

500 g faina
2 oua
300 ml lapte caldut sau apa minerala
o lingurita drojdie uscata-aproximativ 5 grame
2 linguri zahar
coaja de lamaie
putina sare

ulei pentru uns tava

Intr-un castron,punem faina,ouale,zaharul,radem coaja unei lamai,si adugam drojdia inmuiata putin in lapte caldut.
Rezulta un aluat de consistenta unei smantani groase.
Cand curge de pe tel,isi mentine putin forma in castron.


Lasam apoi compozitia sa se odihneasca 10 minute.
Intre timp pregatim o tava antiaderenta pe care o incalzim la foc mare si o pensulam cu putin ulei.
Reducem apoi focul la jumatate si turnam un polonic de aluat fix in mijocul tavii.Nu rotim tava.Lasam ca aluatul sa se scurga singur.       
Eventual aplatizam putin compozitia cu polonicul.
Asteptam sa faca primii bulbuci si intoarcem pentru 2 minute pe cealalta parte.
Prima e gata.
Asa arata inainte de a fi intoarsa :


Mie mi-au iesit 9 bucati.Si s-au mancat cu crema de ciocolata si cu.......
Caramel de portocale,reteta Mayei,pe care o gasiti aici.
Eu am facut caramelul sambata .Am respectat reteta intocmai.
Doar timpul de fierbere a fost mai scurt.
A fost gata intr-o ora si jumatate.Daca il faceti va sfatuiesc sa stati la final langa el,pentru ca vireaza din sirop in carmel,cam brusc. :)



O delicatesa care nu-mi lipseste iarna din camara,pentru ca este
nepretuita si pentru ca acum e timpul portocalelor.
Poate fi folosit pentru sigilat foile de tort inainte de crema,pe fursecuri,pe gris sau orez in lapte,pe inghetata,pe clatite......
Revenind la oile noastre....
Clatitele sunt pufoase,nu se usca la fel de  repede ca cele clasice.Daca
nu puneti zahar,merg foarte bine cu   umpluturi sarate,cu branza rasa,  cu smatana.




Pofta buna !

duminică, 12 decembrie 2010

Rulouri de pui




Ma gandeam ce poveste sa va spun in legatura cu rulourile astea.
Ei  bine,nu au nici o poveste.Pur si simplu am vrut sa le fac,pentru ca nu le-am  facut niciodata.
Pot fi aperitive,sau fel de baza daca le puneti alaturi o garnitura si o salata.

Asadar avem nevoie de urmatoarele ingrediente :

-fasii de piept de pui,taiate subtire si batute usor cu ciocanul intre doua bucati de folie alimentara pana cand se netezesc
-felii de sunca foarte subtiri,in numar egal cu cele de piept de pui
-felii subtirele de cascaval
-bastonase de morcov,ceapa verde,masline,mazare,fasole verde, sparanghel,  sau orice leguma va place si credeti ca se potriveste.
- sare,piper
- frunze de salvie optional

Legumele se fierb in apa cu sare,al dente.

Punem pe planseta de lucru o felie de carne,apoi una de sunca,una de cascaval si in mijloc un baston de leguma. Rulam cat de strans se poate ruloul,condimentam cu sare si piper si acum e acum.
Acum ar trebui rulate in folie de aluminiu.
Eu am cateva pasarele printre care si problema cu aluminiul.
Folosesc folia asta doar pentru protectia aragazului si a hotei.
Asa ca am taiat fasii din hartie de copt.Am trecut fiecare fasie prin jet de apa rece,apoi am stors-o putin si am impachetat rulourile.
Ca sa fiu sigura ca stau bine ,le-am legat si cu sfoara. :)



Le-am asezat apoi in tava pe hartie de copt si le-am pus in cuptor la 200 de grade 35 de minute.


Ca sa fiu sigura ca sunt facute,am scos un rulou si l-am testat.
Trebuie sa vorbesc cu Mos Craciun sa-mi aduca un termometru din ala smecher. :)
Oare Mosul citeste aici ? :) :)
Se scot din cuptor,se lasa cateva minute sa se racoreasca,dupa care se scot si se presara cu seminte de mac.



Am pus alaturi niste cartofi taranesti,dupa reteta mea .Nu stiti care ?
Hai sa v-o spun .
Cartofii curatati,spalati,taiati mai din barda.
Adica bucati mai marisoare,pudrati cu sare si piper,badijonati cu ulei,imbalsamati cu un catel de usturoi si frunze de rozmarin.
Am pus totul intr-o tava ,pe hartie de copt si s-au copt o data cu rulourile, pe nivelul de jos.

Pofta buna.





sâmbătă, 11 decembrie 2010

Chifle cu budinca


Un dulce rapid,gustos,aspectuos.
Daca aveti in casa chifle mai vechi le puteti da o noua fata.
Un lifting as zice avand in vedere rezultatul final.
Avem nevoie de :

chifle
lapte
vanilie
zahar
budinca de vanilie
dulceata de caise
zahar pudra
rom
fructe
frunze de menta

Un inventar general,pentru ca ,totul e orientativ functie de cate chifle faceti.

Ce aveti de facut ?
Nimic mai simplu.
Scobim miezul chiflelor cu o lingura,cu atentie sa nu le rupem.Miezul se poate recicla intr-un pesmet sau il puneti pe pervaz pentru pasarele. :)
Imbaiem scurt painicile in lapte indulcit si parfumat cu vanilie.
Le pensulam pe interior cu dulceata de caise si apoi le punem intr-o tava la cuptor pentru 7-8 minute la 180 de grade.
Pana cand devin usor aurii,fara insa sa se intareasca.Le scoatem si le lasam sa se racoreasca.Le pudram cu zahar .
Intre timp facem o crema de vanilie.
Umplem painicile si le ornam cu fructe si frunze de menta.
Inainte de a pune budinca,puteti scapa in interior si cativa stropi de rom,dar cu zgarcenie.Pentru ca titlul nu este ....Chifle betive. :)
Fructele mele sunt piersici decojite din compot.Mie mi se pare ca merg perfect in combinatia asta.



Pofta buna !

Related Posts with Thumbnails