duminică, 31 octombrie 2010

Supa crema de usturoi



Trebuie sa spun ca aceasta reteta mi-a fost inspirata de Boscodina,care a lansat o provocare pentru Luna Noiembrie.
Aici http://www.furnicuta-boscodina.com/2010/10/nuci-si-usturoi.html

O provocare destul de surprinzatoare,avand in vedere ingredientele :
-usturoi si nuci
Cred ca tocmai asta m-a inciat.Ma gandisem in prima faza la un pesto,dar apoi ,papila mea mi-a indicat aceasta supa.
Sarut mana pentru masa Boscodino .
Te pup.
Americanii sarbatoresc in aceasta noapte Halloweenul.
Cu costume haioase ,podoabe horror si prajiturele cu tema.
Si o fac cu mare bucurie.
Halloweenul romanesc este in noapte de 29 spre 30 noiembrie.
In ajunul Sfantului Andrei.
Dar o sa vorbim despre asta,la momentul potrivit.
Ca sa alung spiritele "rele",nu am facut mere trase in zahar,ci ............. Supa crema de usturoi.
Pentru ca noi romanii alungam spiritele rele cu funii de usturoi,puse pe
la porti.


poza de pe net

Eu funii nu am,dar ma gandesc ca o respiratie "parfumata" ,imi va asigura un somn linistit la noapte :)
In reteta originala,supa aceasta se serveste in chifle mari de paine.
Eu am pus painea alaturi,din motive practice.E mai usor de mancat.
Pentru Supa asta ,avem nevoie de :






100 g unt
2 capatani de ustroi mici sau una mai mare
1 ceapa
1500 ml supa clara de legume sau de carne
2 linguri de faina
250 ml smantana grasa
sare,piper
nucsoara si amestec de ierburi dupa preferinta

Pentru servit :



2 felii de paine
2 felii de cascaval
2 samburi de nuca
verdeata

Sa purcedem la treaba :



Am pus 2 capatani de usturoi,pentru ca erau mai mici .Usturoiul romanesc de gradina este mai "tare" decat cel chinezesc care se gaseste in magazine.
Daca aveti probleme cu colecistul,puteti scoate germenele din fiecare catel de usturoi.
El e responsabil de "rau".
Merci Alex de pont. :)

Asadar,am curatat si taiat marunt ceapa si usturoiul.Le-am pus la prajit in unt.Cand se auresc usor,adaugam supa ,sarea,un varf de cutit de nucsoara pudra ,piperul si ierburile.
Cand spun ierburi ma refer la un amestec facut in casa dupa preferinta mea, din oregano,salvie si menta de gradina,uscate si date prin sita.
Piper am pus din cel rosu,pentru ca sunt indragostita de el.
Macinat proaspat bineinteles.


Lasam sa fiarba pana cand ceapa si usturoiul sunt moi,moi.
Apoi dam totul prin sita.
Punem din nou pe foc,si adaugam smantana amestecata cu faina si cu putina apa rece,cat sa nu faca cocoloase.
Lasam sa mai dea un clocot.
Intre timp,ungem feliile de paine cu ulei de masline,punem pe fiecare cate o felie de cascaval si 2 samburi de nuca.Se dau la cuptor pana cand branza se topeste .
Servim imediat.


            
                                                     Pofta buna !

vineri, 29 octombrie 2010

Ciocolatini,Rafaello,Brigadeiro......



Dupa Dulce de Leche,am continuat seria dulciurilor din Lapte condensat cu bomboane.
Am facut 3 sortimente.Se mai pot face si altele,dar le las pe alta data,pentru ca imi place sa las usi deschise.....
Daca ai ingredientele la indemana,lasand la o parte timpii de racire,bombonelele astea se fac foarte repede .
Asadar,am facut :

                              Ciocolatinii,Fudge,Trufe



Ingrediente :

160 g ciocolata min 75% cacao
160 g lapte condensat
2 lingurite unt
coaja de portocala
esenta de rom
fulgi de ciocolata pentru balotat

Am pus ciocolata si untul intr-un ibric,pe bain marie.Cand ciocolata s-a topit,am adaugat si laptele condensat,coaja de portocala si esenta de rom.Am invartit compozitia pana cand incepe sa se desprinda de pe fundul vasului.
Am luat de pe foc si am intins pasta intr-o farfurie.Am pus-o la racit.
Trebuie sa ajunga la temperatura camerei.Sa fie destul de maleabila ca sa se lucreze usor.
Am facut bile intre palmele unse usor cu ulei.Apoi le-am balotat cu brizura de ciocolata.
Dati la rece pana a doua zi.
Daca le balotati in pudra de cacao,sunt Trufe.
Daca puneti compozitia in tava si o taiati patratele,obtineti Fudge.
O bunatate.

                                                         Rafaello


Ingrediente :

100 g lapte condensat
2 linguri lapte praf
20 g unt
60 g nuca de cocos
esenta de migdale
samburi de migdale
nuca de cocos pentru balotat

Aceste bomboane se lucreaza la rece.Se amesteca laptele condensat cu untul la temperatura camerei,cu laptele praf,nuca de cocos si aroma de migdale.Se da putin la rece.Apoi facem bile.In fiecare bila punem un sambure de migdala si apoi le balotam cu nuca de cocos.
Pentru a le face mai maleabile sau mai ferme,puteti jongla cu cantitatea de unt sau lapte praf.
Sunt foarte bune.

                                                         Brigadeiro

Bomboanele astea mi-au facut cu ochiul de cand le-am vazut prima oara.Seamana oarecum cu ciocolatini,doar ca nu contin ciocolata ci cacao.Iar proportia de cacao e mai mica.


                   

Ingrediente :

170 g lapte condensat
2 linguri cacao foarte neagra si buna
1 lingura unt
esenta de rom
brizura de ciocolata pentru balotat.

Eu le-am balotat cu alune,pentru diversitate.
Am pus toate ingredientele intr-o cratita antiaderenta,pe foc.Invartim cu o lingura de lemn,pana ce compozitia se desprinde de pe fundul vasului.
O punem la rece,pana cand se poate modela.
Rupem cu o lingurita mici bucatele si cu mainile unse usor cu ulei,modelam bile.
Le balotam prin brizura.
Se dau la rece pana a doua zi.Si apoi :

Una mie,una tie,una mie....  :)


La exterior sunt crocante,iar in interior raman cremoase .Periculos de bune.
O sectiune :





joi, 28 octombrie 2010

Dulce de Leche



Sa incepem azi seria bunatatilor  din Lapte condensat.
Primul pe lista mea,de mult timp in asteptare este Dulce de leche.
 Dulce din lapte,sau Caramel din lapte.
Cunoscut ca Dulce de Leche in Argentina,Uruguai,Paraguai,Costa Rica.
In Chile,Ecuador si Panama se numeste Manjar.
In Peru si Columbia este denumit Manjar Blanco.
In Mexic se numeste Cajeta iar in Brazilia , Dolce de leite.
In Franta se face o varianta foarte asemanatoare sub numele de Confiture de lait.
 In Norvegia versiunea lor se numeste Hamar Palegg( Hamar spread).Iar in partea franceza a Canadei,varianta facuta din lapte condensat se numeste Sucre a creme.
Una din metodele de fabricatie ,in cazul in care aveti lapte condensat in conserva,este prin imersia conservelor in baie de apa si fierbere lor prelungita.
Prin fierbere,laptele se condenseaza si mai mult si se caramelizeza.
Mie metoda asta imi da fiori reci,la gandul ca presiunea prea mare,ar putea face conservele sa explodeze,iar pasta dulce s-ar putea imprastia pe pereti.
Asa ca eu am apelat la varianta mai sigura si mai  casnica.
Puteam sa lucrez direct cu laptele condensat,dar pentru ca aveam alte planuri cu el,am luat-o cu reteta de la capat.
Asadar,pentru aproximativ 400 g Dulce de Leche,avem nevoaie de :

1000 ml lapte integral
250 - 300 g zahar
putina sare
un varf de cutit bicarbonat de sodiu

Punem toate ingredientele intr-o cratita antiaderenta,incapatoare.
Punem pe foc,invartim cu o lingura de lemn si supraveghem pana se dizolva zaharul si incepe sa fiarba.
Fierbe la inceput destul de nervos,face bule si-si tripleaza volumul.
In acest moment,dam focul la minim si lasam pe foc aproximativ 1,5-2 ore.Timp in care puteti linistite sa va ocupati de altceva.Nu mai este nevoie sa invartim.
Dar sa puneti un ceas sa sune,sa nu uitati de el.
Timpul de fierbere depinde cat de tare vreti sa se caramelizeze(inchida la culoare) si cat de consistent vreti sa fie.
Eu am facut proba cu picatura exact ca la dulceata.
La final am pus totul in borcan + o mica cantitate intr-o canuta,sa se raceasca mai repede si s-o pot gusta.
Nu am mai gustat-o ci am devorat-o.
Are gust de caramela cu lapte.E minunat.
Se poate manca pe paine,biscuiti ,clatite.
Se poate folosi ca topping pentru inghetata.
Se poate face o minunata inghetata caramel cu iaurt,crema caramel, crema pentru prajituri,budinca,tarte ...
Are intrebuintari nenumarate si ma bucur ca l-am descoperit.
Am mancat azi cu piscoturi,pe care le aveam la indemana.
Pare putin moale,dar inca nu l-am pus in frigider.Dupa cateva zile se
mai ingroasa.Daca mai apuca :)
Sper ca o sa-mi treaca faza asta dulce.
Daca nu,ne vede iar la diete.....
                                  
                      

miercuri, 27 octombrie 2010

Lapte condensat - home made





Laptele condensat este un produs care lipseste inca din rafturile multor magazine.
Este un dulce nelipsit din bucataria americo-latina si sunt multe dulciuri care necesita acest ingredient.
Cu toate ca este foarte dulce,mie imi place sa pun cateva picaturi pe biscuiti , + o cana cu lapte.
Ieri am primit 2 litrii de lapte de vaca (de casa :) ) si pentru ca mai aveam lapte in frigider,am hotarat sa fac o portie de lapte condensat.
Procedeul este extrem de simplu si  rapid.
Asadar,pentru o portie  avem nevoie de :

- 500 g zahar pudra cu amidon
- 375 ml lapte
- 45 g unt
- 1 baton vanilie sau 2 plicuri zahar vanilat
- un varf de cutit sare

Eu am pus zahar pudra normal si am adaugat 25 de grame de amidon.
Ingredientele se amesteca bine si se pun la fiert intr-o cratita antiaderenta,incapatoare.
Cratita trebuie sa fie cam de trei ori mai mare decat volumul ingredientelor,pentru ca compozitia se umfla mult la fiert.


                            

Asadar,punem totul la foc si invartim cu o lingura de lemn,pana cand se dizolva zaharul si incepe sa fiarba compozitia.
In acest moment,atentie mare,pentru ca incepe sa se umfle.
Reduceti focul ,si cand face bule ,socotiti timpul necesar de fierbere.
Exact 10 minute !!!
Daca fierbe mai putin e prea fluid,daca fierbe mai mult,se intareste.
Puneti-l in borcanele,si pastrati-l in figider.Rezista 7-10 zile.
A doua zi,dupa ce s-a racit complect ajunge la consistenta finala.
Trebuie sa fie cremos,onctuos,ca o miere groasa.
Are un gust placut de lapte.Eu il aseman la gust cu laptele de pasare.
Numai ca este foarte dulce si are alta consistenta. :)


                         

Cu lapte condensat,se pot face o multime de retete . Bomboane, creme ciocolata,glazuri,tarte......
Si minunatul Dulce de Leche.

Sper sa incercati aceasta reteta si sa va fie de folos.
Va pup.


miercuri, 20 octombrie 2010

Balsam pentru suflet

Lilly,multumesc !

La sugestia ta ,azi ascult asta :



Si ma uit la aceasta scena din filmul : Mare dentro
Un film care dezbate sensibila tema a demnitatii umane si a eutanasiei.




Ascult muzica pentru ca muzica este balsam pentru sufletul meu.
Este singura care ma poate mangaia.





marți, 19 octombrie 2010

Muzica...muzica

Ascult muzica si las timpul sa treaca.....


                

luni, 18 octombrie 2010

Adio tata !

S-a intamplat,ceea ce de doi ani,de la infarct,se putea intampla oricand.
Atunci s-a produs o ruptura nu numai in inima ci si in mintea lui.
A aparut o deznadejde ,si o spaima care nu a mai trecut.
Oricat de previzibil ar fi,speri ca va mai trece un an,o luna,o saptamana,o zi si ca inevitabilul nu se va produce.
Primul a venit apoi un AVC neasteptat,care aproape l-a rapus.
Si-a revenit si a continuat sa lupte.Cred ca mai mult pentru noi decat pentru el.
Au urmat apoi cateva luni bune,urmate de altele rele.
Il vedeam cum se topeste ca o lumanare.Il vedeam cum se scurge.
Vezi ca functiile ii sunt inlocuite rand pe rand.
Azi o sonda,maine un mergator....
Vezi ca nu mai mananca,ca nu se mai poate spala singur,ca are nevoie de ajutor la tot pasul.
Faci tot ceeea ceea e nevoie ,sa-i suplinesti neputintele ,sa-i pastrezi demnitatea si speri.
Speri ca va mai trece o luna, o saptamana,o zi....
Apoi il vezi pe un pat de spital.
Al doilea AVC. Suna inspaimantator si totusi speri.
E in coma si doar aparatele mai lucreaza pentru el.Are 83 de ani si nimeni nu-i mai da nici o speranta.
Tu te incapatanezi sa speri,pentru ca el ,ca un Highlander,s-a mai ridicat din morti si alta data.
De data acesta insa,nu s-a mai ridicat.
E greu de vorbit,e dureros si aproape m-am golit pe dinantru.
M-am gandit de mult ori de ce plangem dupa cei care ne mor.
Pentru ei,sau pentru noi ?
Eu imi plang amintirile,copilaria si tineretea.Plang parintele,prietenul si Omul care nu va mai fi langa mine.
Mama isi plange cei 56 de ani de casatorie.Ani frumosi,impliniti,fericiti.
Dar in final trebuie sa realizezi ca suntem programati sa murim inca din ziua in care ne nastem.
El a avut parte de tot ceea ce putea spera de la viata.
A trait intens fiecare clipa.A avut impliniri si foarte putine regrete.
In momentul in care i s-au luat rand pe rand toate placerile,nu a mai vrut sa lupte.
Era un mare iubitor de motoare.A avut  motociclete inca de la 16 ani si cam toate masinile pe care le-a putut conduce pana la 80 .
I-au placut cartile.Sa le cumpere,sa le citeasca sa le indexeze in biblioteca.
Ii placea fotografia si imortaliza toate evenimetele familiei.Intra apoi in laborator, le developa si le punea pe hartie.Tot el a facut albumele.Pe fiecare poza scria frumos data si anul.
Cataracta si problemele cu ochii i-au luat aceste placeri.
Isi iubea meseria si o facea cu pasiune.Era un specialist recunoscut
si respectat in domeniul lui.I-a fost greu in ziua cand s-a pensionat.
A avut prieteni buni ,pe care s-a putut baza si cu care a facut concedii si chefuri de pomina.
Dar,s-au stins inaintea lui.
O sotie,confidenta si prietena credincioasa.O fiica si o nepoata care l-au iubit si care i-au fost mereu aproape .
Iubea oamenii si animalele.
Savura o mancare buna,insotita de un pahar de tarie si terminata cu o tigara buna .
Tigara si taria au disparut.Sotia devenise mama-infirmiera.
Fiica si nepoata s-au transformat in administrator, si medic .Fiecare dintre noi,gravita in jurul lui cu grija si dragoste.
A crezut ca ne e povara.Nu a mai vrut sa traiasca.
Noi l-am fi purtat in brate inca multi ani,pentru ca il iubeam,dar el nu a mai vrut .
A murit un om demn.
A murit tata.

Acum avem in cer un inger.
Cat despre el,cred ca sta la masa cu prietenii dragi.
Cei 3 muschetari,beau whisky,fumeaza havane ,rad si povestesc fara griji. 
Are tot timpul din lume ,si are rabdare stiind sigur ca intr-o zi ne vom reintalni.
Adio tata !


           



Related Posts with Thumbnails