duminică, 28 februarie 2010

Primul premiu in Blogosfera



Azi am primit primul premiu in Blogosfera culinara.
Il primesc ca pe un martisor,si-l atarn la gulerul tanarului meu blog.
Multumesc OLGUTZA !

Gulyas

                                                Oda D-lui Gulyas

By Lia


Era iarna cam geroasa,
 Pe la usi,zapada groasa.
Dl Gulyas suparat,
Ca e hanul izolat.
Ale lui meses-s pustii,
Si nu are musterii.

Sade el cam disperat,
Ca nu e prea inspirit.
S-a gandit,s-a razgandit,
Si-o idée l-a plesnit.
O mancare haiduceasca,
Groasa,rosie,piscoasa.
De mananci din ea degraba,
Bei tot vinul din ograda.
S-apoi atipesti in barba
Si visezi campii cu iarba.


Nu stiu cine a inventat aceasta mancare.
Nici nu stiu daca a exista un Domn Gulyas,sau daca era var cu Dl Dobos.
Se pare insa,ca gulyasul a aparut in Evul Mediu,in pusta ungureasca .
E supa sau mancare,in functie de cata apa se adauga.
In orice caz e o bomba calorica,e felul I si felul II ,intr-o singura farfurie,si poate sa tina de foame multor meseni flamanzi si infrigurati.
Eu il fac doar daca am mai multi prieteni la masa,pentru ca nu e bun decat facut in cantitati mari,la ceaun,cazan,sau oala mare.

Exista doar 2 secrete ca sa iasa bine :
-Sa nu lipseasca nici un ingredient,caci toate au rolul lor in marea opera.
-Sa o faci tihnit,pentru ca necesita rabdare.
Ingredientele se pun si se fierb pe rand.
Apa nu se pune toata de la inceput,ci pe rand,pe masura ce se adauga si ingredientele.


Gulyasul a evoluat in timp,astfel ca avem azi Gulyasul classic,Bab Gulyasul,care are in plus si boabe de fasole,sau Gulyasul cu galusti.
In poza de mai jos, e un Bab Gulyas.
Despre cel cu galusti,povestim alta data ca e lucrare mare.




Pentru un Gulyas clasic,avem nevoie de :


- 2-3 cepe
- 2 radacinide patrunjel
- 1 radacina pastarnac,3-4 morcovi,o gulie,o telina
Toate curatate si tocate cuburi mari

- 1 kg carne de vita sau porc.Eu am pus spata de porc



- 1 kg de cartofi,curatati,spalati si taiati cuburi


- bulion ,sau rosii depelate taiate cuburi
- pasta de ardei,sau ardei proaspat,taiat
- sare,piper



- 2 linguri de boia (paprika) dulce si iute
- foi de dafin,chimen,cimbru,
- usturoi



- 100 ml ulei


Pentru servit


- ardei iuti
- smantana


Pentru ca e o mancare laborioasa care cere timp.Ar fi bine sa o faceti din timp.
Necesita 2-3 ore pana cand e gata.
Punem uleiul in oala si prajim toate legumele in afara de cartofi.
Dupa ce legumele isi lasa aromele,adaugam carnea.Continuam sa prajim la foc mic.
Adaugam : paprika,chimenul,cimbrul si frunzele de dafin.
Invartim si nu lasam sa se arda paprika.
Adaugam apa ,doar cat sa acopere  bine legumele si carnea, fierbem la foc moale sub capac.
Dupa ce incepe sa fiarba,deschideti geamul la bucatarie.
Vai cum miroase !
Bate cineva la usa ?
Sunt vecinii……

Cand legumele si carnea sunt fierte,adaugam cartofii,usturoiul,sarea,si mai punem apa.
Cand sunt fierti si cartofii,adaugam pasta de rosii si pasta de ardei.
Gustati si mai condimentati daca e nevoie.


Nu va ramane decat sa va asezati la masa.
Puneti langa Gulyas paine prospata cu coaja crocanta,smantana si ardei iuti.
Daca vreti sa-i simtiti gustul medieval,puteti sa-l mancati cu o lingura de lemn.
Inchideti geamurile,usa si savurati aceasta capodopera .


Pofta buna !



















joi, 25 februarie 2010

Fasole cu Ciolan

Aceasta este o mancare din ciclul :

- "Ce puii mei "!

Ce are fasolea cu puii ?
Pai are,ca pe valea Lapusului,unde am copilarit eu ,boabelor fierte de fasole le spune
.....................................Pui.

Iote Puii :



Nu conteaza daca sunt albi,rosii,negrii sau bruni.
Conteaza doar rezultatul final.





Exista 2 variante de a face acest fel de mancare,din punctul meu de vedere.
Varianta clasica,cu fasolea pusa la inmuiat in apa rece de cu seara si fiarta a doua zi .
Si varianta rapida,cu boabele de fasole prefierte,obtinute dintr-o conserva.

Nu conteaza cum obtinem puii,procedeul si ingrdientele conteaza.
Asadar,avem nevoie de :

- un bol plin de boabe fierte de fasole,cam 400-500 g
- 2 radacini de morcov
- 1 ceapa
- 250 g rosii taiate cuburi,bulion,sau rosii depelate taiate din conserva.
- sare,boia dulce,piper
- 2-4 catei de usturoi
- 3-4 frunze de dafin,o crenguta de cimbru
- 250-300 g smantana grasa
- putin ulei
- 150 ml apa si o lingura de amidon sau faina
- patrunjel verde taiat foarte marunt




Taiem ceapa si usturoiul .Dam morcovii pe razatoarea mare.
Le prajim in putin ulei.
Adaugam boabele de fasole,rosiile si sucul de rosii.
Foile de dafin,sarea,piperul,boiaua si cimbrul.
Lasam sa dea un clocot.
Intre timp pregatim un sos la rece din apa si amidon,pe care il adaugam la sfarsit.
Acest sos face ca mancarea sa fie mai groasa,mai onctuoasa .
Ultima tusa... patrunjel verde taiat marunt.

Pana in acest punct avem o mancare de post.

Ei dar acum e acum,ca la mama acasa,langa puii astia se aseza tantos un ciolan,afumat,fiert in apa,cu o ceapa intreaga,piper si foi de dafin,feliat frumos,cu obrazul roz.


 


Iar la final,1-2 linguri de smantana care incununeaza opera.

Pofta buna !


Supa de gulioare



O supa densa,satioasa de iarna.
O "zeama"aromata,care te incalzeste si te incanta.
Una din Supele cu S mare.



Supele sunt mai dulci si mai groase decat ciorbele.
Sunt ingrosate cu lapte,smantana,un pic de faina ,amidon sau legume pasate.
Sunt acrite cand sunt gata,cu smantana,lamaie,zeama de varza ,zeama de la muraturi,sau otet.

Pentru aceasta supa avem nevoie de :


-2 morcovi
-1 radacina de patrunjel
-1 telina mica
-1 ceapa
-1 ardei rosu (facultativ)
-3-4 gulioare
-putin ulei
-carne de pui sau afumatura (sunculita,carnat)
-supa de carne
-I-2 lt lapte
-2 lingura amidon de porumb
-sare
-patrunjel,marar verde


Pentru servit :

-o lamaie
-smantana


1.Curatam, zarzavaturile, si le dam pe razatoarea mare.


Curatam gulioarele si le taiem cuburi.





 Daca gulioarele au frunze proaspete,nu le aruncam.Le taim si le punem in supa.Dau gust foarte bun..








 Calim toate zarzavaturile in putin ulei.





 Stingem cu 2 lt de apa,adaugam sare,punem capacul si lasam sa fiarba usor.

2.Intre timp,punem la fiert carnea de pui,in apa cu sare,piper,ceapa.




Poate fierbe la foc iute,pentru ca nu facem supa de carne.


Deci nu conteaza cat de limpede va fi zeama.


Vom pune pieptul de pui taiat si zeama de carne strecurata in supa,dupa ce a fiert zarzavatul.

3.Preparam un “PEP”(un sos la rece) din 2 lingura cu varf amidon si   lapte rece.Amestecam amidonul cu laptele,cu un tel,sa nu apara
cocoloase.Daca vreti sa fiti fara griji,dati pepul prin sita.


Cand a fiert zarzavatul,adaugam in supa:


-zeama de carne,pepul si restul de lapte




-carnea taiata cubulete




-laptele
-sare




Lasam sa mai dea un clocot.


Punem si verdeata.










GUSTAM.


O fi buna ?




Cand servim adaugam smantana si punem alaturi lamaie.





Au aparut gulioarele,asa ca dati fuga si faceti supa aceasta.
Va asigur ca nu veti regreta .


POFTA BUNA !











luni, 22 februarie 2010

Ce sa faci in diminetile "reci".







Iarna,



Un anotimp iubit in copilarie.


Cu nasul lipit de geam,ochii iesiti din orbite de mirarea si bucuria primilor fulgi.
Asteptat,savurat cu maini si picioare inghetate de atata sanius,patinat,skiat.
Un anotimp gustat,cu narile pline de aroma portocalelor,mandarinelor,cozonacilor,cu gust de ciocolata si cacao cu lapte.
Un anotimp magic,cu nopti si dimineti de Craciun,cu miros de brad.


Si totusi in ultimii ani,il resimt .
Mai ales Luna Februarie,mi se pare ca nu mai trece.
Vorba ceia din batrani :


Fie iarna cat de rece,
Februarie de-ar trece !


Mai sunt cateva zile din acest Februarie si trebuie sa fac ceva sa-l incalzesc.
Ce poti face intr-o dimineata anosta de februarie,cand ceata pluteste pe rau,si curtea e plina de noroi ?
Un mic dejun cu Dragoste.


De unde atata dragoste ar putea spune cei care ma cunosc.
Trezeste-te femeie,esti maritata de 28 de ani si 27 de ierni.
Da, 27 de ierni,in care nu am incetat sa-mi incalzesc diminetile.
Ale mele si ale iubitului meu.
Daca dragostea e desueta dupa atatia ani,poate "caldura" e un cuvant  potrivit.
Caldura e pornita tot din suflet si incalzeste orice dimineata rece.
Cum ?


Uite cum :

Petit pains farci,miere si Lapte





Ochiuri in paine cu branza feta














Branza de vaci,cu smantana si Dulceata de portocale






Vor mai fi multe dimineti cu Dragoste,despre care am sa scriu.


Pentru retete :


- Petit pains farci  aici


- Dulceata de portocale cu ciocolata  aici

duminică, 21 februarie 2010

Dulceata de Limes






Se face la fel ca si Dulceata de portocale aici
doar ca nu mai e nevoie de lamai si nici de ciocolata.
Daca nu va place gustul amar,nici nu va apucati de ea.
Eu sunt fan dulceturi amarui,asa ca mi-a placut rezultatul final.

Aroma de limes,ramane.
Din pacate nu si culoarea.
Dar feed back-urile care nu-mi dau pace,mi-au adus aminte se Mojito.
Si ce putea sa se pupe mai bine cu lime-ul,decat menta,asa ca ,pentru culoare,am adagat la  sfarsit in dulceata cateva picaturi de Sirop de menta.
Am pus cateva lingurite in iaurt si am savurat in
liniste.

Dulceata de Portocale cu Ciocolata




E anotimpul citricelor.

De fiecare data cand spun cuvantul Iarna,in mintea mea se declanseaza un feed back catre portocale,gustul,mirosul si aroma lor.
Daca se mai aduga si putina ciocolata,pentru mine e pure haven.
Am incercat sa inchid toate acestea intr-un borcan.
...........................................................................

Este o dulceata fina si foarte parfumata



Este un topping bun pentru inghetata,budinci,orez sau gris in lapte si poate fi folosita pentru uns foile de prajitura,inainte de a pune crema.
Parfumul de portocale ,ramane nealterat.
Avem nevoie de :






 -1,5 kg portocale
-sucul de la 2 lamai
-1 lt.apa
-1,5 kg zahar
-cateva batoane de scortisoara
-200 g ciocolata min 70 % cacao


Procedam astfel :

Spalam cu o perie ,portocalele si lamaile.
Taiem portocalele,felii groase cam de 1 cm.
Le asezam intr-un vas si le acoperim cu apa (aprox 1 lt).Ca sa ramana sub apa,puneti o greutate deasupra.Eu am pus portocalele in vas de yena si le-am aoperit cu capacul pus invers .






Le punem in frigider pentru 12 ore.
Eu le-am pregatit seara,si le-am fiert a doua zi dimineata.


Dupa 12 ore,le punem la fiert ,cu apa in care au stat si zeama de la cele 2 lamai.
Coaja lamailor nu se adauga,pentru ca schimba gustul.


Se fierb la foc moale,60 de minute,pana cand coaja,se inmoaie putin.

Apoi am tras gemul deoparte ,am adaugat tot zaharul si puem totul pe  foc mare,pana apar bulele de sirop la suprafata.Din acest moment mai dureaza aproximativ 20 de minute.


Eu am un termometu special, si am fiert pana la 120 grade.




Am tras dulceata deoparte.Daca vrem sa fie ca o marmelada,o mixam cu blenderul ,eu am mixat-o putin,sa ramana bucatile mai mari.


Adaugam batoanele de scortisoara si mai dam un clocot.


Intre timp,am tocat ciocolata.








Punem dulceata fierbinte in borcane.Un strat de dulceata,apoi unul de ciocolata si acoperim iar cu dulceata.


Asa arata gata.




Dulceata e dementiala,atat la culoare cat si la gust.


Eu am facut azi un dulce cu iaurt,dulceata si migdale.








In acelasi mod se poate face si dulceata de lamai sau mandarine.

















Blogosfera


Dimineata de iarna,
Sunt clipe cuminti,
Doar mintea ma doare,
De ganduri fierbinti !

.......................................................................................................................
Ganduri fierbinti pe care vreau sa le impartasesc cu voi.
E primul pas...usor,tremurat,alunecos.

Ma tin de peretii virtuali si invat sa merg.
De ce Blogosfera ?
Habar nu am.Cred ca am sa-mi dau seama pe masura ce mersul meu se va transforma in sprint.
De ce un Blog ?
Pentru mine,pentru cei care ma iubesc si ma sustin.
Pentru nepotii pe care inca nu ii am.
Ciudat cum "vidul" acesta ma face sa ma simt mai putin efemera.
O casa virtuala,cu multe animale,caini,pisici,o gradina cu multe flori si o terasa cu grill.
Suna ca un anunt imobiliar ?
Nu .
E casa unde va invit virtual,sa pasiti in eter la o cafea sau la picnic.


                         Va astept cu drag,
                                    


                                Lia



Petit pains farci



Petit pains farci




Sunt niste painici dulci,foarte bune pentru mic dejun .
Parfumate cu coaja de lamaie sau portocala si umplute cu ce vreti voi.
Ciocolata,marmelada,nutella,unt de arahide,nuca,mac.
Eu am avut la indemana nutella,mac si gem de capsuni,asa ca asta a fost alegerea mea.


Sa incepem.


Facem un aluat din :
-2 oua
-4 linguri zahar
-500 g faina + un plic de drojdie uscata
-65 g unt topit
-60 ml ulei
-250 ml lapte caldut
-un pic de sare
-coaja rasa de lamaie sau porocala

Se framanta un aluat moale ,omogen si elastic.Cu mana sau cu robotul.
Nu se lasa la dospit,pentru ca painicile vor dospi mai tarziu.
Incepem sa modelam bile mici pe care le aplatizam cu mana.
Punem putina umplutura si refacem bila.
Asezam painicile in tava pe hartie de copt si lasam spatiu intre ele.
Le lasam sa dospeasca o ora intr-un loc caldut.
Dupa ce au dospit,le pensulam cu galbenus de ou.




In aceasta faza,puteti sa presarati susan,sau migdale feliate.
Migdalele pe care le pregatisem,le-a infulecat Luca ,intr-un moment fatidic de neatentie,asa ca eu am sarit etapa asta.
Se coc la 180 de grade,20-25 de minute.


Poze cu produsul finit.




Si cele cu mac.



                 


P.S.
Cine e Luca ?
Cum nu v-am spus ?
E mioriticul meu.
Am sa fac o pagina dedicata animalelor mele si atunci veti face cunostiinta cu el.
Related Posts with Thumbnails