duminică, 21 februarie 2010

Dulceata de Portocale cu Ciocolata




E anotimpul citricelor.

De fiecare data cand spun cuvantul Iarna,in mintea mea se declanseaza un feed back catre portocale,gustul,mirosul si aroma lor.
Daca se mai aduga si putina ciocolata,pentru mine e pure haven.
Am incercat sa inchid toate acestea intr-un borcan.
...........................................................................

Este o dulceata fina si foarte parfumata



Este un topping bun pentru inghetata,budinci,orez sau gris in lapte si poate fi folosita pentru uns foile de prajitura,inainte de a pune crema.
Parfumul de portocale ,ramane nealterat.
Avem nevoie de :






 -1,5 kg portocale
-sucul de la 2 lamai
-1 lt.apa
-1,5 kg zahar
-cateva batoane de scortisoara
-200 g ciocolata min 70 % cacao


Procedam astfel :

Spalam cu o perie ,portocalele si lamaile.
Taiem portocalele,felii groase cam de 1 cm.
Le asezam intr-un vas si le acoperim cu apa (aprox 1 lt).Ca sa ramana sub apa,puneti o greutate deasupra.Eu am pus portocalele in vas de yena si le-am aoperit cu capacul pus invers .






Le punem in frigider pentru 12 ore.
Eu le-am pregatit seara,si le-am fiert a doua zi dimineata.


Dupa 12 ore,le punem la fiert ,cu apa in care au stat si zeama de la cele 2 lamai.
Coaja lamailor nu se adauga,pentru ca schimba gustul.


Se fierb la foc moale,60 de minute,pana cand coaja,se inmoaie putin.

Apoi am tras gemul deoparte ,am adaugat tot zaharul si puem totul pe  foc mare,pana apar bulele de sirop la suprafata.Din acest moment mai dureaza aproximativ 20 de minute.


Eu am un termometu special, si am fiert pana la 120 grade.




Am tras dulceata deoparte.Daca vrem sa fie ca o marmelada,o mixam cu blenderul ,eu am mixat-o putin,sa ramana bucatile mai mari.


Adaugam batoanele de scortisoara si mai dam un clocot.


Intre timp,am tocat ciocolata.








Punem dulceata fierbinte in borcane.Un strat de dulceata,apoi unul de ciocolata si acoperim iar cu dulceata.


Asa arata gata.




Dulceata e dementiala,atat la culoare cat si la gust.


Eu am facut azi un dulce cu iaurt,dulceata si migdale.








In acelasi mod se poate face si dulceata de lamai sau mandarine.

















6 comentarii:

Mihaela spunea...

As putea sa respect cantitatile si procesul tehnologic, dar sa curat portocalele de coaja?

Lia spunea...

De ce sa le cureti ?
Nu ai portocale netratate ?
Spala-le bine ,bine cu o periuta ,
pana indepartezi ceara de pe ele si
apoi foloseste-le linistita.
Daca totusi vrei,curata doar partea lucioasa si portocalie.Lasa partea alba,pentru ca acolo se gaseste cea mai importanta cantitate de pectina.
Pectina e raspunzatoare de gelificarea dulcetii.

Mihaela spunea...

De unde portocale netratate? Dv. aveti portocal propriu?
Dulceata e f. interesanta. Am sa mai fac. Cred ca ar merge de minune la sacher-tort sau la un blat de ciocolata, un strat de dulceata si frisca adevarata.Am mancat initial dulceata de portocale din magazin. O porcarie fata de asta.

Lia spunea...

Mihaela,
Credeam ca vrei sa indepartezi coaja,pentru ca nu vrei cimicale in dulceata.
De asta te-am intrebat de portocale netratate.
Fetele mai sensibile ,primesc de la prieteni, portocale bio din Italia.
Mi-ar placea sa am portocal in curte :)
Poate in alta viata.
Asa ca eu m-am multumit sa le curat bine,bine cu o periuta.
Dulceata este una speciala.
Trebuie sa fac si eu inca o portie.
Se potriveste cu dulciurile si cu
spiritul Craciunului.
Ma bucur ca ti-a placut.
Te pup.

Anonim spunea...

Nu vreau musai sa fac reclama, da' mai nou se pot si la noi comanda portocale netratate de pe web - furnizorul e in Bucuresti, da' livreaza in toata tara.

O fi majoritatea pectinei in partea alba, da' o buna parte din aroma e in partea portocalie de la coaja, asa ca pe mine nu ma lasa inima s-o dau chiar pe aia jos.

Lia spunea...

Intre timp au aparut si la Baia Mare fructe bio ,aduse de un italian.
La coaja nu se renunta,pentru ca....cum bine spui,ea e raspunzatoare de aroma si de o parte din gust. :-)
Oricum,e o dulceata perfecta cu anotimpul de afara si nu se compara cu nimic din comert.
Nu vreau nici eu sa-i fac reclama, :-)..dar e si un cadou minunat de oferit celor dragi.

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails