duminică, 28 februarie 2010

Gulyas

                                                Oda D-lui Gulyas

By Lia


Era iarna cam geroasa,
 Pe la usi,zapada groasa.
Dl Gulyas suparat,
Ca e hanul izolat.
Ale lui meses-s pustii,
Si nu are musterii.

Sade el cam disperat,
Ca nu e prea inspirit.
S-a gandit,s-a razgandit,
Si-o idée l-a plesnit.
O mancare haiduceasca,
Groasa,rosie,piscoasa.
De mananci din ea degraba,
Bei tot vinul din ograda.
S-apoi atipesti in barba
Si visezi campii cu iarba.


Nu stiu cine a inventat aceasta mancare.
Nici nu stiu daca a exista un Domn Gulyas,sau daca era var cu Dl Dobos.
Se pare insa,ca gulyasul a aparut in Evul Mediu,in pusta ungureasca .
E supa sau mancare,in functie de cata apa se adauga.
In orice caz e o bomba calorica,e felul I si felul II ,intr-o singura farfurie,si poate sa tina de foame multor meseni flamanzi si infrigurati.
Eu il fac doar daca am mai multi prieteni la masa,pentru ca nu e bun decat facut in cantitati mari,la ceaun,cazan,sau oala mare.

Exista doar 2 secrete ca sa iasa bine :
-Sa nu lipseasca nici un ingredient,caci toate au rolul lor in marea opera.
-Sa o faci tihnit,pentru ca necesita rabdare.
Ingredientele se pun si se fierb pe rand.
Apa nu se pune toata de la inceput,ci pe rand,pe masura ce se adauga si ingredientele.


Gulyasul a evoluat in timp,astfel ca avem azi Gulyasul classic,Bab Gulyasul,care are in plus si boabe de fasole,sau Gulyasul cu galusti.
In poza de mai jos, e un Bab Gulyas.
Despre cel cu galusti,povestim alta data ca e lucrare mare.




Pentru un Gulyas clasic,avem nevoie de :


- 2-3 cepe
- 2 radacinide patrunjel
- 1 radacina pastarnac,3-4 morcovi,o gulie,o telina
Toate curatate si tocate cuburi mari

- 1 kg carne de vita sau porc.Eu am pus spata de porc



- 1 kg de cartofi,curatati,spalati si taiati cuburi


- bulion ,sau rosii depelate taiate cuburi
- pasta de ardei,sau ardei proaspat,taiat
- sare,piper



- 2 linguri de boia (paprika) dulce si iute
- foi de dafin,chimen,cimbru,
- usturoi



- 100 ml ulei


Pentru servit


- ardei iuti
- smantana


Pentru ca e o mancare laborioasa care cere timp.Ar fi bine sa o faceti din timp.
Necesita 2-3 ore pana cand e gata.
Punem uleiul in oala si prajim toate legumele in afara de cartofi.
Dupa ce legumele isi lasa aromele,adaugam carnea.Continuam sa prajim la foc mic.
Adaugam : paprika,chimenul,cimbrul si frunzele de dafin.
Invartim si nu lasam sa se arda paprika.
Adaugam apa ,doar cat sa acopere  bine legumele si carnea, fierbem la foc moale sub capac.
Dupa ce incepe sa fiarba,deschideti geamul la bucatarie.
Vai cum miroase !
Bate cineva la usa ?
Sunt vecinii……

Cand legumele si carnea sunt fierte,adaugam cartofii,usturoiul,sarea,si mai punem apa.
Cand sunt fierti si cartofii,adaugam pasta de rosii si pasta de ardei.
Gustati si mai condimentati daca e nevoie.


Nu va ramane decat sa va asezati la masa.
Puneti langa Gulyas paine prospata cu coaja crocanta,smantana si ardei iuti.
Daca vreti sa-i simtiti gustul medieval,puteti sa-l mancati cu o lingura de lemn.
Inchideti geamurile,usa si savurati aceasta capodopera .


Pofta buna !



















7 comentarii:

Olgutza spunea...

Da' bine mai arata.. cu fasole n-am incercat niciodata, dar retin ideea ;)
Lia, te asteapta un premiu la mine pe blog.. Ti-l ofer cu mare drag :)

Lia spunea...

Cu fasole e si mai satios.

Multumesc pentru premiu.
Vin degraba sa-l iau.:=)

sarah spunea...

nu am gacut niciodata dar la cat de bine arata sunt sigura ca-i tare bun.

Lia spunea...

Sarah,

Incearca-l intr-o zi cand ai timp
si chef de gatit.
Noi il facem des cand mergem pe munte,..la ceaun.
Ducem toate ingredientele de acasa si legumele gata curatate.Chiar si apa,ca nu peste tot sunt izvoare.
Sa vezi cum se lovesc lingurile de
farfurii si ce liniste se face cand
toata lumea mananca.:)
Mai ales dupa ce asteapta vreo 3 ore sa fie gata.

Narnia spunea...

Foarte fain arata. Nici eu n-am facut niciodata gulyas, desi baietilor le place, dar numai facut intr-un anumit fel. Al meu a tot vazut pozele din retetele pe care i le-am aratat si mi-a zis ca nu arata cum vrea el. :))
O sa-i arat si gulyasul tau si daca imi da verde, il fac si eu, daca nu, te astept si cu varianta cu galusti.
Bine ai venit in blogosfera si la multi ani pentu 8 martie!
Cu drag,
Narnia!

Lia spunea...

Multumesc mult Narnia.

Arata-le baietilor Gulyasul si vezi daca le place.
Daca nu,vezi ce mai vor in el si
improvizeaza.
Important e sa adaugi apa calda, din aproape in aproape si sa aiba multe
legume,carne si condimente.

Un 8 Martie frumos si tie !
Te pup.
Te pup.

retete- ina spunea...

buuuna

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails