Reteta asta trebuie trecuta la capitolul : Evergreen.
Eu nu am un caiet de retete, pentru ca nu reusesc sa le ordonez.
Sunt multe si se tot aduna.
Am sute de hartiute, cu retete de la mama, bunica, soacra, colege de servici, prieteni si dusmani :)
Copiate de la televizor pe un colt de masa in viteza, copiate de prin reviste pe care le-am gasit la coafor sau dentist si pe care le frunzaresc omorand timpul in timp ce astept, am retete scrise cu pixul, cu creionul, cu markerul, cu dermatograful, batute la masina, trase la xerox,.....
Unele sunt atat de vechi , incat hartia s-a ingalbenit.Altele sunt patate si urma degetelor minjite cu faina sau cu grasime si-a lasat patina pe ele.
Cu cat sunt mai galbene , sau mai patate, cu atat sunt mai pretioase.
Reteta asta este din ultima categorie.
Am refacut-o, pentru ca zilele trecute, in timp ce ma plimbam printr-un magazin, am gasit rahat.
Ma plimbam la propriu, fiind eram in alt oras. Nu aveam deci nelipsita lista de cumparaturi.
Dar l-am vazut intr-un colt de raft si nu m-am indurat sa-l las acolo.
Asadar iata reteta :
200 g untura
550 g faina
2 plicuri praf de copt
un galbenus
3-4 linguri smantana grasa
putina sare
coaja de lamaie
putina apa
200 g zahar pudra
Reteta asta necesita untura, pentru ca nici untul nici margarina nu-i
dau aceeasi fragezime si nici acelasi gust.
Sa nu-mi spuneti ca nu ati taiat porcul,pentru ca nici eu nu tai porc.
Dar untura gasiti la orice carmangerie care se respecta.Trasa in folie sau pusa in galetuta.
Se amesteca toate ingredintele, dupa care incepem sa framantam .
Daca aluatul nu se leaga ,adugam putina apa.
Am framantat vreo 10 minute, pana cand am obtinut un aluat ferm, dar
matasos.
L-am impaturat de mai multe ori si am continuat sa-l framant.
Smantana si praful de copt vor fuziona si vor forma agentul de crestere.
Iese un aluat foarte placut.Cu care se lucreaza usor, pentru ca nu e
lipicios.
Am taiat aluatul in doua si am facut 2 tipuri de cornulete.
Am intins prima foaie subtire, cam 3 mm, pe masa usor infainata.
Am intins-o dreptunghiular.
Am taiat apoi patrate cu latura de 8 cm, pe care le-am taiat pe diagonala,
obtinand triunghiuri.Asa am facut un tip de cornulete.
Foaia a doua am taiat-o fasii si am facut mici rulouri.
Pe fiecare bucatica am pus rahat, dar la fel de bine se poate pune nuca,
marmelada ,sau orice alta umplutura termostabila.
Le-am copt 20 de minute la 180 de grade.Pana cand se auresc usor la
colturi.
Se pudreaza cu zahar pudra dat prin sita cat sunt fierbinti.
Au iesit 63 de bucati.
Si bineinteles ca a trebuit sa testez daca au iesit suficient de fragede.
Iaca si dovada :
La final am sters zaharul de pe masa, degete, de pe gura si de pe zambet. :)
57 de comentarii:
Mama le facea asa.Se topeau in gura.Desi nu le-am mai mancat de 25 de ani inca imi imaginez gustul.
Cand ai primul weekend liber ?
Hai ca-ti fac o portie.
Aoleo ..ce pofta mi-ai facut! Astea se topesc in gura ...o bunatate..brava!
ciao !
Multumesc Nico.
Minunate! De fapt, arata bestial!
Si eu am o reteta delicioasa de cornulete, tot cu osanza (altfel nu e nimic de capul lor :))) doar ca in rest este un pic diferita de a ta: http://raftulbunicii.blogspot.com/2010/08/cornulete-cu-rahat.html
Ies o bunatate, cu mere rase, nuca sau alte minuni...mi-ai facut o pofta groaznica :D
te invidiez!Te invidiez pt perfectiunile alea mici,pe care probabil le-ai savurat asa fierbinti,te invidiez pt felul tau minunat de a scrie,te invidiez pt indemanarea de a face niste poze superbe,te invidiez,dar imi esti tare draga si imi face placere sa vin din nou la tine si sa mai oftez la vederea bunatatilor pe care le prepari.
Dana,
Arata la el ca minunatiile tale.
Merci cherie :)
Bunica,
Reteta ta se numeste la noi :
Haiose.
Si se face cu grasimea de pe burta porcului,care se marunteste prin
masina de tocat carne.
Aluatul ala e superb.
Se dasface in foi ,la fel ca foetajul.
Ies niste "specialitati",ca alea nu mai sunt cornulete. :)
Conteaza si maniera de impachetare,a aluatului care e o arta.
O sa-mi fac curaj intr-o zi sa le fac din nou.
Pentru ca procedura este complicata,am sa le fac intr-o zi linistita.
Te pup.
Craitza,
Esti o draguta ca de obicei. :)
Multumesc pentru aprecieri.
Sa stii ca am mancat cateva asa
calde.
In rest,nu ma invidia,pentru ca desavarsirea...vine de cele mai multe ori,o data cu varsta.
Asa ca bucura-te pentru imperfectiunile tale.
Inseamna ca esti foarte tanara. :)
Stii cand am stiut ca imbatranesc ?
Cand m-au iesit prima data perfect placintele si cozonacul. :))))
ei ,pe zimbet trebuia sa-l mai lasi,nota de dulce nu-i suparatoare!:))
cornuletele astea mama le face ,eu inca nu...te astept in decembrie cu peste si fructe de mare,la o noua provocare!:)
Exact, se desface in foi ca si foietajul...nu stiam ca asa se cheama, eu le stiu de cornulete...
In orice caz, si reteta ta si a mea sunt cu atat mai bune cu cat le gusti mai rar :))))
Iti doresc zile linistite :)
Mamaia le face la fel...si Doamne cat sunt de bune. Ea le facea inainte de Craciun si le pastra in camera cea mai indeprtata a casei, la racoare, pana veneau sarbatorile si uratorii si le daruia...bineinteles ca noi, nepotii, ne furisam in camera si ieseam cu mustatile pline de zahar pudra :D
Superbe poze.. :)
Alison,
Multumesc pentru invitatie.
Sa vedem cat de inspirata o sa ma simt.
Daca ma plesneste vreo idee,vin cu reteta.
Buni,
Ai perfecta dreptate.
Cu cat e mai bun cu atat mai rar.
Eu le-am facut,pentru ca au venit copiii acasa.
Asa ca le-am impartit. :)
Olgutza,
Cornurile astea se pastraza in cutie de carton timp indelungat.
Cu conditia sa nu ai "invadatori"
prin casa. :)
Si bunica facea un vailing din ala
imens .
Si mai facea biscuiti spritatzi.
No bine ca mi-ai adus aminte.
Trebuie sa fac o tura.
minunate!n-am mai mancat de cantd eram copil si le pregatea mama,de Craciun!
Geta,
E randul tau sa le faci acum copiilor de Craciun .:)
Retetele astea se transmit din generatie in generatie.
Mmm!! Très alléchant:)) xxx
Mamma mia, cum arataaa! Eu ma sensibilizez rau la sa ceva :P.
Te rog frumos, daca vrei, sa modifici in blogrollul tau, de saptamana trecuta blogul meu nu se mai numeste Cuina Banateana ci Retete ca la mama si linkul corect este http://www.retetecalamama.ro. Iti multumesc din suflet, Laura Laurentiu - Retete ca la Mama.ro.
Merci Lexi,pour ta visite et pour
amabilite.
Laura,
Am schimbat.
Te pup.
am facut cornuletele in seara asta...
Mi-au iesit 64..si mai am 12...
Avand in vedere ca le-am scos din cuptor acum 20 de minute, se pune ca-s dementiale.
Felicitari.
Pentru ele...si pentru tot ce am vazut pe blog.
Bravo, faina treaba faci!
Craciun fericit !
Ma bucur enorm ca le-ai facut si ca
au avut asa succes. :)
Sa va fie de bine si multumesc pentru cuvintele frumoase.
Craciun Fericit si tie.
Scumpa Lia, nu puteam sa nu scriu aici:)
Am facut sambata cornuletele tale. Au iesit minunate:) Ne-au placut foarte mult si tin sa-ti multumesc ca ai impartasit cu noi reteta :)
Desi au fost un dulce al copilariei mele, a trecut foarte multa vreme pana le-am mancat iar. Aproximativ 20 de ani :)
Cu permisiunea ta, voi pune reteta si pe blogul meu, sa se bucure si altii de ele, ca merita :)
Multumesc inca o data :*
Cristina ,
Sigur ca poti sa o pui.
Asta e si motivul pentru care am postat-o.
Si nici nu detin brevet.:)Brevetul e la bunici.:)
Ma bucur mult ca v-au placut.
Te pup.
Gata! :)
Uite rezultatul :
http://cristina-cristinasworld.blogspot.com/2011/03/cornulete-fragede-cu-untura-la-lia.html
Cristina ,
Bravo voua !
V-au iesit perfect.
Ma bucur ca reteta mea v-a inspirat,iar rezultatul e de nota 10.
Va pup fetelor.
deci...nu ma mai pot opri din mancat,la fel si mama si bunica-mea.sunt delicioase.le-am incercat si sunt multumita.eu am un caiet cu retete frumos ordonat si voi face loc si acestei retete care este delicioasa.felicitari!
Anonim,
Ma bucur ca le-ai incercat si ca au succes in familie.
E bine cand aceste ever greenuri se transmit din generatie in generatie.:)))
se pot umple si cu majun de prune?
Da se pot umple cu magiun,nuca,sau orice umplutura consistenta care este termostabila.
Ideea e sa nu curga la temperatura mare.
Spor la treaba ! :)
Sunt cele mai apetisante cornulete pe care le-am vazut vreodata... Neaparat le voi incerca! Foarte fain blogul tau, imi place!
Diana,
Sper din suflet sa spui acelasi lucru si dupa ce le incerci .
Te astept cu impresii . :)
Am un borcan cu untura ramasa dupa ce bucatarul meu personal a facut jumari. N-am facut niciodata aluat cu untura asa ca intreb cu jena : pot folosi la reteta asta untura din borcan?
si o paranteza : de chestia asta stii ?
http://blogcopy.com/~povesticulinare.blogspot.com?copy=a777o3
La multi ani! si la multe povesti!
Liana ,
Sper ca nu e prea tarziu pentru acest raspuns .
Da. Poti folosi linistita orice untura de porc .
Cat despre BlogCopy , stiu doar ca-mi urmareste postarile care sunt copiate .
Daca ai gasit tu ceva clone ,te rog anunta-ma .
Te pup .
Lia, am facut cornuletele si sunt minunate! Fragede de se topesc in gura! Am primit deja "comanda" pentru inca o portie! Multumesc pentru reteta! (clone n-am vazut, doar ce ti-am trimis parea ... ciudat).
Si eu am cautat o reteta pentru ca nu aveam cantitati prin toate retetele vechi, primind niste untura de la o cunostinta. Maine le testez ca mi-au facut cu ochiul astea de aici. Felicitari Lia pentru pastrarea vechilor retete.
Elena ,
Sper sa fie reteta pe care o doreai .
Oricum ,te astept cu impresii .
Spor la treaba si te pup .
le-am facut si eu, sunt foarte gustoase. Te-am descoperit recent. Esti cumva satmareanca?
Carmen ,
Ma bucur ca-ti plac cornuletele mele .Reteta este transmisa de la mama la fata si mai departe .... :)
Am locuit in Baia Mare dar m-am mutat la tara .
Am intrat pe Blogul tau si tare mi-a placut .Te trec in Blog List .
Pup.
Am incercat si eu reteta astazi. Au iesit delicioase, moi si pufoase cum n-am mai mancat de foarte mult timp. Si nici nu am folosit untura ci unt. Cu prima ocazie cand gasesc untura fac si dupa reteta originala. Felicitari, este o reteta foarte reusita!
Andreea ,
Sunt intradevar delicioase ,ieftine ,si ies multe .
Cu unt cred ca sunt fine .
Eu fac cu untura ,ca asa am mostenit reteta si untura le tine proaspete multe zile .Ba as spune ca sunt tot mai bune pe zi ce trece . :)
Asta daca mai raman ,ceea ce nu prea cred . :))
Sarbatori frumoase si vesele !
Buna!Nu am inteles daca se pune zahar in compozitie sau acel 200 de grame este pentru pudrat deasupra....
Rox ,
Scuza-ma ! :)
Sper ca nu vin prea tarziu cu raspunsul .
Zaharul pudra se pune deasupra .
In aluat poti sa pui ,daca-ti plac mai dulci, max o lingura de zahar foarte fin .Dar eu zic ca umplutura si zaharul pudra, dau destula dulceata .
Sarbatori frumoase !
au iesit super si foarte gustoase, copiilor le-a palcut.multumesc pentru reteta.
Coca ,
Asa de tare ma bucur cand primesc cateva randuri de la cei care-mi incearca retetele !
Pentru cei ca tine merita sa postez aici .
Multumesc .:)
Te pup si te mai astept .
Am facut si eu cornuletele in seara aceasta si au iesit deosebit de gustoase. Nu am mai mancat niciodata asa de bune. Felicitari pentru blog, arata foarte frumos, si pentru retetele minunate pe care le ai. O seara frumoasa sa ai.:)
Ma bucur mult ca reteta mea ti-a fost de folos si ca ai fost multumita de rezultat.
Te mai astept cu drag aici . :)
Hallo Lia!
Binte te-am gasit!
Umblind haihui prin lumea virtuala am gasit Blogul tau care se pare ca l-ai impodobit cu retete minunate:-), -felicitari!
Aceasta reteta de cornulete imi face cu ochiul, mai ales ca de cind sint plecata din RO. nu am facut deloc vre-o reteta cu untura.
Multumesc mult pentru reteta si foto!
Indata ce o sa-le pregatesc si degustez o sa revin cu un feedback...
O zi minunata cu mult spor iti doresc!
Laura S.
Hallo Laura !
Multumesc pentru cuvintele frumoase.
Abia astept sa-mi spui cum ti-au iesit cornulete.
O zi minunata si tie . :-)
Hallo Lia!
Ce sa-ti spun!
Am fost atit de pofticioasa si curioasa, incit am si pus in practica reteta:
-)))...si rezultatul este FANTASTIC DE GUSTOS!!!
Aici si dovada:
CORNULETE FRAGEDE CU UNTURA
Draga Lia, multumesc inca odata foarte mult si toate cele bune!
Laura S.
Draga Laura,
Sa va fie de bine ! :-)
Ma bucur ca reteta mea ti-a placut.
Ai un Blog minunat,pe care am sa-l consult,pentru ca am zarit deja cateva retete care mi-au facut pofta.
Te pup.
intradevar sant foarte foarte fragede si gustose multumesc din tot sufletul pt reteta ...acum le-am facut si sant super ...am mai incercat si alte retete dar nu stiu de ce nu miau iesit dar de data asta au iesit super mersi mersi mersi
Mery,
Sa va fie de bine. :-)
Buna, Lia!
Acum am inceput treaba si am o nelamurire...
Te rog sa-mi spui daca doua prafuri de copt inseamna 2 pliculete sau 2 lingurite.
Multumesc mult, Nicoleta.
Nicoleta,
Imi cer scuze pentru intarzierea cu care raspund.E vorba de doua pliculete .
Chiar daca puneai doua lingurite,tot trebuiau sa iasa. :-)
Sper ca totusi ti-au iesit bune.
Trimiteți un comentariu