Aceasta este o mancare din ciclul :
- "Ce puii mei "!
Ce are fasolea cu puii ?
Pai are,ca pe valea Lapusului,unde am copilarit eu ,boabelor fierte de fasole le spune
.....................................Pui.
Iote Puii :
Nu conteaza daca sunt albi,rosii,negrii sau bruni.
Conteaza doar rezultatul final.
Exista 2 variante de a face acest fel de mancare,din punctul meu de vedere.
Varianta clasica,cu fasolea pusa la inmuiat in apa rece de cu seara si fiarta a doua zi .
Si varianta rapida,cu boabele de fasole prefierte,obtinute dintr-o conserva.
Nu conteaza cum obtinem puii,procedeul si ingrdientele conteaza.
Asadar,avem nevoie de :
- un bol plin de boabe fierte de fasole,cam 400-500 g
- 2 radacini de morcov
- 1 ceapa
- 250 g rosii taiate cuburi,bulion,sau rosii depelate taiate din conserva.
- sare,boia dulce,piper
- 2-4 catei de usturoi
- 3-4 frunze de dafin,o crenguta de cimbru
- 250-300 g smantana grasa
- putin ulei
- 150 ml apa si o lingura de amidon sau faina
- patrunjel verde taiat foarte marunt
Taiem ceapa si usturoiul .Dam morcovii pe razatoarea mare.
Le prajim in putin ulei.
Adaugam boabele de fasole,rosiile si sucul de rosii.
Foile de dafin,sarea,piperul,boiaua si cimbrul.
Lasam sa dea un clocot.
Intre timp pregatim un sos la rece din apa si amidon,pe care il adaugam la sfarsit.
Acest sos face ca mancarea sa fie mai groasa,mai onctuoasa .
Ultima tusa... patrunjel verde taiat marunt.
Pana in acest punct avem o mancare de post.
Ei dar acum e acum,ca la mama acasa,langa puii astia se aseza tantos un ciolan,afumat,fiert in apa,cu o ceapa intreaga,piper si foi de dafin,feliat frumos,cu obrazul roz.
Iar la final,1-2 linguri de smantana care incununeaza opera.
Pofta buna !