Powered By Blogger

sâmbătă, 19 ianuarie 2013

Salata de Boeuf - Decadenta

Am auzit de multe ori exprimari de genul :

...." Uita-te si la asta !
Si-a facut Blog culinar ,pentru ca stie sa faca o Salata de Boeuf ". .....




Fiind asociata cu perioada comunista, cand nu lipsea la sarbatori de pe nici o masa, din nici o casa,a cazut in dizgratie pe nedrept .
Datorita continutului mare de grasimi asociate cu maioneza, oripileaza pupila si stomacul fin ,al noii generatii iubitoare  de Omega 3 din ulei de somon, pentru care am un mare respect .
L-am auzit pe M.B. tavalindu-se pe jos de ras la gandul ca gospodinele vor pune iar pe masa de Craciun, Sarmale si Salata de Boeuf.
Daca vedea masa mea unde erau si Oua umplute...
Oh dear,nu-i mai iesea spagatul.
Mi-a parut rau si de el si de mine,care ma uit cu placere la emisiunile lui .
Rasul lui m-a intristat .E ca si cand ne-am renega trecutul .
Dar sa lasam palavrele si pe cei Ocupati sa traiasaca in Romania,dorindu-si sa se fi nascut in alta parte ....
Pentru mine, o.... Decadenta, salata asta trebuie sa fie pe masa o data pe an, de Craciun.
Am zis !
Fiecare dintre noi, are o reteta personalizata. 
Cu cartofi sau fara, cu mazare sau fara,cu smantana sau fara, cu carne de vita sau fara. 
Eu am inlocuit carnea de vita cu carne de pui(o blasfemie).Stiu.
Am si fost certata pentru asta. :)
Nu pun cartofi ci mazare fina .
Nu ma mai intind la povesti si nu mai impart firul in patru .
Iata salata mea :





Ingrediente pentru Supa de Pui :

3- 4 morcovi potriviti
2    patrunjei
1    pastarnac
1    telina mijlocie
1    gulie medie
1    ceapa
1    piept de pui mare
     sare si piper 

 Separat:

250 g mazare fina din conserva   
3-4 castraveciori murati

Pentru maioneza:

2 galbenusuri
300 ulei
zeama de lamaie
sare
100 ml smantana (optional)

Curatam toate zarzavaturile si ceapa.Le lasam intregi, le spalam .Spalam pieptul de pui si punem totul la fiert in apa rece cu sare.Adaugam o lingurita boabe de piper .
Facem o supica de pui la foc molcom spre mic, sa nu se tulbure zeama .
Le lasam sa fiarba ,pana cand zarzavatul si carnea sunt patrunse. 
Strecuram ,retinem supa pentru un Consomme cu clatite,sau o supa de pui cu galuste .
Ceapa se arunca ,iar zarzavaturile si pieptul de pui se toaca MARUNT !.
Mie imi place ca aceasta  salata sa fie FINA .
Nu este o Salata a la Russe,unde componetele pot fi taiate "din barda".
Taiem marunt si castraveciorii ,pe care inainte de a-i adauga peste restul componetelor ii strangem in pumni,sa eliminam apa in exces care ar putea dilua  maioneza .
Punem la scurs mazarea din conserva pana nu mai ramane pic de zeama .
Amestecam toate zazavaturile ,carnea si legumele .
Adaugam putina sare si piper macinat.

Insist asupra faptului ca toate legumele trebuie bine,bine scurse de orice urma de lichid,altfel vom avea nu o salata ci un sos.
Lichidele,dilueaza maioneza transformand-o intr-o masa amorfa, fara consistenta .

Separat,preparam o maioneza cu lamaie,destul de groasa,in care daca doriti puteti adauga putina smantana foarte proaspata .
Lasam o parte din maioneza pentru ornat,iar restul se amesteca cu legumele si carnea.
Gustam inca o data de sare,piper si eventual daca gustul acru nu este destul de pregnant,mai adaugam putin castravete murat.
Asezam frumos pe un platou, ornam dupa placere, si punem frumos platoul la frigider pana cand sosesc musafirii .
Pofta buna decadentilor !:)



28 de comentarii:

adrianc spunea...

"Eu am inlocuit carnea de vita cu carne de pui..." Adica ai facut salata poulet?
De ce mama naibii ii zici Boeuf daca lipseste tocmai ingredientul ce-i da numele?

mandala spunea...

Ce pofta mi-ai facut !

Dorina spunea...

Eu ador salata asta , iar cei care au "renegat-o " din cauza trecutului de aur :( ...pacat , nu merita . E o salata foarte buna , chiar daca are calorii cu sacul , nu o mancam zilnic.

Lia spunea...

adrianc,

Salade de poulet,
Este alta mancare de poisson .

E drept ca am inlocuit vita cu puiul si probabil ca asta este o blasfemie
Daca tot e o salata decadenta ,hai sa fie si blasfemica .

Unknown spunea...

TAre apetisanta blasfemia ta :).Si eu tot cu carne de pui o fac, cand o fac, ca numar pe degetele de la o mana de cate ori am facut-o =))

Rosita Vargas spunea...

Me encanta las tartas saladas esta luce muy bonita y exquisita,abrazos y abrazos.

Liana10 spunea...

Recunosc spasita, cu capul in piept ca si mie imi placea M.B. si-l urmaream...dar, de vreo 1-2 ani am renuntat...am ikncercat de cateva ori in timpul asta si am mutat rapid dupa vreo 3'...nu mai pot sa-l urmaresc...
Dar salata de boeuf as manca macar o data pe luna, nu doar de Craciun...recunosc, ca fara cartofi, ca a ta, nu am mai mancat niciodata.
Arata minunat, imi place cum ai ornat-o si albusul de pe margini e de efect :*

Lia spunea...

Mandala , multumesc .

Lia spunea...

Da Dorina ,

Si la noi pe masa e doar o data pe an.
Nu pot sa o acuza ca ar fi vinovata pentru kilogramele in plus. :)

Lia spunea...

Ioana,

Mie cu pui mi se pare mai fina, + ca la noi carne de vita frageda nu se prea gaseste .

Lia spunea...

Rosita,

Gracias por su comentario .
Abrazos .

Lia spunea...

Liana,

Ce sa facem, oamenii se mai schimba si gusturile la fel .:)

Multumesc mult pentru comentariu .

Any spunea...

Of of, ce-i si cu moda asta!
Eu ador salata boeuf si ca sa fiu si mai blasfema ^-^ eu nu pun nici macar carne. Cica atunci nu mai e salata boeuf, e salata de legume. Ok. Pentru mine tot salata boeuf e. Na!
Si o fac nu numai la Craciun ci si la alte evenimente. In familie o adora toti.
Lia, arata minunat, imi place cum ai ornat-o, nu are ornamente greoaie, deci pentru mine e de nota 10.

Ana spunea...

mie imi place teribil! cine e mb?

Cătău spunea...

arata delicios, iami

arcadia spunea...

darling, nu știu cine-i cetățeanul care-a râs de salata boeuf, dar eu o fac lunar, măcar. :D
Pentru că alor mei le place supa limpede de curcan, eu pun la fiert împreună cu orătania muuulte legume, pe care le transform în salată boeuf impreună cu carnea, care nu este, evident, de vacă :))))

A, și eu nu pun mazăre căci, între toate alimentele, gustul meu o consideră necomestibilă :P Cartofi, deci, la noi.


P.S.
Decadenți din toate țările, uniți-vă!

Lia spunea...

Any,
Ana,
Catau ,

Decadentelor ! :)

Lia spunea...

Darling,

Cu ...curca n-am facut inca dar stii ca-i o idee buna ?
Mai pacalim colesterolul !:)


Cristina's World spunea...

Carne nu pun in salata si eu o numesc tot salata de boeuf. De ce? Asa am facut cunostinta cu ea cand eram copil :D
De buna, e minunata si nu renunt la ea, indiferent cum ii zic altii sau ce pun ei in ea :D

Lilly spunea...

Scuzati-mi ignoranta: cine-i MB-eul asta?
Lia si mama tot cu "boul" din batatura o face: adica se numeste "salata cocoshata".

Lia spunea...

Lilly,

Ti-am scris mail,ca nu vreau sa ma acuze ca-mi fac publicitate pe spatele numelui "mnealui ". :)

Lia spunea...

Bravo Cristina !

CristinaC ,

Multumesc .
La multi ani fericiti si tie !
Am fost in vizita pe blogul tau si am sa mai trec.
Vad ca ne uneste pasiunea comuna pentru filme .

Irina (Bucataria Irinei) spunea...

Lia mereu ma destind postarile tale! Iubesc salata boeuf doar ca nu am mereu rabdare sa toc. Sincer ma bucur cand merg in vizita si cineva imi ofera salata! Si daca se intampla sa am si eu tot vreau!
Iar pe vizitatorul tau "adrianc" il intreb de ce mama naibii e nemultumit de reteta ta! Este publicata pe blogul tau si nu al lui! Fiecare are dreptul sa faca salata dupa cum ii place! Eu nu pun mazare... Si ce???? Tot salata Boeuf o numesc!

Irina (Bucataria Irinei) spunea...

P.S. Nici eu nu stiu cine e M.B.

Lia spunea...

Irina ,

La mine comentariile sunt libere in masura in care sunt decente .
D-l adianc, este la limita.
Asa ca il las sa se exprime.
Problema lui, daca nu vrea sa manace salata asta decat cu Boeuf . :))
M.B.avea pe vremuri o emisiune impreuna cu Teo si acum este la Antene.

Lucia spunea...

Ei na ! Adriac ăsta cred ca e unul si acelasi MB..adica Mircea Badea !!
Eu fac salata de beuf si cu mazare si cu ,,cartofi ,tot la 2-3 saptamani,pentru ca ne place mult si ar fi si pacat daca faci supa de pui sa arunci zarzavaturile ! Nu ?...si e cu pui,hiiiii,hi !! si stii ce mai fac? dulcele de leche dupa reteta ta,cand se termina din frigi. din nou fac alta ca mi-a dat intr-adevar ...dependenta !

Lia spunea...

Lucia,

Multumesc mult pentru comentariu.:)
Ma bucur mult ca ai gasit retete pe blogul,pe care le-ai adaugat in colectia ta.
Te pup .

Bucate Apetisante spunea...

E una din cele mai bune salate la care nu as renunta de nici un fel.

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails