Dovleacul de copt , se mai numeste in Ardeal ,ludau sau becitoc.
Are coaja costata si verde ,iar pulpa e portocaliu intens .
Daca l-a prins bruma pe camp ,e dulce ,aromat si are o textura pastos-fainoasa.
Ei bine , ieri m-a apucat pofta de dovleac copt.
Il aveam in camara,deci nu trebuia sa-l aduc de departe.
L-am spalat frumos si vartos cu o periuta ,l-am pus pe fundul de lemn si mi-am luat cutitul bucatarului .Adica cel mai mare si mai ascutit cutit din casa.
Si m-am infipt in el .
Nu m-am infipt in cutit .Ci cutitul in bostan . :)
De intrat a intrat.
M-am opintit ,si cutitul nu mergea nici inapoi nici inainte .Nici in sus nici in jos .
Nu m-am infipt in cutit .Ci cutitul in bostan . :)
De intrat a intrat.
M-am opintit ,si cutitul nu mergea nici inapoi nici inainte .Nici in sus nici in jos .
M-am apucat de manevra asta pe cand eram singura acasa si zau ca mi-a venit sa ies in curte si sa-l tai cu securea.
Are o coaja atat de groasa,incat iti trebuie mana de barbat sa-l dovedesti .
Nu ma intrebati cum l-am taiat pana la urma,ca nu vreti sa stiti . :)
Poate de asta bihorenii apeleaza pe cei grei sau tari de cap ,cu "dragalasenii " de genul :
- Luda ,Ludaie sau Ludule . :))
In fine.
Dupa ce am reusit sa-l tai in doua ,l-am curatat de seminte si pulpa si l-am feliat .
Samanta am pus-o bine ,sa mai faca bostanul asta pui si la anul .
Feliile au iesit nu cum am vrut eu ci cum au vrut ele .Adica pe unde s-a dus cutitul.
In rest nu-i mare filozofie.
Se pun feliile in tava pe hartie de copt si se ung cu Jeleu de gutui,sau cu miere .
Iar deasupra am ras un baton de scortisoara si seminte de cardamom .
S-a raspandit in bucatarie o aroma de-mi venea sa mananc dovleacul crud .
L-am copt in cuptor la 200 de grade ,pana s-a rumenit frumos si s-a inmuiat pulpa.Pret de vreo ora .
Inainte de a-l manca ,am mai pensulat bucatile cu jeleu .
Chiar si fara jeleu ar fi fost bun,pentru ca am nimerit un dovleac foarte dulce.
Insa jeleul si condimentele l-au transformat intr-o tratatie pe cinste .
Puteti sa inlocuti jeleul cu miere si condimentele cu altele care va plac.
Cred ca ar merge si nucsoara ,cuisoare,anason,... .
Mai exista si varianta sarata ,pe care am sa o fac data viitoare .
Oricum ,autostrada imaginatiei e infinita si libera .
Pofta buna !
29 de comentarii:
Si bunica mea ii spune ludau acestui dovleac. Tare m-am amuzat cand am auzit cum il cheama :))! Este foarte aromat, parca si simt mirosul venind din cuptor :)
Nu am incecat aceasta combinatie, intodeauna mancam doar copt fara adaos de ceva, cu siguranta este foarte bun ! Pupic!
Pai sa-ti zic! Minunea minunilor, combina-l cu dulceata de ardei iute! O sa zici ca esti in Rai! Si nu dulceata din aia facuta cu otet, ci cu cidru, am incercat anul asta prima oara si a iesit o minune, am zapacit-o pe BonBonEla! Am spulberat-o, bai., cita modestie zace in mine! MuAH! M-am pupat :D
ce dor imi e de ludau:))) ce ma faca acum, in canada nu am vazut dovleac de asta:))
mmm...am unul in balcon , tot cam asa il fac , dar cardamon nu am pus...o sa incerc !
Yummy, ce bunatate aromata!!!Pup!
ce nume haios ii dati voi acolo! dar pe cat de haios numele, banuiesc ca pe atat de gustos!
ai mei ii spuneau bicitoc! ma urc in masina si viu!!!!
Diana ,
Asa e ,ca suna haios . :)
Diana ,
Asa e ,ca suna haios . :)
Adela ,
E foarte bun si fara adaosuri,mai ales daca nimeresti unul dulce .
Raluco ,
Sa stii ca am un borcan de dulceata de ardei iuti .
Ghici de la cine ? :))
N-am avut curaj sa-i dau cep pana acum.
Vad ca tot de la tine vine si solutia . :))
Just me .
Eu cred ca aveti si voi acolo Ludaii vostri .
Sigur sunt la fel de buni . :)
Coco ,
Poti sa incerci si alte condimente,care sunt pe gustul tau . :)
Licuta ,
Incearca-l si apoi sa vezi cat e de bun .
Te pup si multumesc de vizita .
Zazuza ,
Banuiesti bine . :))
XOXO
Panseluto ,
Pai am scris la inceput :
Ludau sau becitoc . :))
Pupu-te !
Da, dar cred ca ti-am adus din aia cu otet, sa vezi minune asta cu cidru! Si in ultima instanta cu vin alb, sora mea nordica!
Mmmmm, cîta aroma, cîta savoare! I love it!
Nu am inercat niciodata varianta asta, dar suna taaare bine! Multumim de reteta. Minunata, ca intotdeauna. Pupicei! xoxoxo
cred ca e grozava combinatia!
Lia, faci niste poze foarte frumoase si esti foarte talentata. Nu sint fan la dovleac dar al tau arata foarte bine, si imi faci pofta.
Pupici!
Jo ,
Multumesc mult pentru complimente .
Pup you back . :)
Ioi, ioi, ce bine arata! E de incercat o asemenea bunatate :)
Draga mea, iti scriu aici, ca nu am gasit reteta de salata cu ton si fasole pe site si e tare pacat, trebuie sa o pui si aici (daca imi dai voie, o sa postez o si eu la mine pe blog, asa cum am facut-o eu). Am pregatit-o astazi, fara rosii, dar cu masline si patrunjel, si a fost de milioane, asa ca e frumos sa iti multumesc :) Din inimioara chiar!
Cafeluto,multumesc . :)
Bunny ,
Sa stii ca am vrut sa o postez,dar in ultimul timp am gasit doar conserve de ton "fara fata ".Chiar si cele de la firme de renume .
Am nimerit conserve scumpe in care carnea nu era roz ci cenusie.
Sunt usor dezamagita .
Viu la tine sa vad ce bunatate ai facut .
Pup .
Bunny ,
M-am luat cu vorba si-am uitat sa-ti raspund la intrebare .
Sigur ca poti sa postezi retata ca doar n-am pus eu coada la...ton . :)
Sarumana, o sa o postez cat de curand, poate chiar diseara. Buna rau salata :) Treaba cu tonul cenusiu mi s-a intamplat si mie, dar acum am luat unele italienesti in care carnita arata chiar bine. Pup!
Trimiteți un comentariu