Stiti ca-mi plac terinele .Nu mai trebuie sa va aduc aminte de cea cu clatite si caramel de aici sau de cea cu zmeura de aici.
M-au fascinat dintotdeauna.
Copil fiind nu ma prea interesau terinele sarate ,cu carne sau ficatei.As zice chiar ca astea ma lasau rece si probabil daca ar fi trebuit sa le gust as fi fugit ca Dracul de tamaie .La fel cum faceam cand ma servea cineva cu piftie .
Terinele dulci din vitrinele cofetariilor imi faceau mie cu ochiul .
Le vedeam asa tantose ,dar fragile ,spumoase ,invitante si-mi inchiuiam ca e o mare arta sa le faci.
Mare arta nu-i.E necesara doar putina experienta in lucrul cu gelatina si un fel de sincronizare ,sau de prindere a momentului optim cand sa amesteci ingredientele . Ingredientele sau compozitiile care se amesteca trebuie sa fie toate la aceeasi temperatura.Temperatura camerei .
Iar compozitia care a fost pe foc trebuie racita pana ajunge la temperatura suportabila pentru degetelul termometru .:)
Gelatina ,mai ales gelatina granule se socoteste la volumul total al ingredientelor lichide .
Asa ca nu am suportat sa vad o noua terina fara sa o incerc .
Problema e ca nu mi-am dat seama cat de multa iese si ca va trebui sa o dovedesc , doar eu cu Omul meu .
A iesit cat un zmeu.Am pus-o intr-un vas pentru inghetata de 3 litri .
Asta este reteta :
Terina de orez cu ananas&Co
1 lt lapte
1/2 lingurita sare
miezul de la jumatate de pastaie vanilie
2 betisoare scortisoara
1 lingurita coaja lime
300 g orez pentru dulciuri
175 g zahar
16 foi gelatina sau 4 pliculete granule gelatina Dr.O
4 galbenusuri
4 albusuri batute spuma
500 ml frisca naturala batuta
100 g cirese cocktail
300 g bucati ananas
5 linguri fistic pisat
cateva bucati de piercici din compot taiate marunt
Se pune la fiert laptele cu sarea,miezul de pastaie de vanilie si orezul .Cand orezul a fiert ,adaugam zaharul.
Separat hidratam gelatina cu apa rece.Scurgem apa si punem gelatina in orezul fierbinte ,si Atentie - luat de pe foc !
Invartim bine,bine.Scoatem betele de scortisoara ,adaugam galbenusurile si coaja de lime .
Lasam sa se racoreasca .
Taiem fructele marunt si le amestecam cu frisca batuta bat.
Batem bat si albusurile .
Amestecam albusurile si frisca cu orezul racit( pana la tempeatura suportabila pentru deget) ,cu atentie de jos in sus ,sa rezulte o masa pufoasa.
Punem in forma la frigider pentru 4 ore.
Eu o las pana a doua zi.
Cand o scoti,scufunzi vasul scurt (pentru cateva secunde ) in apa calda ,scuturi forma si o rastorni pe un platou .
E gata !
Forma mea de 3 litri , s-a umplut .
Se poate folosi o forma de chec mare .
A iesit delicioasa .Parfumata ,racoroasa,pufoasa ,doar ca dupa trei zile ,fiind facuta cu lapte si destul de perisabila ,am impartit ultima bucata cu Luca .
Asa ca ori injumatatiti cantitatile ,ori invitati prietenii la masa , ori va cumparati caine . :)
Pofta buna !
16 comentarii:
cred ca o sa fac un efort si o sa servesc o feliuta :)))
Fericit caine mai ai . Cum am mai spus , arata de nota 10+
Ce idee buna!! Un twist extraordinar pentru banalul orez cu lapte :)
De Luca nu mai zic nimic.. <3..e un scump si un norocos cu asa o stapana :D
o daaa!!!!!!!!!!!! .. si mie imi plac terinele , iar terina asta ti-a iesit super ;)... trebuie sa o incerc si eu !!!
Spectaculoasa terina! A iesit minunat, ca de altfel si celelalte terine ale tale. O sa o fac si eu ;-)
Arata excelent!!!
faina reteta,faine culori
Da'ce-mi place cum ti-a iesit.Te pup!
Uau, ce combinatie delicioasa!!!O feliuta si eu, te rog!!!Pup!
Se vede d'le mana de profesionist! excelent ti-a iesit!! as manca si eu vreo 2 felii !! pupici
Asta ar fi un mic dejun pe placul meu....mamaliga ei de cura :)
Pup mult
e pe to do list. neaparat o incerc! thanx.
Norocos, al naibi Luca! Pai daca e asa, ma fac si eu pet la tine acasa. Ma primesti? :)
vai ce frumos arata! si Luca e foarte frumos…
si ai postat-o dupa ce s-a terminat????pai nu veneam noi sa va ajutam sa terminati o asa minunatie de desert?hmmm as zice ca e tare norocos Luca.pupici
Craciun fericit!!!!! ERIKA
Trimiteți un comentariu