Honey, I'm Home!
Da,da, m-am intors si multumesc tuturor celor care mi-au scris mesaje de dragoste si dor . :)
Am venit o data cu toamna ,sa numar bobocii.
Unu, doi, Moca si Foca .
Sa adun roadele pamantului din gradina binecuvantata .
Sa inchid in borcane aromele verii.
Zacusca cu Fasole
Reteta pentru aproximativ 15 borcane de 320 ml
Ingrediente :
2 kg fasole boabe cruda din anul acesta, fiarta si scursa
3 kg gogosari spalati, curatati, taiati
1 kg ceapa curatata, taiata mare
1 lt.bulion
1 lt.ulei
sare, piper
3 foi dafin
cateva boabe de enibahar (facultativ)
o ramurica de cimbru
Pentru inceput, fierbem fasolea in apa putin sarata, pana cand boabele sunt moi si pielita plesneste usor .
Spalam si curatam de cotoare si nervuri gogosarii .
Curatam ceapa si o taiem in patru.
Dam prin masina de tocat, in vase separate, fasolea, ceapa si gogosarii.
Intr-o cratita incapatoare cu pereti grosi, asezata pe un disc de fonta, la foc potrivit, punem tot uleiul, ceapa si o lingura de sare.Calim ceapa pana cand devine translucida.
Adaugam acum pureul de fasole, pureul de gogosari, bulionul, frunzele de dafin, crenguta de cimbru, piperul macinat si cateva bobite de enibahar.
Invartim compozitia pana cand se omogenizeaza bine.
Lasam sa fiarba la foc mic, invartind din cand in cand, sa nu se lege de cratita.
Fierbem pana cand ingredientele sunt moi si uleiul se ridica la suprafata .
Eu le-am fiert 90 de minute .
Asezam zacusca in borcane, lasand un spatiu liber de 2 cm intre zacusca si capac.
Pentru sterilizare, asezam borcanele cu zacusca intr-o cratita incapatoare pe fundul careia am pus un prosop de bumbac.Adaugam apa pana trece peste capacele borcanelor.Fierbem la foc mic aproximativ 60 de minute.
Pentru sterilizare, asezam borcanele cu zacusca intr-o cratita incapatoare pe fundul careia am pus un prosop de bumbac.Adaugam apa pana trece peste capacele borcanelor.Fierbem la foc mic aproximativ 60 de minute.
Timpul se calculeaza din momentul in care, apa incepe sa fiarba.
Scoatem apoi borcanele din apa ,le stergem si le mai lasam in paturi sa se raceasca pana a doua zi .
Pregatiti painea si linguritele, ca vine Zacusca: :)
Ei, ce spuneti ?
Nu-i asa ca am inchis in borcane o raza de soare ?
Spor la treaba si Pofta Buna va doresc.
Sa fiti iubiti !
38 de comentarii:
Daca ai placerea sa ni te alaturi...te asteptam
http://bettykitchen.wordpress.com/2011/09/01/provocarea-lunii-septembrie-dulce-romanie-2011/
Primul venit, primul servit! Nu-i asa? eu am venit si cu un brocan gol ca sa iau si acasa :) Dau la schimb cu dulceata de capsune, mure, afine sau visine. Si am si un borcan special de bureti iuti murati! Offf, sau daca stiam ca faci minunea asta de zacusca, opream pe la tine pe acasa, ca tot am fost prin Maramures si m-am minunat de ce am vazut acolo!Pup si bine ai revenit!
Ai dreptate, un deliciu.
interesanta prezentare!!!si sunt sigura ca e si super gustoasa!!!bravo!!o zi frumoasa!!
Este foarte buna zacusca ,yamiiii,dar eu as renunta la aspirina,stau foarte binesi fara,pupiceiiiii.
Nu am facut de cativa ani zacusca cu fasole ,dar este super buna.Bine ai revenit.Te pup!
Bine ai venit inapoi! :) ce mari s-au facut ratele :))
superb,poze,prezentare,,,zacusca excelenta,ramane pana la iarna?o seara placuta
Betty,
Multumesc pentru invitatie .
Foarte frumoasa provocarea .:)
Andreea ,
Multumesc frumos pentru intampinarea calduroasa . :)
Ma bucur mult sa aud ca ti-au placut meleagurile Maramuresene .
Sara ,
E atat de buna incat s-au golit deja cateva borcane desi le tin sub cheie .:)
Fantezie in bucatarie ,
Multumesc .
Mirela ,
te cred .
Dar invataturile astea mostenite de la "mame" sunt tare greu de sters.
Si in felul asta impusc doi iepuri.Mananc zacusca si nu ma doare capul .:))))
DiaMar .
Multumesc.Te pup si eu .
Mihaela,
Ratele sunt de-a dreptul uriase.Mai mari decat se vede in poza.
Si sunt asa de guralive,incat ma bucur ca am doar doua .
Toata strada le cunoste .:)
Te pup si ma bucur sa te vad .:)
Arata foarte bine, eu prefer sa las intreg fasolea, asa boabe, urmeaza sa fac o portie saptamana ce vine! Bine ati revenit! Pup cu drag!
Ina,
Multumesc ,mult pentru apreciere.
Pupici.
Adela,
Sa stii ca si eu faceam si varianta cu boabele intregi.
Asta are cam acelasi gust,doar ca e mai cremoasa.
Dar nu as putea sa spun care-mi place mai mult. :)
Ma bucur sa te revad .:)
Ce bunatate!!! Si o prezentare superba! Pup!
Licuta,
Multumesc .
Pup si eu .:)
Te pup Lia! Sper c-ati petrecut o vara minunata. :) Ma bucur sa te revad. Ce umplutura minunata are cosul! Ador zacusca de fasole, este preferata mea si e musai sa fie cu fasole din asta tanara, altfel ii lipseste ..ceva.
Anul asta nu am facut zacusca cu fasole. Am cam facut-o mereu. Acum am facut cu ciuperci, si clasica cu vinete.
Arata tare bine zacusca ta! S-aveti pofta! Minunate imagini ne-ai prezentat. Pupam Moca, Foca, Piscot, Cara si sora-sa, cutulachii, mama, fata, bunica, dar si pe sot, si pe ginere... pe toti! :D
Daca nu au ajuns pe varza Foca si Moca, au devenit vedetele blogosferei.Aici alaturi de o zacusca minunata.Zacusca pe care, admit, c nu am avut ocazia sa gust niciodata.Mama o face fara.
Cred ca e tare bine sa ai o gradinuta de unde iti poti lua o rosie buna, un ardei , un dovlecel si multe alte legume bune...
Arata minunat zacusca,am si eu pusa pe iarna dar cu vinete si abia ma abtin sa nu desfac un borcanel :)
Andreea,
Da.Vara a fost cum nu se poate mai frumoasa.
Pacat ca se termina . :)
Ma bucur sa te revad .Mi-a fost dor de voi toate .
XOXO .:)
Maya .
Tot familionul te tzuca . :)
Zacusca cu ciuperci as face si eu.
Sa vedem cum o sa stau cu timpul.
Ca tare multe vreau sa mai fac .:))
Lilly ,
F&M& CO ,iti trimit pupici .
Cat despre zacusca ,am aflat ca pe cateva borcane scrie numele tau .:)
Bucate apetisante ,
Sa stii ca si la noi s-au mancat deja cateva de pofta. :)
Bine te-am gasit,Lia!Ai un blog frumos si niste poze extraordinare!Scuza-ma ca te laud dar asa e frumos cand vii in casa omului pentru prima oara:)
bine ai revenit!foarte faina zacusca.yummy!pupicei
Teo ,
Multumesc .
Eu iti cunosc Blogul mai de demult si pot spune acelasi lucru in ceea ce te priveste .:)
Bine ai revenit !!!!!
Frumoase roade ai strans ;) ... iar zacusca cu siguranta e delicioasa , dar cel mai mult imi place prezentarea , bravooo!!!!!!!!!!!!
Sarah ,
Multumesc.
Ma bucur si eu sa te regasesc cu bine .
Pup .
Cat ,
Ma bucur ca-ti place prezentarea mea .
Incerc de fiecare data sa pun cat mai bine in valoare prepartul .
Daca si reusesc,asta decideti voi.
Pup .
gand la gand cu bucurie !numai ca eu o fac cu gogosarii sau capiatii copti si boabele le las intregi.asta-i din ciclul mananci si plangi,mananci
haha, vad ca ai revenit in forta! ma bucur ca te-ai intors la blogareala :)
Pansy,
Da si eu o faceam pe vremuri cu boabele intregi .
Si intradevar poti sa plangi .:)
Am vrut sa incerc si varianata mai cremoasa ...... :)
Te pup .
Zazuzo ,
Glad to see you to . :))
Trimiteți un comentariu