Alta supa de vara care nu trebuie ratata .
De ce ?
Cuvintele : varza,barza,branza,viezure va sugereaza ceva ?
Daca nu va sugereaza nimic,inseamna ca nu am fost la aceeasi scoala . Puteti sari intrebarea asta . :)
Pe urma varza este elixir de tinerete si panaceu universal avand inca 100 de intrebuintari in farmacia naturii.
Si nu in ultimul rand pentru ca imi place mie.
Ce imi place ?
Varza !
O farfurie de taietei de casa cu varza calita,sau varza a la Cluj,sau varza secuiasca,sau o simpla salata de varza sau supa asta,imi dau palpitatii si imi pun in functie adrenalina.Despre restul hormonilor nu mai zic nimic,ca pe urma o sa ma faceti obsedata.
Obseda da,dar de mancare .
Sa trecem la fapte dara .
Pentru 5 lt de supa avem nevoie :
1-2 morcovi
o ceapa
o lingurita de seminte de chimen
sare,piper
o lingura boia dulce
o vaza potrivita
3 lt apa
1 lt lapte (in varianta dulce)sau
1 lt.bulion (in varianta acra )
2 lingurite zahar
crengute de cimbru si marar - fara de care nu se poate !
2 linguri rase de faina
o bucata de ciolan afumat fara os sau alt tip de afumatura
ulei
Curatam si taiem marunt cepa si morcovii.
Le punem la prajit intr-o oala cu putin ulei,impreuna cu lingurita de chimen .
Cand sunt aurite si semintele de chimen incep sa sara in sus de bucurie precum popcorn-ul,tragem oala de pe foc, adaugam boia dulce , apa , sare , piper si afumatura .
Afumatura poate fi in principiu,orice carne sau os afumat de porc,dar e de preferat o bucata de ciolan fara os.
Daca nu aveti afumatura,puteti compensa gustul cu o bucata mica de slanina afumata.
Lasam sa fiarba sub capac,pana cand carnea e aproape fiarta.
Adaugam acum varza taiata fideluta.Atentie fideluta(adica cat de fin puteti),nu taietei . :)
Ei si acum e acum.
Puneti la fiert crengutele de cimbru si marar,legate cu ata alba care dau gust acestei supe.Fara ele nu se poate.Sunt la fel de importante ca si varza .
Nu ai cimbru si marar,nu faci supa de varza !
Am zis !
Am voie sa dau decrete la mine pe blog nu ? :)
Lasam iar pe foc domol,pana cand e fiarta si varza.
Acum aveti de ales daca faceti varianta dulce sau acra.
Amestecati faina cu lapte rece sau bulion si o turnati in supa printr-o sita.Sosul asta va da o oarecare consistenta supei.
Pentru ca e vara,nu am folosit nici lapte nici bulion de data aceasta ,ci am oparit repede niste rosii,le-am curatat de coaja,le-am taiat si le-am adaugat in supa.Cu sucul lor ,faina si apa rece am facut ingroseluta .
Adaugam la final si doua linguri de zahar.
Credeti-ma pe cuvand ca zaharul nu se simte,dar mai taie din aciditatea rosiilor si supa devine cumva mai catifelata,un adevarat elixir care va produce oftaturi.
E gata !
Puneti in boluri, si savurati.
Pofta buna !
Sa fiti iubiti !
Precizare folositoare.
Care este diferenta dintre chimen si chimion ?
Un raspuns avizat, la intrebare gasiti aici.
Pup you all . ;)
23 de comentarii:
Te pup si io pentru asa supa.
Vreau un bol, rece, acolo pe masa la tine, afara.
Se face?
Sau..sa-mi fac acasa?:))
Sunt o varza clar!! adica o mare pasionata de varza, barza,branza.. si bla, bla! incepand cu nebunia aia de ciorba de varza pe care am ajuns sa o hate it rau de tot .. stii tu care.. aia cu slabitul ;))) pana la varza murata, si musai ciorba asta minunata cu afumatura .. pe care o indragesc tare mult!! Mi-e pofta clar.. dar n-am mai gatit nimic.. si nici nu o sa mai gatesc vreo saptamana .. plec la mare yupppi!!;))))) Te puuup!
Imi place tare mult ciorbica de varza arata tare bine, dar difera foarte mult de cum il prepar eu, am sa incerc si varianta asta!
Gaby,
In casa,in curte unde vrei tu .
Te primesc si daca ninge . :)
Antonina,
Adu-mi si mie o bucatica de plaja cand vii inapoi . :)
Concediu placut !
Adela,
Asta-i si skepsisul,sa facem schimb de idei si retete . :)
aoleooooo...cum poate sa arate....
Orice ar fi, nu pot refuza un catronel cu asa supa grozava!!!...Pupici!
Tare buna trebuie sa fie! N-am mancat niciodata, dar am sa incerc reteta asta. Luni pleaca postasul de aici catre tine ;) Pup dulce!
Coco ,
Licuta ,
Ma bucur ca va place .
Sper sa o si incercati .
Va pup.
Andreea ,
Abia astept sa ajunga .
Pup . :)
Io pot pen'ca sa jur ca tu chiar nu esti urmasa Romei, morosanco!
imi place supica ta!!!!
Morosanco dupa judet,
Clujanco dupa mama ,...si
Lapusanco dupa tata . :)
Se vede nu ? :)
Oricat de cald ar fi, o supa din asta de varza nu se refuza! :))
Mamă cat de apetisanta este!
Aș lua bolul de la tine si l-aș păpa pe tot ca o fetiță cuminte ce sunt, nu de alta sa se sa laude mama cu mine:))
Arata super si sigur e si delicioasa!
Gaby s
te servesc cu drag . :)
mno, ce pofta mi-ai facut! chiar ma gandeam zilele astea la varza :))
Zazuza,
te gandesti la varza ?
Stai sa vezi ca mai urmaeza . :)))
Ramai pe receptie .
Foarte bun, bunica face din copilaria mea si tot timpu o face foarte buna.In plus e si sanatoasa.alte modalitati de a o face stiti?
Nu Dli,nu stiu alte modalitati de a o face,dar poate imi impartasesti tu alta varianta .:)
DA!!! am gatit toate felurile de ciorbe,supe, de varza, scazuta....i-mi place dar cel mai mult ma bucur cind am gatit si au mincat altii de pe meleaguri indepartate,care m-au intrebat ce este si le-am spus ca e varza, iar ei mi-au spus ca gatesc varza de cind se stiu dar asa ceva nu au mincat niciodata...si era o varza calita simpla pe care o foloseam garnitura la un gratar.mi-am facut foarte multi prieteni si...prietene(hi! hi!) cu bucataria noastra .va doresc numai bine la toti!!!!
Varza ?
Da e o minune pe care o neglijam de multe ori pe nedrept in favoarea altor garnituri mai fitzoase care-s acum in trend .
Ma bucur ca duci bucataria noastra peste hotare si ii faci fericiti(Hi!Hi!Fericite ) si pe altii(altele )......:)
Trimiteți un comentariu