marți, 12 iulie 2011

Otet aromatizat




Dragele mele.A aparut Tarhonul !
Iubitele mele,sa nu cumva sa-l scapati,ca e chiar mai important decat un bilet la concerul lui Bon Jovi,concert care de altfel s-a terminat,dar tarhonul ba .:)
Fara el la iarna,ciorbele de cartofi,fasole,rosii....nu vor mai fi ceea ce trebuie sa fie.
Asa ca fuga,fuguta,mergeti de cumparati un manunchi de crengute.
Dupa ce puneti mana pe marfa asta de contrabanda,spalati tarhonul si acum aveti doua variante.Fie alegeti doar frunzulitele,fie folositi crenguta intreaga.Cu cat indesati sticla mai tare cu frunze,cu atat va fi aroma mai pregnanta.
Eu pun tot manunchiul bine spalat si zvantat ,intr-un borcan sau sticla cu gatul mai gros .Adaug si cateva crengute de cimbru .
Acopar cu otet din mere 5 %,in care am dizolvat o lingura de sare .La fel de bun e si otetul alb din vin.
Lasam sticla in camara la intuneric si racoare o saptamana,dupa care o mutam in frigider,pentru a-i prelungi valabilitatea.
Pun in ciorbe cateva linguri de otet aromatizat si cateva frunzulite de tarhon.Succes garantat.

Voila :



Ei si daca tot aveam zmeura in gradina am indesat o sticla cu fructe parfumate si frunze de busuioc.Am procedat la fel ca la otetul cu tarhon .
Ideea acestui otet mi-a venit de la Otetul Capsunar cu care ne-a rasfatat  Lilly .
Iese un otet roz cu parfum perfect pentru salatele de vara.Mai ales pentru salate in care puneti branza .

Et voila :




Imaginatia e libera sa zburde pe campii,asa ca puteti sa faceti si alte combinatii.Cu leustean, telina, oregano, salvie, fragute ,caise,lamaie....
Si multe altele care nu-mi trec acum prin cap,dar sunt pe gustul vostru.



V-am pupat si tinem aproape .Sa fiti iubiti.

34 de comentarii:

catkitchen spunea...

e minunata ideea ta , cu putina imaginatie putem face atatea minunatii !!!!

sarah spunea...

am incercat anul trecut cu cimbru si mi-a placut.din pacate anul asta n-am cimbru pentru ca am fost plecata in Thailand si n-a avut cine sa planeze.eu as incerca cu caise:D oare prinde ceva aroma otetul?
pupicei

coco spunea...

sigur o sa prepar si eu...

Adela Zilahi spunea...

De tarhon am facut si eu trebuie sa incerc varianta cu zmeura, sper sa mai gasesc vreo cateva. Pup!

Bunica spunea...

Ador tarhonul! Eu ii culeg frunzulitele si le pun la congelator in punga si ma tin pana in iarna. Pun pe legume la cuptor, cartofi si as pune si in prajituri :)))
Super ideea ta! Pup!

Mrs. Green Foot spunea...

Prima (si ultima oara) cand am folosit otet de 5 grade la tarhon, mi s-au inmuiat toate frunzele, ziceai ca sunt putrezite. Nu a fost problema la gust sau la aroma, doar prezentarea lasa de dorit. Habar nu am ce nu a fost bine, insa de atunci am folosit otet de 9 grade si nu am mai dat gres. Sun curioasa, ai patit si tu asa ceva?
Pup

Licuta Marin spunea...

O bunatate!!! Chiar ca nu e de scapat!...Pupici!!!

Lia spunea...

Da Cat,asa e.
Imaginatia si gustul personal fac jumatate din treaba in bucatarie.:)

Lia spunea...

Sarah,

Sincer cu caise....habar nu am,ca nu am incercat.Dar cel cu zmeura e mortal .:)

Lia spunea...

Coco,

Sa-mi spui daca ti-a placut.

Lia spunea...

Adela,

Mie imi place mult aroma de zmeura.

Lia spunea...

Cristina,
ce idee buna cu congelatrul.
Eu ma gandeam ca la cat sunt de firave,nu suporta congelarea.
Sa stii ca pun si eu .

Lia spunea...

Luiza,

Eu l-am pus cam de 10 zile.
7 in camara si vreo trei de cand e in frigider.
Deocamdata arata foarte bine.
Am folosit otet de mere .

Daca pui in otet de 9 grade e mai sigur.Nici nu mai trebuie tinut in frigider.

Lia spunea...

Licuta,pupici si tie .:)

Antonina spunea...

Lia postarea ta a venit la fix!! azi mi-am cumparat o jardiniera mai mare... am luat si busuioc, cimbru (desi initial am vrut sa iau coriandru:) patrunjel, tarhon si le-am plantat in jardiniera de un metru.. ca mai trebuia sa mut menta si rozmarinul din una mai mica ;)) Maine dau fuga la market sa-mi cumpar tarhon la punga.. mai mult ca sa preagatesc minunatia asta!! sunt innebunita dupa tarhon.. A.. si mi-am luat un mini gratar de apartament.. ca ala vechi.. na era deja vechi si l-am aruncat.. iar acum am pus la marinat niste pui ghici ??...cu tarhon.. si va zic mai incolo cu ce! Multumesc tare pentru reteta.. Sa stii ca n-am pregatit ever... asa ca sunt recunoscatoare.. voi face clar reteta chiar maine!!! pupici cu drag!!

Irina spunea...

Tare bine arata!!!

maya spunea...

Tarhon nu am.Nu stiu de ce pe la noi nu se purta.Din copilarie nici nu-l stiu.De necrezut,dar nu stiu pe nimeni în tara care folosea tarhon la ceva.Aici am auzit prima data de el.
trebuie sa-mi fac si eu rost de o tufa :D

Ador oteturile aromatizate.L-am facut si eu pe cel cu capsuni.Cu zmeura nu am ajus,dar stiu ca e bun.Cumpar cîteodata un balsamic cu must de zmeura...e fantastic de bun.Ador aroma,si cum spui tu,merge de minune la salatele cu brînza!

Lia spunea...

Antonina,
Abia astept sa vad puiul la gratar.
Daca nu vei tine otetul in frigider,ci in camara,atunci foloseste un otet din vin alb de 9 grade.
Succes.

Lia spunea...

Piciorus,
Am verificat tarhonul.Dupa aproape doua saptamani lichidul e clar,usor verzui si frunzele tari.
Chiar nu stiu ce ai putut tu sa patesti.
M-ai pus pe ganduri.
Poate ca nu a fost bun otetul sau borcanul nu a fost perfect etans.

Lia spunea...

Irina,

da arata bine si e de folos .:)

Lia spunea...

Maya,

Poate ca nici eu nu as fi stiut de tarhon,dar mama e de la Cluj.Acolo se gateste cu tarhon.Bunica si matusa aveau mereu tarhon in otet.
Norocul meu este ca am in apropiere doua sate unguresti ,unde se cultiva tarhon.Si gradinaresele il vand in pata.
In gradina am de anul acesta 0 singura tufa(mica).Atat mi-a iesit dintr-o punga intreaga de seminte.Dar o ingrijesc ca pe ochii din cap,pentru ca tarhonul e peren.
Asa ca suntem mici,dar las ca ne facem noi mari .
Daca gasesc seminte pe undeva ,iti trimit.
Pup

Mrs. Green Foot spunea...

Lia eu am observat frunzele inmuiate la vreo 2 luni. Posibil sa fie de vina apa de pe frunzele de tarhon - nu le-am scurs de tot si otetul s-a diluat prea tare. Zic si eu. De aia eram curioasa daca ai patit si tu asa ceva :) Te mai intreb in 2 luni, sper ca nu termini toate borcanele!!

Mrs. Green Foot spunea...

PS: toate cele 5 borcane au fost in acceasi situatie...

Zazuza spunea...

cum am vazut sticlele am si fugit la ghivece :), nici n-am mai apucat sa iti zic ceva :)). cred ca o sa fie minunat!

Mihaela spunea...

Buna idee, dar am si eu cateva fire firave de tarhon si nu ma hotarasc la ce sa il folosesc. Este cam pretentios si pentru cine e interesat nu vrea apa prea multa in ghiveci :)

Lia spunea...

Piciorus,
le-ai tinut in frigider cum am facut eu ,sau in camara ?

Lia spunea...

Mihaela,

Daca sunt putine,fa un borcanel mic,mic.

Lia spunea...

Zazuza,

Hotarata ca de obicei . ;)

Lilly spunea...

Acu e randul meu sa fur ideea cu tarhonul.Il vad bine langa o ciorba de fasole.:-)

Lia spunea...

Lilly,

se combina perfect cu fasole boabe,tocanite de cartofi sau pui,chiar si in supa de rosii.

Mrs. Green Foot spunea...

In camara. Ce mai face tarhonul tau? :)
Pup

Lia spunea...

Piciorus.

Al meu e in frigider si deocamdata arata perfect .
Il tin pentru iarna .
Dar in camara probabil nu ar fi rezistat.
Iar cel de zmeura e deja jumatate consumat.:)

Antonina spunea...

Lia am venit ieri de la mare iar ;)) si pe drum m-a tot zvarcolit otetul aromatizat cu tarhon. Am oprit la piata, mi-am luat 5 legaturi si ia ghici ;)) Am facut minunatia ta de otet aromatizat cu tarhon !! Sarumana pentru reteta.. Abia astept acum ciorba de fasole s-o binecuvantez cu otetul asta;)) Miroase asa de bine.. Te pup !

Anonim spunea...

Tarhonu' care are aroma buna nu este cel care este de vanzare la plic seminte!!Cel bun se inmulteste doar din butasi!
Care se inmulteste din seminte este salbatic.
Eu vand tarhon de peste 20 de ani in pietele Sibiului si stiu diferentele intre cel bun si cel rau.
Mai multe informati va pot oferi la nr de telefon:0728139289

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails