Powered By Blogger

joi, 19 mai 2011

Trifoiul rosu

                                                                                         picture by Lia



Fetelor dragutelor,sa lasam concursurile , blogurile , cratitele  si  sa ne indreptam ochii asupra Mamei Natura.
Atat de darnica cu noi.Trebuie numai sa privim in jur.
Campul e verde si printre ierburi,stau ascunse comori nebanuite.
Din Mai pana in Septembrie apar pe rand tot felul de flori si plante numai bune de leac,numai bune de pastrat in Farmacia Naturii.
In luna mai si iunie infloreste trifoiul rosu.


                         
                                                                         
 by Lia

Putina lume stie ca pe cat e de frumos,pe atat e de bun.
Pana mai ieri credeam ca trifoi pasc doar caii,mananca doar vaca si ca in principu trifoiul e o planta furajera.
De curand am vazut in farmacii pastile de Red Clover.
Adica nici mai mult nici mai putin decat trifoiul nostru.
Pai daca il avem la indemana.De ce sa dam atatia bani pe pastile si sa nu ne preparam singure extracte sau sa uscam florile pentru ceai sau decoct.
Asadar,dimineata am plecat pe pajiste,am cules trifoi,am facut cateva poze,si apoi am cules informatii pe care le impartasesc cu voi.
Inainte de a va lasa sa lecturati benficiile trifoiului,am sa va mai spun doar cum se usca si cum se pastreaza plantele medicinale :

Recoltare,pastrare,conditionare :

Plantele se recolteaza pe vreme insorita.Cand sunt inflorite deplin.
Nu se spala inainte de a fi puse la uscat, dar cele mari se taie marunt. Ceea ce s-a cules se asaza la afanat pe bucati de carpa sau de hartie netiparita,in strat subtire,nesuprapuse  si  se usuca la umbra sau in incaperi aerisite, calduroase (poduri) cat se poate de repede. Pentru radacini, scoarte sau portiuni foarte zemoase ale plantelor este adesea indicata o uscare cu caldura artificiala. Temperatura nu are voie sa depaseasca 35 de grade. Radacinile care sunt spalate termic, viscul si pufulita ar fi bine sa fie taiate inainte de uscare.



Numai plantele foarte bine uscate pot fi pastrate pentru iarna. Cele mai indicate in acest scop sunt borcanele sau cutiile de carton ce pot fi inchise. A se evita recipientele din plastic si cutiile din tabla! Plantele ar trebui ferite de lumina (a se folosi borcane colorate, cele verzi sunt cele mai bune).


Aprovizionati-va doar pentru o singura iarna! Plantele isi pierd cu timpul forta tamaduitoare. Fiecare a ne binecuvanteaza cu o noua generatie de plante.
Ei si acum va doresc lectura placuta ..... 
Trifoiul roşu în fitoterapie

                                                             Sursa :Bioterapi.ro


                                                                             picture by Lia


Trifoiul roşu este utilizat încă din vechime în medicina tradiţională. Considerată până nu de mult, o plantă fitoterapeutică empirică, în urma cercetărilor efectuate, s-a descoperit că virtuţile cunoscute încă din vechime în medicina populară, sunt fundamente, astfel încât această plantă, a ieşit din conul de umbră în care se afla în ultimele decenii.

În scopuri terapeutice, se utilizează doar florile de trifoi roşu, care se recoltează exclusiv din flora spontană, din zonele nepoluate. Din materialul uscat, se pregătesc diferite preparate terapeutice. Condiţionarea uscarea şi păstrarea capitulelor de trifoi trebuie să fie corespunzătoare.

PROPRIETĂŢI, RECOMANDĂRI

Compuşii activi din flori, exercită asupra organismului uman, efecte antivirale, hiperparatiroidice, secretolitice, progesteronice, emenagoge şi estrogenice. Datorită acestor proprietăţi, extractele de trifoi roşu, se utilizează în tusea uscată, în gripă, în herpes, în hipocalcemiile cronice sau repetate (spasmofilie, tetanie), în acnee, în seboree, în prostatite, în hiperfoliculinemie precum şi în menopauză. Totodată, trifoiul roşu stimulează apariţia fluxului menstrual întârziat, intensifică debitul menstrelor în caz de hipomenoree şi reglează ciclurile menstruale dezordonate. Deoarece prezintă un efect antispastic şi calmant asupra aparatului genital feminin, aceste flori se indică în dismenoree.

Trifoiul roşu este folosit în boala canceroasă, atât ca preventiv (în cazul persoanele cu risc ereditar), cât şi în tratamentele propriu-zise, ca adjuvant. Ca preventiv, este recomandat femeilor la care în familie s-au semnalat cazuri de cancer mamar, iar în tratamente se foloseşte în cazul cancerului genital (ovarian, uterin, testicular). Extern se utilizează în tratamentul cancerului faringian şi laringian (gargară), al celui rectal şi al colonului (clisme), precum şi în cancerul vaginal (irigaţii).

Irigaţiile vaginale cu extracte pe bază de trifoi roşu mai sunt indicate în vaginită şi în inflamaţiile uterului (metroanexite).

Pentru femeile aflate la menopauză, trifoiul roşu se dovedeşte favorabil, reducând tulburările fiziologice şi nervoase caracteristice. Totodată, planta exercită o acţiune antiosteoporotică, intrând în lista suplimentelor naturale indicate femeilor trecute de 50 de ani.

Prezenţa unor substanţe (acid, salicilic, fenoli, glicozizi), imprimă preparatelor pe bază de trifoi roşu, o acţiune calmantă (analgezică) şi antiinflamatoare asupra articulaţiilor, planta fiind recomandată în ameliorarea bolii reumatice, a gutei şi a spondilitei. De asemenea, extractele pe bază de trifoi roşu contribuie la mineralizarea osoasă şi la menţinerea densităţii oaselor.

Trifoiul roşu mai prezintă proprietăţi diuretice şi antidiareice.

Florile de trifoi exercită acţiune emolientă şi cicatrizantă asupra pielii. Extractele din flori, sub formă de cataplasme, sau ca băi generale, inhibă dezvoltarea negilor, hidratează pielea reducându-i în acelaşi timp excesul de sebum şi ajută la dispariţia treptată a acneei, în special al celei cu localizare toracică. Băile cu trifoi roşu sunt deosebit de indicate în cazul arsurilor solare, având efecte calmante şi reducând riscul apariţiei cancerului de piele. Aplicaţiile externe mai sunt utile în caz de eczemă, herpes (bucal sau genital) şi psoriazis.

Cercetările din ultimul timp au demonstrat că substanţele prezente în florile de trifoi roşu, prezintă acţiune antibiotică asupra unor unor germeni care dezvoltă boli digestive, ca; Salmonella sau Shigella (A. Duke, M. J. Bogenschutz-Godwin, J. duCellier, P. A. K. Duke).

În combinaţie, salicilaţii şi cumarinele din florile de trifoi roşu, exercită acţiune antiagregantă plachetară. Datorită acestei proprietăţi, trifoiul roşu menţine sănătatea vaselor de sânge, scăzând riscul apariţiei accidentelor cerebrale sau cardiace (M. Ebadi).


CONTRAINDICAŢII, REACŢII ADVERSE

Este bine să se evite administrarea preparatelor pe bază de trifoi roşu, în sarcină sau atunci când se vrea conceperea unui copil, căci există posibilitatea producerii unui avort.

Trifoiul roşu nu se va administra în cazul unor tratamente cu substanţe anticoagulante, deoarece se pot produce hemoragii. Tratamentele interne cu această plantă nu se vor face simultan cu administrarea unor medicamente analgezice salicilate (aspirină). Persoanele predispuse la hemoragii, este bine să evite folosirea trifoiului roşu în cure.

Se recomandă să nu se renunţe la tratamentele interne pe bază de trifoi roşu, în cazul tuturor formelor de litiază.

by Lia






In incheiere va doresc , Sanatate !





24 de comentarii:

Precious Mornings spunea...

N-am stiut ca are atat de multe proprietati benefice pentru sanatate, mai ales ca in zona noastra creste din belsug. Multumesc mult pentru informatii!

Mrs. Green Foot spunea...

Nu stiam ca floricica aceasta se cheama trifoi rosu. Stiu ca in copilarie era sursa de dulce: rupeam unul cate unul tuburile din floare si sugeam din capatul mai ingust. Curata miere!

Lia spunea...

Precious,
Cu placere si sa fii iubita. :)

Lia spunea...

Piciorus,
Esti de groaza.Si tu mancai petale de trifoi ?
Si eu.
Dar petale de salvie rosie mancai ?
Sau tije de Iuliska .

Lilly spunea...

Noi mancam toata floarea.Noi...eu!Tija de la mugurii de brad, cleiul de pe copaci si multe altele.Poze de nota 10+.Mai ales a doua!

Lia spunea...

Lilly,

In cazul asta tu faceai terapie din frageda pruncie .
Trifoiasul meu,hai la mama sa te pup. :)

retete- ina spunea...

buna postare,te astept cu alte noutati,multe fotografii din natura,sa ai o zi buna

Lia spunea...

Ina,

Ma bucur ca ti-a placut. :)

Zazuza's Gulaschsuppe spunea...

chiar nu stiam asta! ma pregateam doar sa exclam: vai, ce frumos e! dar aflu ca e si sanatos... bun asa!

Agenda di Nico spunea...

Interesant articol! Multumesc pentru informatii ,o sa vad cum ii spune si pe aici in Italia.
Sanatate si weekend placut!

Adela Zilahi spunea...

stiam ca ajuta la ceva, bunica mea era consumatoare de diferite ceaiuri cu ierburi dar am si uitat la ce benefic e... pupici!

Mrs. Green Foot spunea...

Nu, petale de salvie rosie nu am mancat :)) Mancam cu spor insa altceva: noi ii spuneam cocul babei, avea forma unei cepe albe micute, micute, mai micuta decat unghia mica, si era un verzui deschis. Avea un gust de iarba acrisoara. Habar nu am ce mancam :)), pt ca am cautat pe net dupa denumirea aceasta si nu am gasit nimic. Iar cocul babei nu am mancat de atunci, demult...

Lia spunea...

Piciorus,

Hiii !Asta mi-a scapat .
Dar cred ca face bine la.... "lentila". :))))

retete- ina spunea...

foarte interesant,mereu aduci ceva nou,felicitari

Lia spunea...

Ina,

Am privilegiul de a trai in mijlocul naturii.
Ea e a doua mea mama . :)

arcadia spunea...

Bre, mă simt ca un criminal în serie acum1
Tocmai am terminat de erbicidat gazonul, că-mi creştea trifoi prin el :P

Lia spunea...

Carra,

Si cum mai creste gazonul daca l-ai ierbicidat ?
Eu doar il tund.Si atunci isi schimba freza si trifoiul alb.:)

Iasi spunea...

Buna ziua
Va scriu in speranta unui schimb de linkuri - 3 way link exchange - in sensul ca eu voi pune linkul dumneavoastra pe site-ul http://iasi-city.com iar dumneavoastra imi adaugati un link catre http://iasi365.com cu titlul Iasi (fara diacritice)
Astept raspuns de la dumneavoastra indiferent daca acesta este pozitiv sau negativ
Va multumesc anticipat si va doresc multa sanatate si toate cele bune.

Lia spunea...

Da,cu cea mai mare placere.
V-am trecut in Blogroll. :)

ORD1 spunea...

In gradimnuta mea de legumr din dosul casei,cultiv un fir de lucerna din asta americana, din flora indigena.
Anul trecut, am consumat-o in salata, cate 8 ftunzulite trilobate.
De anul trecut ,cultiv si doar tot un fir de trifoi rosu.
Acesata a scos o multimr de lasrati care acum dau in floare. Sunt minunate florile de trifoi.
Anul acesta o sa adun flori de trifoi, le voi usca in garaj pe o sita si vor fi folosite la preparat ceaiul contra retentiei de apa ci colesterolului.
Voi obtine si srminte pentru multiplicasre.

Lia spunea...

ORD 1 ,

Da e vremea trifoiului rosu . :)
Bine ca ai scris acest comentariu ,pentru ca mi-ai amintit ca e vremea sa merg la cules .Pajistea e inflorita si in curand oamenii vor cosi iarba si o data cu ea si trifoiul meu iubit .

Daniela spunea...

Buna Lia,cautam informatii despre o planta numita Iuliska si asa am dat peste blogul tau. Am primit de acasa (eu locuiesc in Canada acum)un borcan de miere foarte parfumata si mi s-a spus ca este din flori de Iuliska, insa nu reusesc sa identific floarea. Poti sa-mi spui, te rog, cum este? Care este o alta denumire ai ei sau ai cumva vreo poza???
Imi place mult blogul tau si am sa-l mai vizitez.
Multumesc si succes!

Lia spunea...

Buna Daniela

Iulisca ,se numeste Fallopia Japonica si este intradevar o planta melifera.Albinele o iubesc.
Mai multe detalii gaseti aici :

http://en.wikipedia.org/wiki/Fallopia_japonica

La noi creste spontan si e considerata buruiana,pentru ca e foarte rapace,Si greu de scapat de ea de pe terenurile agricole.

iti multumesc pentru comentariu si te mai astept cu drag.

Daniela spunea...

Multumesc foarte mult!

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails