Apropie o ciuperca de nas si ai sa simti mirosul toamnei.
Miros de pamant,frunze,muschi,nuci,castane,alune,soare,ploaie si vant.
Gust-o si ai sa simti culorile toamnei.
Verde,galben,portocaliu,caramiziu,gri si albastrul de Voronet.
Pune o ciuperca umpluta cu branza de burduf pe plita si ai sa auzi Miorita.
................................................................................................................
Mai prozaic insa ,eu nu m-am dus dupa ciuperci in padure,ci m-am impiedicat de ele l-a supermarket.
Mai precis de o cutie de 500 de grame de champignon maro.
poza de pe net
Le-am adus acasa,am desfacut ambalajul,le-am mirosit,le-am gustat si am stiut imediat ca vor ajunge o supa- crema matasoasa.
Asadar,pentru 4 portii,avem nevoie de :
500 g ciuperci
1 morcov
1 ceapa
2 cartofi sau 1 lingura de amidon pentru ingrosat crema
4-5 catei de usturoi
1 lt supa de pui ,bere,sau apa
sare,piper,boia
100 g smantana grasa
100 g unt
patrunjel verde
suc de lamaie
Nu pun alte legume sau radacinoase,pentru ca nu vreau sa acopar
aroma de baza.
Am spalat ciupercile scurt, sub jet de apa rece.Le-am taiat lasand 2 capacele pentru decor.
Le-am stropit cu suc de lamaie sa nu se oxideze.
Curatam si taiem ceapa si usturoiul.Nu conteaza cum,pentru ca vor ajunge in blender.
Curatam si dam pe razatoarea mica morcovul.
Curatam si taiem cartofii cuburi mici,sa fiarba repede.
Punem in tigaie 100 g unt si punem la rumenit :
-ceapa,usturoiul,ciupercile,morcovul si cartofii.Saram ,piperam.
Legumele vor lasa la inceput apa.Apoi incep sa se prajeasca.In faza asta,tragem de pe foc si punem boia dulce si apa cat sa le acopere.
Lasam sub capac pana cand cartofii sunt fierti.Nu mai mult,pentru ca vrem sa pastram aroma ciupercilor.
Transferam legumele si zeama intr-un blender si transformam totul in pure.
Punem pureul intr-o olicica,adaugam supa de pui,berea sau apa.
Lasam sa fiarba.
Daca e prea fluid,mai puteti ingrosa cu putin amidon desfacut cu supa.
Adaugam smantana ,mai gustam si la nevoie mai adaugam sare sau piper.
Servim cu verdeata si decoram cu felii de ciuperca.
Un deliciu.
Supa asta ar sta fara rusine pe masa oricarui retaurant de 5 stele.
Numai ca acolo v-ar costa o caruta de bani.
No bine... o sa spuna chefii... acolo probabil ar fi ganisita cu niste pudra de trufe.
Va asigur ca se poate si fara. :)
14 comentarii:
Asta este supa preferata a sotului meu, arata incredibil de bine a ta! Mi-ai dat o idee despre ce as putea gati zilele astea :)
Frumoasa prezentarea... pupik.
ce apetisant arata !
ah,m-ai atins de dimineata cu supa asta pe care o ador ,indiferent de anotimp si pe care o savurez si in gind!
Kadia,
Merita sa se numere printre preferate :)
Sara,
Multumesc.
Pup si eu.
Pansy,
Ai de la mine un gand bun.
Alison,
Poate fi servita si dimineata.
Sa-ti pun deoparte o portie ? :)
Ei, da. Imi vine sa-mi iau tashka la sub brat si sa ma duc in padure dupa ciuperci! Ma termini cu povestile tale! Numai ca e cam seara acum si sigur dorm si ciupercile la ora asta, asa ca ma duc maine la cules. Sau...vin pana la tine sa-mi dai o portie. Mai e?
imi plac foarte tare ciupercile,de orice fel,dar n-am incercat niciodata supa-crema...m-ai pus pe ganduri...
Foartefain ai decorat supa! :)
Mi-e foame!!! :) Foarte frumoasa supa ta!
Nici eu nu am facut niciodata supa-crema de ciuperci dar am facut-o azi pe a ta pt prima oara si a iesit delicios. Tine-o tot asa
Multumesc mult pentru aprecieri.
Ma bucur ca reteta mea ti-a fost de folos si ca ti-a placut.
Pe curand . :)
Trimiteți un comentariu