Daca va grabiti,mai gasiti in piata merisoare.
Sau cunoscutele cranberries,din sosul ce insoteste curcanul "recunoscator " :)
Merisorul este un arbust de talie mica,ce creste la altitudini mai mari de 1300 de metrii.
In padurile rare,pe pajistile cu muschi .
Este verisor primar cu afinul de padure :)
Vaccinum myrtillus - Afin
Vaccinum vitis idaea - Merisor
Fructele albe la inceput ,se inrosesc pe masura ce se coc.
Au un gust dulce-acrisor-usor amarui.
Trebuia cred sa le pun in ordine inversa.
Dulcele apare cand sunt foarte copte,sau brumate :)
Atat fructul,dar mai ales frunzele,au proprietati diuretice.
Nu sunt atat de pretuite ca verisoarele lor afinele,pentru ca la prima vedere nu sunt atat de gustoase,dar clou-ul consta tocmai in prepararea
lor.
Sosuri,sucuri,ceaiuri.Mmmmmmm !
Eu am cumparat 800 de grame sau o litra cum spun femeile pe la noi prin piata.
Am cerut diferite retete,dar nu mi-a placut nici una,asa ca pana la urma am facut cum m-a dus capul.
Am facut foarte bine,pentru ca merisoarele contin in mod natural o mare cantitate de acid si pectina.
La 800 g fruct
am pus
300 g zahar
Am ales merisoarele de frunze si codite,le-am spalat,strecurat .
Apoi, le-am amesteca cu zaharul.
Le-am pus pe aragaz,la foc iute,pana s-a dizolva zaharul si s-a ridicat un pic de spuma.
Nu trebuie fierte mult,pentru ca pierd culoarea minunata.
Le-am turnat fierbinti in borcanele spalate si sterilizate.
Le-am intors pe capac pentru 10 minute si apoi hopa sus ,in picioare.
A doua zi spre surprindereea mea,erau destul de grosute.
Pectina naturala sa traiasca !
Iarna,se pot folosi asa cum sunt langa friptura ,sau se pot face sosuri delicioase.
Se pot pune si crude in straturi cu zaharul in proportie de 1:1,
dar combinatia asta e prea dulce pentru mine.
Sau le puteti congela.Eu nu mai am loc in congelator.
Mai pun o poza ca tare-mi plac :)
19 comentarii:
la pietele iesene nu am vazut vreodata merisoare,dar nu-i nimic,stiu la cine sa vin!:)o culoare superba au borcanasele tale cochete!
ce mi-a mai placut...var primar cu ... N-am reusit sa fac, n-am avut nici de unele, inclusiv borcane iar zaharul este o amintire pt.mine...dar nu ma laas. Vine Craciunul iar curcanul cu acest sos este o gozavie!
Draga Lia, spune-mi si mie de unde esti, si in ce piata ai gasit merisoarele, pentru ca sunt dispusa sa bat tara cat e de lunga pentru ele:)
Am primit anul trecut niste cranberries uscate din Canada dar s-au terminat si tare mi-as dori sa fac rost de altele.
Retete cu cranberries gasesti aici:
http://lesgourmandisesdisa.blogspot.com
Aison,
Nu am nici un merit.
"Rochitele" pentru borcanase le-a facut fiica mea :)
Asa e CJ.
Pasaretul din ograda se potriveste
de minune langa sosul asta.
Daca nu ai merisoare,poti face un compot de gutui,din care la iarna faci
un sos cu samntana si pui in loc de zahar indulcitor.
E o nebunie.
Dana,
Merisoare gasesti cam peste tot unde cresc si afinele de padure.
La noi la Baia Mare,in Bucovina,cred ca si la Ramnicu Valcea .
Le mai gasesti din septembrie pana in octombrie dupa prima bruma.Se spune ca brumate sunt chiar mai bune.
Multumesc pentru link.
Lia, mama mea facea un fel de muraturi din merisoare... si cam atat. Ce ai facut tu e un fel de dulceata? Nu am mancat curcan cu sos de merisoare sa stiu cum e, de aia intreb :)
Piciorus,
Stii tu ...in filmele americane vezi mereu de Ziua Recunostiintei,
langa curcan si pure de cartofi,au
sos de merisoare.
Din ce am facut eu,se poate face un sos.
Iau o anumita cantitate din "dulceata" asta ,o amestec cu
cateva ingrediente si gata sosul.
Nu e nici o filozofie.
Se face ca orice sos,doar ca folosesc in loc de fructe proapete,
"dulceata". :)
Ai observat insa ca nu e dulce.
Dar 300 g zahar.Si e fiarta foarte
putin.
Eu am o reteta nemteasca cu merisore si portocale.
Am sa fac la iarna si atunci vezi.
Dar daca cauti cu Googul,sigur gasesi si alte retete.
Am uitat sa-ti spun ca le-am facut imediat.Dar cu Gelfix.N-am avut nici timp, nici rabdare sa le fac altcumva.Bun rau sosul asta.M-au tras de mana ca altfel il mancam asa gol, cu lingura cu tot.
Lilly,
cred ca gelfixul nu are ce sa strice.
La iarna ,nu mai pui amidon :)
Important e ca le avem in camara.
Pup mami de Manu.
Eu nu gasesc in piata merisoare dar cand vreau sos "recunoscator" cumpar dulceata de la magazin si-o imbunatatesc si cu ceva iute :P
Felicitari pentru ideile-ti uimitoare si folositoare :*
Multumesc Carra mia :)
pacat ca aici in bucuresti nu se gasesc merisoare.am mancat doar uscate,ca stafidele si imi plac mult.
Pansy,
Sunt foarte bune si uscate.
Cred ca se pot hidrata.
Pt Dana2dor...
Pot sa iti trimit eu cateva kg de merisoare, daca mai ai nevoie..:) Chiar ieri am fost pe munte (Apuseni)si am cules vreo 20 de kg..Sunt din cluj si cred ca se pot trimite prin curierat..
O zi buna
Paul,
Vad ca nu ai lasat nici un contact.
Te rog sa-i scrii un comentariu Danei,pe blogul ei aici ;
http://dana2dor.blogspot.com/
Cred ca s-ar bucura sa auda o veste buna.
Multumesc mult.
Multumesc mult, IoanPaul!
Sigur ca as vrea, daca poti sa-mi trimiti.
Adresa mea de e-mail unde putem comunica este: dana2dor@gmail.com
Iti multumesc si tie, draga Lia, si iti doresc un week-end minunat!
sa-ti dea Domnul sanatate ! .. am facut dulceata dupa reteta ta !!. super si rapid!!!!!!!!!
(luasem merisoare din piata si nu stiam reteta cum sa le prepar ; reteta ta ii super !!!! )
NOTA 10
Ma bucur ca ti-a placut si ti-a
iesit bine.
Daca esti deschis la nou si nu prea conservator in ale gatitului,
Pune o lingura din "gemul" asta langa o friptura de pui,curcan sau porc cu cartofi pure.
Sa-mi spui daca nu-i "mortal" :)
Multumesc pentru urari si sa-ti
fie de bine si de folos !
Trimiteți un comentariu