duminică, 29 august 2010

Supa de rosii ca la Cluj



Printre amintirile culinare dragi mie,se afla supa de rosii a bunicii mele materne.
De mult doream sa o fac,dar m-am impiedicat mereu in pastele de casa care o insoteau.
Asa ca am facut supa de rosii,in varianta cu galuste de gris sau de faina.
Acum nu mai am nici o scuza.
Gradina mi-a oferit rosii coapte,iar Lilly mi-a adus faina de grau dur.
Supa asta se face simplu si nu necesita multe ingrediente :

-2 kg rosii coapte,spalate,taiate,acoperite cu apa,sarate,fierte bine cu 2-3 ramurele de telina,date prin sita si transformate in suc de rosii.
Rezulta cam 2 l suc.








- 1 l. apa
- o ceapa
- 2 linguri de faina
- 1 lingura de zahar,daca sucul e prea acru.Eu nu am pus.
- sare
- piper sau ardei iute daca o vreti picanta
- frunze de telina sau tarhon
- paste de casa.Romburi.

Am prajit ceapa taiata fin, in putin ulei.
Am stins cu bulionul preparat din rosii proaspete.Am freacat 2 linguri rase de faina cu apa rece si am adugat in supa.Am pus si restul de apa si o legatura de frunze de telina,pe care le scot la final.
Am sarat si am lasat sa dea un clocot.

Pentru paste,am amestecat 1 ou cu 100 g faina si o lingurita de ulei.


Am framantat un aluat elastic si destul de tare,pe care l-am intins cu facaletul.
Ar fi trebuit sa citesc ziarul prin foaie.Inca nu am reusit.
L-am infainat,impaturat si taiat fasii




si apoi rombulete.



Cred ca bunica zambeste din cer.Rombuletele mele nici nu miros pe langa ale ei :)
Dar important e ca le-am facut si mi-am luat greata.
De acum urmeaza sa ma specializez.

Am fiert rombuletele in apa cu sare vreo 5 minute.Le-am strecurat si
le-am pus in supa.
Procedeul asta se practica pentru a nu tulbura supa.
Supa mea nu e limpede fiind facuta cu faina,dar nu am vrut sa se ingroase prea tare.
Am mai dat un clocot,am stins focul si le-am lasat sa se imprieteneasca cu mediul :)
Sunt multumita de rezultat.Cand serviti puneti alaturi smantana .

Pofta buna !


  

19 comentarii:

alison spunea...

minunata!

http://ctinj.blogspot.com spunea...

incercat, iesit, laudat de ai mei.cred ca la inca o luna de canicula numai supa asta fac. Pasi urmariti cu religiozitate, cu exceptia oului care la mine avea culoarea spalacita a unuia lesnat pe strada.

Lia spunea...

Multumesc Alison.

Lia spunea...

Constantin,
Se pare ca a venit toamna,asa ca scapam sigur de canicula :)
Esti foarte curajos daca ai facut taietei.
Bravo !

Mrs. Green Foot spunea...

Heheheh si eu tot cu supa de rosii ma falesc :))

Arata bine supa ta, si pastele... cred ca bunica ta ar manca cu pofta o farfurie de supa.

Te pup

Lia spunea...

Hi,hi,

Inseamna ca suntem pe aceeasi lungime de unda.
Ma bucur ca ai revenit !
Pup iu back :)

MONONOKE KITCHEN spunea...

Ua, ce bunatate, abia astept
sa fac si eu fix asa!
Multumim pentru reteta!

pansy spunea...

felicitari pentru taietei lia ! premiile lui august te asteapta sa le vezi!

Lia spunea...

Mono,cu draga inima.
Ma bucur ca ti-a placut reteta.
Incearc-o si nu o sa regreti.

Lia spunea...

Pansi,

Multumesc mult pentru aprecieri si premiu.
Te pup.

Teo spunea...

Iuuui, ce bine ARATA! Chiar ca la Cluj. Si foarte la suflet mi s-au dus rosiile, care vad ca sunt de gradina, din alea "de la ostezeni" :)

Lia spunea...

Teo,multumesc !

lorenabr spunea...

Am sa incerc :) arata superb

Costea spunea...

Îmi place cum arată şi sunt sigur că este şi gustoasă.

Lilly spunea...

Arata super apetisant! Poze sugestive.Eu asa cu paste, taietei, n-am mancat niciodata.Retin ideea.

Lia spunea...

Lorena,Costea,

Multumesc. :)

Lia spunea...

Lilly,
trebuie incercat.
Cred a o sa-ti placa.
Pup.

LauraAdamache spunea...

Lia scumpa mea nu ne-am mai auzit de ceva vreme. Supa arata impecabil, iar pozele, ca de obicei, sunt o minune!!
La mine te asteapta o mica surpriza. Sper sa iti placa!! Pupicei!!

http://adamache-laura.blogspot.com/2010/09/bloguri-noi-bloguri-minunate-bloguri-de.html

Explora Cuisine spunea...

Vai ce amintiri mi-ai trezit cu supa aceasta, abia astept sa o testez :)

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails