Powered By Blogger

duminică, 26 septembrie 2010

Leustean.Extrema urgenta !


Dau o strigare in Blogosfera Culinara .

Sunt o tufa mare de leustean in gradina,care s-a prins greu,greu,dupa multe plantari si replantari succesive.
Vorba regretatului Pitis :

Mi-am dorit o masina
Si iata acuma o a...am.

Acuma o am .
Adica acum sunt,ma aflu,ma gasesc,..dar vine bruma.
Vreau sa ameteasca si la iarna D-na Ciorba .
Cum sa ameteasca ?
Pai cu mirosul si daca se poate si cu verdele meu.

Sunt multe metode de conservare.
Uscat,Sarat,Congelat,In ulei de masline.
Nu am timp sa experimentez tot.

Vreau o parere din partea gospodinelor si gospodinilor.
Parerea celor care doresc sa-mi impartaseasca si mie acest secret.
Care vi se pare cea mai buna metoda de conservare a leusteanului.

Astept opiniile voastre cu argumente Pro si Contra :)
Nu e o dezbatere gen:
Cine stie Castiga.......
Asa ca orice sfat e bine venit.

Incep eu cu o parere :
Cea mai simpla metoda ar fi :
Leustean  Uscat.
Dar o buna parte din uleiurile volatile se pierd si apare acel gust secund,de "ceai".
Un alt minus este ca se pierde culoarea.

Astept parerile voastre :

Semnat :
O tufa de Leustean in Stand by.


Later Edit :


Dupa dezbaterea ce a avut loc mai jos in cateva zeci de comentarii ,am gasit si rezolvarea pe care am postat-o aici .


Va multumesc tuturor pentru sfaturi si pareri .

30 de comentarii:

Anonim spunea...

Draga mea tufa de leustean, ma bucur sa te cunosc. Dupa umila mea parere, cel mai bine ti-ar sta portionat si tras in folie apoi pastrat la congelator. Crede-ma, la iarna, cand gospodina va scoate un pachetel si te va taia marunt, asa congelat cum esti, si te va arunca in oala cu ciorba cand a stins focul, nimeni nu va sti de unde ai aparut si tota lumea va crede ca a venit deja vara...
Acu', ce sa zic, de varianta cu ulei de masline n-am auzit, dar sunt deschisa la nou. ;)

Mariana spunea...

Nici eu nu pot fara leustean;uscat(asa cum e!ce sa facem?)si la congelator!
Sub nici o forma in sare!
Duminica placuta!

Diana B. spunea...

Poti sa pregatesti si niste pesto de leustean. Am vazut la cineva in blogosfera dar nu mai gasesc acum linkul.
Si poti pune la congelator impaturat in hartie. Eu asa am pus busuioc si a tinut bine.
Succes! :)

alina paduraru spunea...

Buna ziua; daca imi permiteti o sugestie , cred ca printre cele mai bune metode de conservare ar fi in ulei de masline , cu sare; desi mama practica medoda ingetarii la congelator, eu una gasesc cea dintai varianata mai convenabila. Oricum, poate cel mai bine ar fi sa il puneti jumate- jumate : )

Dana2dor spunea...

Draga Lia, dupa parerea mea cea mai buna metoda, in sensul ca leusteanul isi pastreaza atat aroma cat si culoarea, este: tocat grosier si inghetat in cuburi. Problema este ca iti trebuie multe susporturi de cuburi, ori multe serii de inghetare. Pentru ca dupa inghetare, cuburile le poti depozita in congeltator, in cutii sau pungi.
Succes si o zi buna in continuare.
ps: am primit merisoarele de la domnul din Cluj; o parte le-am congelat si o parte le-am facut sos pentru fripturile de sarbatori. Multumesc mult pentru intermediere :)

Lia spunea...

Oau ce ma bucur ca ati empatizat cu problema mea.
Va citesc cu nesat si deja fac PLANUL !

Lia spunea...

Anonim,

Pacat ca nu-mi dai si un nume.....
Eu am pus frunze de telina,tocate
si acoperite cu ulei de masline.
Cred ca merge si cu cel de floarea soarelui.
Asadar,m-am gandit ca ar merge si la leustean.

Lia spunea...

Mariana,

E una din variantele la care m-am gandit.

Multumesc pentru sfat.
Duminica placuta si tie.

Lia spunea...

DiAnais,


Cred ca reteta e cea clasica,in care se inlocuieste patrunjelul cu leustean.
E o idee buna pentru diversificare.
Multumesc.

Lia spunea...

Alina,

De ce ti se pare mai convenabila
metoda conservarii in ulei,decat congelarea ?
In care varianta isi pastraza
calitatile mai bine ,din experienta ta ?
Multumesc anticipat pentru lamuriri.

Lia spunea...

Dana,

Sa stii ca m-am gandit la varianta ta.E fain ca obtii cuburi gata de
pus in ciorba.
Formele sunt intr-adevar o problema.
Daca ma hotarasc pentru varianta asta,ma mai gandesc cum procedez,
sa iasa economic.
Dar tot o sa fac cateva cuburi,ca
sunt tare dragute.
Ma bucur mult ca ai obtinut cranberries.
Vezi ca nu strigam degeaba pe aici.
Ajutorul vine cand nici nu te astepti. :)

alina paduraru spunea...

Pai asa am procedat eu...mi-am facut niste borcanele mici cu patrunjel si leustean, le-am tocat marunt, am pus un strat de verdeata, sare,iar verdeata...si la final am acoperit totul cu ulei de masline; ideea am gasit-o acum ceva timp tot pe net ( din pacate nu mai stiu unde ); mi se pare mai la indemana sa pastrez asa verdeata. Dar stiti vorba aceea :" Cate bordeie, atata obicee" : )..

P.S: isi pastreaza foarte bine aroma, culoarea, mirosul.
desi asa cum am amintit nu e nimic gresit in a se pastra la congelator.

Lia spunea...

Alina,

Am inteles acum ce inseamna convenabil din punctul tau de vedere.
Am sa incerc ambele metode.
Sa vad cum e mai bine pentru
"Bordeiul" meu :)

pansy spunea...

eu sunt pentru congelare.cred ca se pastreaza mai bine aroma cat si culoarea.atentie ca frunzele sa nu fie ude cand le pui in congelator.le tai mai usor cand le vei folosi.

Irina spunea...

Si eu votez tot pentru congelator!

Lia spunea...

Pansy,

De ce sa nu fie ude ?
Pai trebuie sa le spal.
Cum adica se taie mai greu ?
Daca mai citesti,lumineaza-ma :)

Lia spunea...

Irina,

Multumesc .
Cred ca am sa le congelez.
Acuma ramane de vazut sub ce forma.

geta spunea...

eu tot la congelator il tin...fac suluri cu el si iarna tai felioare si le pun in ciorba dupa ce sting focul.Ramane si mirosul si gustul...

Lilly spunea...

Eu daca as avea leustean as face ca Maya.Pesto si congelat cubulete.Un cubulet in ciorba si...voilà.

Mrs. Green Foot spunea...

La congelator cu tufa! Nu am simtit nevoia sa incerc alte metode de conservare :)

Speli leusteanul si lasi sa se scurga oleaca, altfel ingheata apa si ulterior o sa fie mai greu sa "prelucrezi" leusteanul, mai ales daca imparti frunzele in pachete mai mari si nu vei folosi tot deodata(metoda Getei). Cred ca la asta se refera si Pansy. Sau...?

Pup

Lia spunea...

Piciorus,
Acuma am inteles ce e cu apa.
Ideea era deci, sa nu se faca zeama in punga,ca sa se taie mai usor.
OK.acum am inteles.
Daca totul merge conform planificarii,maine pun rezultatul final. :)
Pup si eu.

Maya spunea...

Draga mea,apar si eu la spartul tîrgului.Eu pastrez asa:
-frunze spalate,lasate la uscat(sa nu mai fie umede) sa nu faca ace de gheata/arsura de gheata care ia din aroma,apoi pun cîte 2-3 ramurele cu frunze în folie alimentara si le apas sa scot aerul,si le dau la congelator.

sau

-pasta de leustean a simoneiro29(Anamaria).Daca dai o cautare pe blog cu "leustean" vezi reteta.Doar ca eu nu pastrez ca acolo în borcane,ci bag pasta cu seringa de decorat torturi în pungile acelea speciale pentru cuburile de gheata.Cea mai tare metoda de pastrare de culoare si aroma!Credeam ca am pus acolo si poze cu pungile alea,dar vad ca nu.Probabil am pus pe forum,doar ca momentan a picat serverul :D

Maya spunea...

Gata,merge forumul.Uite linkul :

Pasta de leustean

Lia spunea...

Maya,

Multumesc mult.
Frunzele sunt deja asasinate,tocate
si puse in formele pentru cuburi de gheata.
Maine vedem ce a iesit.

La-Chef-A spunea...

Acum ca tot l-ai asasinat si l-ai transat cu atata sange rece :)...nu faci niscaiva contrabanda cu el pana in America? Ca astia nu au auzit de leustean si asa mi-e dor de el.....

Lia spunea...

Chef-a,

Ti l-as trimite paravion,dar cred ca se dezgheata si or crede astia
ca e vreo otrava.:)
Dar pot sa-ti trimit uscat,cu cea mai mare placere.
Da-mi o adresa de mail.

adina spunea...

din cate stiu eu in America leusteanul este considerat drog si prin urmare interzis. Nu-i de mirare ca nu gasesti. Deci nu va riscati cu "contrabanda" :)

Lia spunea...

Adina,

Leusteaul contine miristicina,dar cred ca ar trebui sa manaci un hectar sa simti ceva.:)
Miristicina,gasim si in patrunel,marar sau nucsoara.
Adevarul e ca acestea sunt plante-condimet-medicament.
Eu am plantat in gradina si inca nu m-au prins din satelit.:)

Anonim spunea...

Locuiesc in America dar n-am auzit niciodata de "ilegalitatea" "drogului" lovage (numele englezesc al leusteanului),ci doar calitatile terapeutice, concurenta cu telina, si istoricul/superstitia de "succes la iubit" (de unde si numele LOV-age). Singura ilegalitate consta in faptul ca este un produs agrar, ceea ce este interzis la importare (nu poti intra in aeroport cu produse agrare aduse in buzunar). Incolo... Se gaseste peste tot. Numai sa stii cum si unde sa cauti. Eu am o intreaga gradinita. O data stabilit, este "peren", adica nu moare odata cu iarna, in fiecare primavara dand din "aripioare" tot mai voinicel. Creste peste 1 metru inaltime si nu mai prididesti recoltandu-l. Peste iarna se pune la congelat in vid pana la 15-20 minute de la recoltare. Vidul se obtine prin pungile "ziploc", cu fermuar. Ramane verde, aromatic si gata de tocare la timpul cand este scos pentru ciorba (cam o jumatate de ora inainte de taiere). Sper ca am ajutat cu ceva. Cu stima,
Marcela

Lia spunea...

Marcela ,

Multumesc pentru precizari si informatii .Nici eu nu auzisem asa ceva(cum ca ar fi interzis) pana la Adina .
"La chefa a" spus ca nu gaseste leustean in America .Inseamna ca tu esti o fericita . :)
Pai sa vedem .Poate va pun in legatura sa-i dai si ei in primavara un lastar sa si-l planteze in gradina .Eu nu am cum sa-i trimit in pachet,ca as face-o.
Ideea cu pungile ziplock e foarte buna .Multumesc .

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails