Din ciclul munca si rasplata,azi vorbim despre roadele pamantului :)
Anul acesta am pus salata direct pe strat,din samanta.
Asa ca a rasarit cam deasa.
Ceea ce e normal,ca nu prea ai cum sa pui salata bob cu bob :)
Asadar,ieri intre 2 reprize de ploaie am rarit-o.
Am rarit-o intr-o veselie,ca incepuse iar sa picure,iar Piscot,ma seconda cam abatut si ma incuraja sa termin mai repede.
A rezultat o jumatate de galeata de baby salad,pe care am dus-o triumfatoare ,ca pe un trofeu, o delicatesa mult asteptata,in casa,unde am facut :
Supa de salata ,ca la mama acasa.
Supa asta se face in mod traditional cu zar sau cu lapte acru,dar mama,clujeanca fiind,a imprumutat obiceiul orasean si o face cu lapte dulce si asa o fac si eu.
Asadar avem nevoie de :
- un castron generos de salata verde.Cand salata face capatana,eu pun 4-5 capatani mari,ca o prefer deasa si se reduce mult la fiert.
In acest caz,o tai fideluta cu un cutit.
- 1 l apa
- 1 l lapte
- 7-8,catei mari de usturoi
- 2 linguri de faina sau amidon
- sare
- lamaie pentru acrit.Nu se pune in supa pentru ca coaguleaza laptele.
Doar cad se manaca supa,direct in farfurie !
Si must have :
- 2 (scrijele) felii cam de 1 cm grosime de slanina.
La tara se mai foloseste osinza(hai)care se gaseste intr-o membrana pe burta porcului.E grasimea aceea mai fina, cu care se fac haiosele.
Aceasta grasime, ar merita un capitol separat.
- o legatura mare de marar verde
Daca nu aveti slanina si nu mergeti in piata la tarani sa luati,merge si kaizer,dar nu e la fel.
Slanina se taie felii de 1 cm,dupa care se taie cuburi.
Salata se spala in mai multe ape.Nu e nevoie sa o centrifugati,ca tot in apa ajunge.
Usturoiul se curata si se taie marunt.
Mararul se taie fin.
Acum ca totul e pregatit,sa purcedem la treaba.
Prajim slanina in cratita,pana devine aurie si crocanta.
Adugam salata si invartim vartos cu lingura,2 minute.Cat sa se inmoaie
putin ,iar gusturile se intrepatrund.
Adaugam apa,sarea si usturoiul.
Lasam sa dea un clocot.
Intre timp pregatim sosul rece din lapte si faina(pep).
Cand supa fierbe,adaugam sosul prin sita,sa nu ramana cocoloase de faina.
Lasam sa mai dea un clocot si adaugam mararul.Dupa inca 3 minute e gata.
In supa se pot face galuste din faina si ou,se poate pune orez, se pot face zdrente,sau se pot aduga fasii de omleta.
Mie imi place asa ,simpla cu paine prajita.
Se acreste dupa preferinta.
Eu prefer zeama de lamaie proaspat stoarsa.
Daca nu ati facut salata niciodata asa,merita sa incercati macar o data.
Daca aveti ingredienele si o faceti,e imposibil sa nu va placa.
Pofta buna !
21 de comentarii:
Delicios!
Eu am facut pana acum
numai adaptari la cum
mi-am imaginat ca ar trebui să fie
zeama asta... Cu varianta ta,
cred ca ma apropii semnificativ
de adevar. Multumiri!
Mono,
Sunt multe variatiuni pe aceasta tema.
Asta e reteta mea.
Daca ti-e de folos,ma bucur.
Daca vin dupa ele, imi iei si mie doua castroane(strachini), de la nenea(stii tu care).Ca tare-mi plac!
Am sa incerc si eu varianta ta cu lapte.
Pe unde trec,tot de supa asta dau!Vreau si eu!!!!Acum!Pe loc!!!
Pisco,arata tare bine supa ta,iar pozele-s frumoase si îmbietoare!
O s-o fac si eu,si o s-o servesc cu cubulete de mamaliga coapta :D
Iti iau si mai multe.
Numa zi cate vrei.
Si hai dupa ele,ca te astept cu
tot dragul.
Pup fetele.
Maya,
No apoi yo ce sa fac daca umblam pe aceleasi drumuri :)
Combinatia cu mamaliga e dementiala.
Ce chestie: tu o mananci ca supa, eu nu pun marar si ii zic ciorba :)
PS: Ce-mi plac farfuriile tale!! :D
Piciorus,
Eu nu am vrut sa se supere ciorbarii,ca ciorbele nu prea se fac cu lapte.Mai mult cu bors,bulion...
Mararul verde se potiveste tare bine cu supa asta .Daca iti place,incearca.
"Blidele" le am de la fiica-mea care ma tot cadoriseste de cand
cu blogul :)
Ehh fie ciorba/supa/zeama sau cum ii mai zice, tare buna e!
Mr.Green Foot nu prea se impaca cu mararul de aceea il folosesc mai rar, dar poate imi scapa o data in ciorba de salata ca sunt curioasa ce aroma ii da :))
Piciorus,
Poti sa pui marar doar in farfuria ta.
Cat despre "Zama ",bine zici.
Cred ca-i cea mai potrivita denumire :)
Pup artista.
piscotel mai lovit cu supa asta !eu nu sunt ciorbara ,dar asta e printre preferatele mele.eu o fac insa cu iaurt.in ce priveste slanina afumata ai dreptate !nu se compara cu nimic.
la noi la campie, la grasimea aia de pe burta ii spune prapure.
tare bune mai e....
Haiul ala e "fois gras-ul" ....
porcului :)
lia draga,stiu ca esti impotriva premiilor pe blog,dar eu totusi te-am premiat cu un buchet de liliac si 2 premii hazlii.poate treci macar sa le vezi.
eiii iata o mare problema si anume slanina,kaizer sau orice are legatura cu porcul.dar trebuie sa admit ca astata foarte bine supa si mi se pare foarte interesanta .pup cu drag
Aproape identic o fac si eu, atat din salata, cat si din spanac, frunze de sfacla, loboda, macris si tot ce-i verde! Foaaarrrte buna si foarte, foarte bine arata strachina ta!
Sarah,
Daca nu gasesti "porcarii" :) nu-i
bai.Lasa ca ai tu pe acolo alte bunatati.
Pup si eu.
Laura draga,
Multumesc mult de vizita .
Cred ca si tu faci la fel,ca doara stii tu ce-i bun :).
Pup.
Imi place si reteta, nu-i vorba, dar imi place salata! Salatica aia pe care ai rarit-o imi place mie, ca-mi aduce aminte de adolescenta si de gustul ei. Asta capatanoasa ca mine nu e chiar pe gustul meu. Dar n-am ce ma face, ca alta nu gasesc, pen' ca si taranii tot din asta pun din motive economice. Felicitari, Lia, pentru reteta si dramul de copilarie!
Elena,
Multumesc.:)
Amintire din copilarie. I-mi place blida tare mult.
Trimiteți un comentariu