Powered By Blogger

luni, 26 septembrie 2011

Supa cu pui....de fasole


Toamana lunga si calduroasa ,ne-a rasfatat cu recolte bogate .
E primul an in care am pus bulion din rosii de la mine din gradina.
Am impletit cununi de ceapa si usturoi.
Am scos radacinile de telina si le-am depozitat in camara in pungi de hartie .
Am pus ardei iuti in otet iar pe cei rosii i-am atarnat pe sfoara .
Am congelat vinete si am impartit cu prietenii preaplinul gradinii mele .
Am cules si ultimele  pastai de fasole.Pe cele uscate le pastrez de samanta,iar din restul am scos puii(boabele )si am facut o supa .


Am mai cules cateva rosii,un ardei verde si unul rosu,o telina,o ceapa,o caciulie de usturoi,frunze de telina si patrunjel si gata supa .
Am calit legumele curatate si taite marunt in putin ulei.Pe toate cu exceptia usturoiului si a rosiilor.


Am adaugat apoi doi litri de apa,boabele de fasole, sare, piper ,frunzele de telina si cateva frunze de dafin.
Le-am lasat sa fiarba sub capac la foc domol,pana cand puii de fasole au inceput sa plesneasca de fierti .


Separat am facut din 4 rosii mari oparite,depelate si date prin sita ,putin suc de rosii .
Din sucul de rosii , o lingura de amidon si una de zahar ,am facut un sos la rece,pe care l-am adaugat in supa.
La final am mai pus usturoi pisat si frunze de patrunjel.
Am mai dat un clocot.E gata .
O supa fara carne,extrem de buna si de proaspata.
Si va spun cu mandrie de orasanca mutata la tara ca e prima supa ever cu ingrediente "home made " .:))

Pofta buna !



Sa fiti iubiti !

duminică, 18 septembrie 2011

Mojito bars



Vara trece si o data cu ea si pofta de Mojito .
Bauturile cu gheata  ,lime si menta ,bauturile racoritoare ,tin trena verii . Fara caldura insa isi pierd din farmec .
Despre Mojito si cum  aluneca pe gat ,am mai povestit aici.
Pun si o poza ,sa intelegeti mai bine pasiunea mea pentru el .
Nu numai ca e bun , dar e frumos rau .


Bun si daca vara trece si vine frigul ce sa facem ?
Putem de exemplu sa facem Mojito bars.
Mi-a veni ideea sa combin o ciocolata cu menta,cu un blat de negresa ,coaja de lime si lichior de lamaie si asa s-a nascut reteta asta .
Inainte de a va da detalii ,va spun doar ca e numai si numai pentru iubitorii de ciocolata si menta .

Ingrediente :

100 g faina
50 g cacao
putina sare
110 g unt topit
100 g zahar tos
 50 g zahar brun
vanilie
2 oua mari
100 g ciocolata cu menta
12 bucati ciocolata After Eight
o tava de 20X30 sau 20X20

Pentru inceput mixam intr-un bol ,faina,cacaoa ,coaja de lamaie , lime si sarea.
Amestecam in alt bol untul topit cu zaharul alb,zaharul brun si vanilia .
Adaugam pe rand cele doua oua .
Adaugam ingredientele uscate ,si amestecam usor pana cand obtinem o compozitie cremoasa .Punem si 30 ml lichior de lamaie (limoncello).
Asezam jumatate din compozitie intr-o tava unsa cu unt.
Imprastiem pe suprafata blatului bucati de ciocolata cu menta .
Alegeti ce marca de ciocolata va place.Rolul ei este doar de a mentola blatul . Aspectul nu e prea important.



Repartizam peste ciocolata si al doilea strat de aluat .Manevra asta nu se face prea usor.Eu mi-am folosit si degetele . :)
Punem totul la cuptor la 180 de grade pentru 20-30 de minute.Depinde de marimea tavii si cat de gros e aluatul .
Scoatem prajitura din cuptor ,o racim 15 minute si acum e acum ...
Desfacem bucatile de ciocolata After Eight si le repatizam pe blat.Apasam usor cu degetele .
Ciocolata se va topi doar cat sa faca priza cu blatul .
Vai steaua mea !





Serviti cu felii de lime .
Aceasta reteta se elibereaza fara parafa medicului dar nu raspund pentru valorile glicemiei .



Sa fiti iubiti !

Ce-a mai Mic Dejunit nevasta mea

Etichete asta e cam golasa si nu merita atata neglijenta .
Marturie stau mic dejunurile din acest w/end .
Ne-am obisnuit cu Mic dejunuri tarzii ....la ora pranzului.
Rasfat de cuplu fara copii si fara obligatii .
Fiindca clopotele bateau la biserica amiaza,ne-am hotarat pentru o tocana(mamaliga) , in straturi ,cu branza de burduf si slana afumata prajita .


Stiu ca nu e dietetic ,
Ba de-a dreptul inestetic ,
Stiu ca nu-i de-obraz subtire,
Ba de-a dreptul contrafire .
Va rog nu ma judecati ,
Dati cu pietre ..... salivati .






Si o omleta (din doua oua + o lingura de faina de porumb ),umpluta cu felii de rosii,masline si branza telemea maturata in ulei de olive (sa nu spun masline de doua ori in aceeasi propozitie :) ) si condimente.







Si acum in incheiere ,
Pot sa spun ca e durere .

marți, 13 septembrie 2011

Terina de clatite ,cu mere si Sos Caramel


Ma stiti ca-s geamana da ?
Si stiti ca-s repezita da ?
Si stiti ca nu poate sa treaca o saptaman fara gafe ?
Ce am mai trico-gafat saptamana asta ?
Pai sa vedem.
Am rasturnat un borcan plin cu ulei in dulapul unde tin recipientii pentru gunoi.
Si nu mi-am dat seama decat dupa ce i-am scos si am manjit bine si gresia din bucatarie.
Nu e mare branza intradevar .Am strans si am spalat la ulei o ora,dupa ce tocmai terminasem sa ma gatesc de mers in oras,actiune care-mi luase tot o ora.
Asa , dusata ,parfumata ,imbalsamata ,tapata ,tapetata si rimelata,in pantaloni bej si ie,strangeam de zor ulei , pubele , ulei , pungi , ulei , podele , ulei  , servetele, ulei,carpe  saci si tot asa.
Dar sa trecem peste faza asta si sa revenim la terina nostra.
De mult ma gandesc la ea.
Imi plac clatitele ,merele ,si caramelul.Asa ca mi-am luat tot timpul necesar sa o fac ca la carte.
Sambata am facut terina si caramelul si le-am pus la rece.
Duminica cu sufletul la gura am rasturnat terina care spre bucuria mea arata perfect.Statea legata si tantosa ca un bastion .
Unde mai pui ca si sosul caramel era perfect.
Am aranjat decorul ,farfuria ,mise en place-ul ,am sters lentila si m-am pus pe fotografiat.
Ce puii mei vrea aparatul asta ?
Ce sa vrea ?
Card full !
Pai sigur ca e full daca am stans pe el poze din ultimele doua saptamani.
Il scot si descarc vreo 50 din 200.
Hai ca e bine .Mergem mai departe.Ca nu e timp.E soare si se scofalceste terina .
Si fac poze si iar poze .Si schimb setari si pozitii,si lumina,si cu floare si fara floare ca doar nenea Varlan a spus ca decorurile e musai sa fie edibile.Si de sus si de jos,ca doar o poza nu poate iesi bine daca nu-i trudita.
Si in timpul asta aparatul meu tot ingaimacea ceva .Tot bolborosea ,tot maraia ,tot bodoganea .
Cine sa asculte ?
Eu eram in transa creativa .
Ei si la final ,glorioasa m-am dus sa vad ce-am creat.
Micro SD ul meu era gol,golut.Nici o poza.Nici terina,nici rate ,nici copii ,nici pisici ,nici clafoutis cu prune, nic ,nimic.
Dupa ce se umpluse pana la gat,pana la nas si pana peste cap ,ca masura de protectie , cardul meu , s-a golit singur.
Am ramas afis ,bouche bee ,ca la poarta noua .
O geamana siderata ,interzisa , pusa la punct de un card.
Cu coada intre picioare m-am dus la Om sa ma scoata din necaz.
Sufletul meu striga : Mayday ,Mayday !
Cu calmul lui englezec mi-a aratat un program de sapat dupa poze sterse , pentru gemeni...a se citi prosti . 
L-am preluat,m-am asezat spasita la calculator si am recuperat cam.... 50 % .Si nu neaparat cei 50 la suta dupa care plangea sufletul meu .
Tot e bine,pentru ca , credeti-ma nu mai aveam nici un chef de fotografiat .
Luni am mai facut cateva poze lipsite de avant si inspiratie , cu mana tremuranda ,cu capsuni decongelate ,si cu terina mancata jumatate .

Acum , dupa ce v-am povestit aventura mea de Duminica,aveti voie sa radeti cinci minute.
Sa trecem si la reteta daca va mai intereseaza .

Terina de clatite cu mere si Sos Caramel





Pentru terina ,avem nevoie de :


o forma de chek
12-14 clatite
un kg de mere
200 g zahar
40 g unt
folie alimentara

Se curata merele si se taie cuburi.
Incingem untul intr-o tigaie ,adaugam merele si zaharul.Lasam amestecul pe foc aproximativ 30 de minute ,pana cand merele se inmoaie si devin translucide.Invartiti din cand in cand ,pentru ca merele sa se patrunda uniform.
Le tragem deoparte si le pisam cu o furculita,obtinand un pure .Nu trebuie sa fie prea fin.E bine sa mai ramana si mere intregi .
Facem clatitele .Va sfatuiesc sa coaceti mai multe decat cele necesare pentru terina.
Sigur veti avea in bucatarie maini pofticioase care se vor intinde spre farfurie.
Uite eu vad deja o mana.Sa fie a mea ? :)
Am tapetat tava de chek cu film alimentar si am asezat 3 clatite astfel incat sa acopere fundul si marginile formei.
Am pus un strat de pure de mere peste clatite si pe marginea formei .
Restul cltitelor se impatura pe latimea tavii ,obtinand straturi,alternative cu pureul de mere.
La final terminam cu un rand de clatite.
Acoperim cu film alimentar ,si punem o greutate care sa uniformizeze baza terinei.
Dam la frigider o noapte .

Sos Caramel





Sosul caramel e pentru mine cel mai potrivit in aceasta combinatie.Am vrut un sos legat,care sa nu curga.
Asa ca am cautat si am gasit ceea ce cautam pe Site-ul
Cititi reteta si urmati instructiunile intocmai.
Succes garantat.
Mie mi-a iesit un sos cu care poti orna,desena,zugravi,sau ce va mai trece voua prin cap.
Nu curge nici macar in plan inclinat,face turturi ,iar la gust e divin.

Si la final o felie pentru voi.....muncita :)



Mayday !Mayday !

Trecand peste aventura ,pot doar sa va spun ca terina asta merita incercata.

Sa fiti iubiti !

vineri, 9 septembrie 2011

Zacusca cu Fasole





Honey, I'm Home!

Da,da, m-am intors si multumesc tuturor celor care mi-au scris mesaje de dragoste si dor . :)

Am venit o data cu toamna ,sa numar  bobocii.
Unu, doi, Moca si Foca .


Sa adun roadele pamantului din gradina binecuvantata .



Sa inchid in borcane aromele verii.

             Zacusca cu Fasole





Reteta pentru aproximativ 15 borcane de 320 ml

Ingrediente :




2 kg fasole boabe cruda din anul acesta, fiarta si scursa
3 kg gogosari spalati, curatati, taiati
1 kg ceapa curatata, taiata mare
1 lt.bulion
1 lt.ulei
sare, piper
3 foi dafin
cateva boabe de enibahar (facultativ)
o ramurica de cimbru

Pentru inceput, fierbem fasolea in apa putin sarata, pana cand boabele sunt moi si pielita plesneste usor .
Spalam si curatam de cotoare si nervuri gogosarii .
Curatam ceapa si o taiem in patru.
Dam prin masina de tocat, in vase separate, fasolea, ceapa si gogosarii.
Intr-o cratita incapatoare cu pereti grosi, asezata pe un disc de fonta, la foc potrivit, punem tot uleiul, ceapa si o lingura de sare.Calim ceapa pana cand devine translucida.
Adaugam acum pureul de fasole, pureul de gogosari, bulionul, frunzele de dafin, crenguta de cimbru, piperul macinat si cateva bobite de enibahar.
Invartim compozitia pana cand se omogenizeaza bine.
Lasam sa fiarba la foc mic, invartind din cand in cand, sa nu se lege de cratita.
Fierbem pana cand ingredientele sunt moi si uleiul se ridica la suprafata .
Eu le-am fiert 90 de minute .
Asezam zacusca in borcane, lasand un spatiu liber de 2 cm intre zacusca si capac.
Pentru sterilizare, asezam borcanele cu zacusca intr-o cratita incapatoare pe fundul careia am pus un prosop de bumbac.Adaugam apa pana trece peste capacele borcanelor.Fierbem la foc mic aproximativ 60 de minute.
Timpul se calculeaza din momentul in care, apa incepe sa fiarba.
Scoatem apoi borcanele din apa ,le stergem si le mai lasam in paturi sa se raceasca pana a doua zi .

Pregatiti painea si linguritele, ca vine Zacusca: :)



Ei, ce spuneti ?
Nu-i asa ca am inchis in borcane o raza de soare ?




Spor la treaba si Pofta Buna va doresc.
Sa fiti iubiti !



Related Posts with Thumbnails