marți, 7 mai 2013

O saptamana de foc - Preparate la Gratar,Ceaun,Disc si Piatra vulcanica





Anul acesta 1 Mai s-a prelungit cu sarbatoarea de Pasti ,asa ca a fost o saptamana de vacanta si de foc la propriu.
Nu numai ca am avut temperaturi intre 25 si 32 de grade,dar am profitat de vremea splendida si nu am lasat nici o zi sa treaca fara sa gatim in aer liber.
Am gatit pe gratar,la ceaun,pe placa de piatra,pe disc si nu in ultimul rand in cuptor.
Viata la tara,are avantaje incontestabile. 
Am facut focul in vatra, ne-m bucurat de verde ,flori si pasari si fara sa ne uitam la ceas,am lasat timpul sa curga, reuniti in jurul mesei,depanand amintiri si facand planuri de viitor.
Dupa mesele le-am dormit in sieste prelungite precum starmosii dupa o zi de coasa.
Am uitat de ce-i rau in lume si ne-am bucurat de viata.
Dar sa lasam peroratiile si sa trecem la treaba :

Ziua 1

Seekh Keebab despre care am mai povestit aici .

Un fel de mici pe bat,dar aromati din alta poveste.
O poveste din o mie si una de nopti.:)







Ziua a 2 a

Carnati picanti in mat de oaie cu Saramura de Mamaliga.






Am fiert o mamaliga din:

500 ml lapte in care am presarat un pic de sare,o priza de nucsoara si 220 g faina de malai.
Am intins mamaliga intr-o tava unsa cu ulei si am lasat-o sa se raceasca cateva ore.
Am taiat-o apoi in bucati pe care le-am prajit pe gratar.
Mamaliga prajita ,s-a infratit apoi cu o Saramura din :

-ulei de masline,rosii ,putina apa daca rosiile nu-s destul de zemoase,ceapa verde,masline,sare,piper si frunze de patrunjel. 

Apoi toata nebunia asta a ajuns in farfurie 


Ziua 3 

Cartofi pai cu Pui la Ceaun 

O zi fara vorbe multe.
Numai cu poze. :)



Pulpele de pui le-am tinut cateva ore, intr-o marinata din:

- ulei de masline, zeama de lamaie, sare, piper si un amestec de ierburi facut in casa din oregano,salvie si menta.




Au iesit asa de croncante fierte in Ceaun in baie de ulei,incat am uita de colesterol.









Ziua a 4 a

A fost dedicata 

Atelierului de Brutarie.

Tot o zi de foc,pentru ca s-a copt in cuptor.
Reteta de paine e neimportanta. 
Importat este ca am contribuit toti cu mic cu mare,la "facerea" painii.





Din resturile de aluat,am facut : Melci,Raci,Craci ...:)






Dupa paine au urmat ouale,vopsite cu frunze si flori in ciorapei 




Ziua a 5 a

A fost dedicata temei 

Carne pe piatra

Am incins piatra in cuptor la 250 de grade timp de doua ore dupa care am mutat-o pe jar.
Au sfarait bland pe piatra cateva bucati de carne taiata subtire,stropite cu ulei de masline.
Pe care le-au acompaniat o alta potrie de cartofi si o salata mare .




Ziua  a 6 a

Sau ziua Discului.

Pastravi tavaliti in malai ,prajiti pe disc cu mamaliga si mujdei 








In tot acest timp am avut alaturi un Arbitru de margine :)




In ziua a 7-a ,

Nu am mai facut nimic.
Ne-am odihnit si am sarbatorit Pastele .





Am astepta ca un copil , felia mea de prajitura si  cafeaua cu lapte.





Doamne cat a fost de buna !
Pacat ca s-a terminat .





A trecut o saptaman de foc, s-au adunat alte amintiri frumoase in albumul familiei.
La anul vom avea un scaun in plus la masa de Pasti.:)

12 comentarii:

Boabe de Cafea spunea...

Hristos a Inviat!
Ce frumos! Si toate cred ca au fost gustoase :)
Abia astept sa puneti scaunelul in plus si sa-l vedem pe ocupant. Va pup!

Lia spunea...

Multumesc Cafe .
Pup you back cu toata dragostea .:)

coco spunea...

ce minunatii ai aiciiii...in zona mea nu se foloseste discul , dar am mancat gratar la disc si mi-a placut metoda tare mult , grasimea se scurgea peste cartofii pusi ...mmmm...

Lilly spunea...

Mai lipsea protapul din lista!Superb Pastele la voi.Si eu abia astept sa vad ocupantul scaunelului.

Lia spunea...

Coco,

Nici eu nu am mai folosit de mult discul,dar pestii au fost tare mari si nu-mi incapeau in nici o tava,asa ca am scos discul de la naftalina.:)

Lia spunea...

Lilly sa stii ca m-am gandit si la protap .:)
Scaunelul e pus deoparte ...asteptam ocupantul .:)

Paula Gafitescu spunea...

Hristoa a inviat!! Cu atatea bunatati in fata ochilor mei am reusit sa salivez la greu...desi inca ma simt 'plina' dupa sarbatorile Pascale :D

Lia spunea...

Adevarat a Inviat !

Paula,

Eu am profitata de avantajul de a fi gazda si doar am ciugulit. :))))
Si nu m-am mai spart in figuri cu zeci de feluri de aperitive si de prajituri. Doar cate un meniu la fiecare masa.
Anul acesta am fost foarte practica.

Sara & Miki spunea...

Ai avut sarbatori minunate cu un meniu special, aparte in care ai profitat si de vremea frumoasa de afara. Mi-ar fi placut sa fiu acolo. Cat despre arbitru de pe margini... dulce foc. Iubesc pisicile si am si eu un motat birmanez rasfatat si alintat. Pup!

Haplea spunea...

Hristos a inviat!Ce de bunatati ai preparat!!!Foarte frumoase ouale rosii!!

Precious Mornings spunea...

Lia, ca de fiecare data, am savurat fiecare cuvintel si fiecare fotografie, aproape ca am simtit si miresmele mancarurilor. Pentru cateva minute pot spune ca m-am simtit ca si cum as fi fost acolo cu voi. :)
Hristos a inviat!
Te imbratisez cu drag,

Lia spunea...

Adevarat a Inviat !

Neli scumpa, tare frumos a fost .
Aproape ca un concediu .:)

Te imbratisez cu drag si eu .

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails