marți, 24 aprilie 2012

Biscuiti cu ulei ,un vailing si o cana







Cei mai simpli biscuiti din lume sunt biscuitii cu ulei .
Ce reprezinta ei pentru mine ?
O parte din amintirile dragi din copilarie .
Bunica materna ne astepta in fiecare vacanta de vara cu un vailing din ala mare de metal plin ochi cu biscuitii astia .
Cred ca facea o portie din vreo doua kg de faina,sa avem ce rontai doua saptamani si parca nu se mai terminau .
Una din cele mai mari calitati a acestor biscuiti ,este ca se pastreaza mult si nu-si schimba consistenta .
Ii punea in ligheanul mare din metal ,acoperiti cu un prosop de casa din bumbac si rezistau pe campul de batalie pana la ultimul soldat
Tot keksuri din astea facea mama cand plecam in concediu in vremuri de mult apuse,cand prin magazine nu gaseai altceva decat carlige goale .Mai facea  ea draguta si alte prajituri rezistente si ascutite ca lupta de clasa :turta dulce si napolitane cu crema caramel si nuci .
Le punea in cutii din carton ,din cele pentru pantofi ,si calatoreau cu noi in portbagajul masinii ,facand turul patriei.
Eu de pe bancheta din spate ,nu faceam altceva decat sa intind mana pana la cutie ,de unde mai extrageam un fursecut aromat .
Sunt simpli,economici si o alternativa  sanatoasa la biscuitii din comert  pe care copiii o vor adora .
Cand m-am maritat ,am primit si eu in "lada de zestre " ,trei vailinguri din metal verde  de trei dimensiuni diferite .
Era de neconceput sa nu ai asa ceva in dotare .
Pai unde sa pui tona de pancove ,ciurigai,placinte si bineinteles biscuitii ?
In ce sa dospesti aluatul de paine ?
In ce sa amesteci carnea pentru carnati ?
Pai nu ?
Au acum 50 de ani ,sau poate mai mult ,smaltul sarit pe ici ,pe colo ,da nu ma pot desparti de ele.Inca isi fac treaba cu dedicatie si mai mult decat atat ,au in hardul memoriei retete vechi,pe care mi le soptesc la ureche intr-o complicitate plina de iubire care ma infioara . :)


Ingrediente :

600 g faina
150 ml ulei
2 oua mari
100 ml lapte
200 g zahar
20 ml rom
caja rasa de la doua lamai
o lingurita cu varf ,praf de copt
3 plicuri zahar vanilat
putina sare fina

Intr-un castron se amesteca ouale intregi cu zaharul .Adaugam apoi uleiul in fir subtire ,ca la maioneza ,amestecand mereu cu o lingura din lemn .Adaugam apoi laptele ,vanilia,romul si coaja de lamaie .Si la urma faina amestecata cu praful de copt si putina sare .
Framantam un aluat elastic si usor gras .
Rupem cate o bucata si o intindem pe masa infainata in foaie de aproximativ un cetimetru si jumatate grosime .
Taiem diferite forme ,cu matritele trecute prin faina .
Le punem in tavi pe hartie de copt ,lasand distanta de 1-2 cm intre ele .
Coacem la 180 degrade 7-10 minute ,pana cand fursecurile se coloreaza usor  .
Daca le lasati albe ,vor fi mai moi .Cele usor bronzate vor fi mai crocante .
Din cantitatile de mai sus ,mie mi-au iesit 7 tavi .

Se pot manca simple ,sau mai sofisticat ,cu putin gem si o cana de lapte .

Pentru ca amintirea ce ma bantuia sa fie exorcizata ,a fost musai sa pun laptele in cana copilariei .Canuta mea din portelan cu buline  rosii .





Va mai aburesc cu o chestie si ma duc . 
Stiti ce imaginatie bogata au copiii .
Eu imi aduc aminte ca ma jucam cu fursecurile astea si inventam povesti despre fiecare ciupercuta ,ursulet,steluta,floricica sau  luna .
Le spovedeam si le descantam in parte ,inainte de a le baga in gura .
Si zau ca fiecare forma avea alt gust ..... :)


Sa fiti iubiti !




luni, 23 aprilie 2012

Ciorba de salata verde cu leurda



Despre cum fac Ardelenii supa de salata cu slanina si sos din lapte am mai povestit  aici .
De data aceasta am ales o varianta usoara pentru cei care numara caloriile  .
Ceea ce pot sa spun cu tarie este ca  ,varianta asta este la fel de gustoasa .

Ingrediante :

2 capatani mari de salata verde 
2 legaturi leurda ( se pot inlocui cu 2-3 catei de usturoi)
un morcov mic ras
o cepa sau cateva fire de ceapa verde
200 g sunca slaba
70 de grame orez integral
putin ulei
leustean
marar verde

Pentru dres ciorba :

2 galbenusuri 
zeama de lamaie

Salata se spala in mai multe ape.Apoi frunzele se taie fasii.
Intr-o oala ,calim  in putin ulei ,ceapa taiata marunt ,morcovul dat pe razatoare si sunca feliata .
Adaugam apa rece (cam 3 lt) ,orezul si sare.Lasam sa fiarba pana cand orezul s-a patruns .
Adaugam acum frunzele de salata si leurda spalate si taiate fasii si mai lasam sa fiarba putin .Daca nu avem leurda ,punem cativa catei de usturoi ,taiati marunt .
Salata trebuie sa se inmoaie,dar sa ramana usor crocanta .
Dregem ciorba cu doua galbenusuri batute ,peste care punem cate putina supa calda.Le varsam apoi peste ciorba care fierbe la foc domol.Ciorba se ingroasa putin si primeste o culoare frumoasa .
Adaugam si frunzele de leustean si marar,taiate marunt .
La final acrim dupa gust cu zeama de lamaie sau otet aromatizat .
Pofta buna !



duminică, 22 aprilie 2012

Meniu de Pasti





Au trecut Pastile ,e adevarat ,dar am sa fac un remember al meniului .
Nu de alta ,dar ma lasa  memoria si in ultimul timp am inceput sa ma inspir din "mine insami " . :)
Asadar ,anul acesta am inceput cum era si normal cu vopsitul oualor si decorarea pomisorului de Pasti .



Meniul a fost unul  clasic .

Aperitive :

Drob  
Rulada mozaic
Salata de Boeuf
Oua rosii
Sunca fiarta
Mozzarella cu ulei de masline si busuioc


Ciorba de miel cu macris si leustean

Fel de baza :

Friptura din pulpa de miel 
Friptura din filet mignon de porc

Garnituri :

Spanac
Cartofi pure si morcovi cu lamaie

Salata de sfecla 
Hrean  

Desert :

Tarta cu branza 
Spuma de ciocolata

Sa le luam pe rand ....

Aperitivele :

1. Drob de miel in tava de chec :


Anul acesta am ales varianta de drob in tava ,pentru ca e mai practica si mai rapida .Rezulta un drob care se poate taia foarte usor .

Reteta :


 organe de miel (inima,plamani,ficat,rinichi )
 500 g carne tocata de porc ,vita sau pui
 3 felii de paine alba fara coaja( miez de paine) inmuiat in lapte ,stoarsa
 100 ml smantana
  4 ouă
  2-3 cepe
 1 legatura ceapă verde
 3 fire de usturoi verde
 1 legatura pătrunjel
 piper ,sare
 3-4 ouă fierte tari  intregi sau jumatati sau 2 fire de carnat pentru pus in mijlocul drobului .


Numarul oualor fierte difera in functie de cate tavi de drob faci .Daca nu vrei sa te complici ,tai ouale fierte in cuburi si le pui in compozitie .
Anul acesta eu am pus oua fierte de prepelita .
Se taie 2 -3 cepe cubulete.
Se inmoaie painea in lapte si apoi se stoarce .
Prajim ceapa in putin ulei .Adaugam bucatile de ficat de miel ,taiate cuburi si-l prajim pe toate partile cateva minute.Nu trebuie ars.Sa ramana moale.Saram,piparam .
Restul maruntaielor se fierb 10 minute in apa cu sare si apoi se taie cuburi .
Intr-un castron,punem :
Carnea tocata ,painea inmuiata in lapte si desfatuta cu mana in bucati mici ,ficateii cu uleiul in care s-au prajit ,maruntaiele fierte ,100 ml smantana ,sare,piper,4 galbeusuri,ceapa verde si usturoiul verde taiate marunt,patrunjelul verde tocat .
Amestecam compozitia pana se omogenizeaza perfect.
La final punem si albusurile batute spuma cu un praf de sare.
Amestecam de jos in sus ,astfel incat compozitia sa ramana pufoasa .
Ungem tavile de chec cu ulei si presaram cu pesmet .
Punem jumatate din compozitie in tava ,apoi ouale fierte sau carnatul in mijloc si acoperim cu restul de compozitie .Pensulam suprafata drobului cu un ou batut si presaram pesmet.
Dam la cuptor o ora  sau mai mult , la 180 grade ,pana se rumeneste frumos .
4. După ce se răceşte, drobul se taie felii groase de 1-1,5 cm

2. Salata de Boeuf

Despre salata de Boeuf am mai povestit ,doar ca de data asta am ales sa fac portii individuale .Mi-a fost mult mai usor de gestionat ,avand in vedere ca am avut doua mese.Una cu familia si una cu prietenii.Mi se pare mai frumos sa aiba fiecare mesean portia lui :

 

Aceeasi idee am pus-o in practica si de Craciun .  :)


Reteta :

250 g carne de vita sau piept de pui
500 g zarzavat asortat ( morcovi ,patrunjel,telina,gulie,pastarnac)
3 castraveti murati
500 g maioneza
300 g mazare fiarta
sare,piper .

Fierbem carnea si zarzavatul in apa cu sare ,pana cand toate sunt patrunse .
Strecuram carnea si zarzavaturile printr-o sita .Supa ramasa se poate folosi pentru o supa de carne cu galuste .
Taiem toate zarzavaturile si carnea in bucati foarte mici .Adaugam castarvetii murati taiati si stransi in pumni pana se elimina zeama din ei .
Adaugam mazarea din conserva bine scursa .
Omogenizam componentele ,saram,piperam.
Adaugam 250-300 g maioneza si omogenizam iar .
E important ca toate componentele sa fie bine zvantate de lichid inainte de a le pune in salata.
Altfel maioneza se va inmuia ,rezultand o masa care lasa un lichid inestetic .
Punem salata in boluri individuale si ornam fiecare portie cu maioneza ramasa .
Ornam dupa imaginatie .

3. Muschi de porc mozaic 


Reteta este aceeasi ca la drob ,doar ca am umplut un muschiulet de porc pe care apoi l-am legat cu sfoara ,l-am impachetat in folie de aluminiu si l-am copt in tava la 200 grade ,o ora .

4. Mozarella cu busuioc 




Nimic mai simplu .
Am amestecat mozzarella cu ulei de masline,sare,piper si frunzulite de busuioc .

5. Ciorba de miel cu macris si leustean



Din pacate poza s-a sters .Nu singura desigur ci cu contributia degetului meu mijlociu , dar va asigur ca e bestiala .Am pus o poza mai veche .

Reteta :

300 g zarzavat 
carne de miel de pe gat si pulpa inferioara
2 cepe 
3 legaturi marisoare de macris de gradina
o legatura leustean
o legatura marar verde
sare ,piper
ulei

Pentru dres ciorba :

2 galbenusuri 
otet de tarhon 

Curatam tot zarzavatul si il taiem marunt .Il calim in doua linguri de ulei.
Adaugam carnea portionata in bucati mici ,apa rece cam 4-5 litri si sare .
Lasam sa fiarba domol ,pana cand toate componetele sunt patrunse.Daca se formeaza
spuma,o indepartam cu spumiera .
Adaugam macrisul si leusteanul spalate si taiate fin .
Mai dam un clocot .
Batem galbenusurile cu doua linguri de apa rece.Adaugam pe rand 2-3 polonice de supa fierbinte peste galbenusuri si apoi punem galbenusurile in supa care fierbe pe foc mic.
Acestea vor ingrosa putin supa si ii vor da o culoare frumoasa .
La final gustam de sare si piper , acrim cu otet de tarhon despre care am scris aici sau zeama de lamaie si adaugam mararul taiat marunt .
Inca un clocot si e gata .

6 .Friptura de miel si Filet Mignon



Friptura de miel din acest an ,a fost un regal .Si se face foarte simplu.
Am uns pulpele de miel cu ulei si le-am presarat cu sare ,piper si frunze de rosmarin .
Am pus pulpele in tava cu putina apa si am sigilat tava perfect cu folie de aluminiu .
Am dat friptura la cuptor pentru 2 ore la 160 de grade .Daca nu e destul  de rumena dupa acest timp,mai lasati cat e nevoie.
Carnea s-a facut in suc propriu ,sucul din ea nu s-a evaporat si carnea s-a rumenit foarte frumos,chiar daca a fost acoperita tot timpul.A ramas moale si aromata .

Filet mignonul ,l-am facut dupa acelasi principu ,doar ca nu am folosit rozmarin,ci un amestec de oregano,menta si salvie uscate ,de la mine din gradina.

Carnea s-a servit cu sos de merisoare despre care am  povestit aici .



7. Spanac Ardelenesc 



Reteta :

1 kg spanac
2-3 catei usturoi
500-700 ml lapte
2 linguri rase amidon
sare ,piper
ulei

Spanacul se alege si se spala in mai multe ape.
Se fierbe in apa cu sare 10 minute ,nu mai mult ,pentru ca trebuie sa-si pastreze culoarea .Se scurge de apa si se arunca intr-un vas cu apa rece sau cu gheata sa se raceasa brusc .Se scurge intr-o sita si se toaca marunt .
Il punem apoi intr-o cratita cu putin ulei si doi-trei catei de usturoi taiati marunt .Adaugam laptele amestecat cu amidonul.Lasam sa dea un clocot si mai potrivim de sare .Daca e prea gros ,mai adaugam putin lapte .

8.Cartofi pure si morcovi cu lamaie



Cartofi pure stie toata lumea sa faca asa ca nu dezvolt subiectul.

9.Morcovii caramelizati cu lamaie 

Se fac simplu :

Calim morcovii mici fierti , in putin unt ,cu sare ,piper ,un varf de cutit zahar ,coaja de lamaie ,zeama de lamaie si patrunjel verde taiat fin .
Operatiunea tine fix 5 minute ,asa ca preparati-i inainte de a-i aduce la masa .
Sunt deliciosi .

La desert am avut tarta cu branza ,careia am sa-i dedic o postare separata si 

10. Spuma de ciocolata 

Despre care am mai vorbit aici .


                              


Acestea fiind zise ,pot spune doar ca a mai trecut un Pasti linistit ,alaturi de cei dragi si la fel de luminos ca si cele care au mai fost si sper la fel ca cele care vor mai veni .

Sa fiti iubiti !



sâmbătă, 14 aprilie 2012


Afara e innorat si se pregateste de ploaie ,dar in casa oalele sunt pe foc ,ciorba  de miel e gata .Mai trebuie doar inmiresmata cu leustean si tarhon si acrita cu macris ,in cuptor se rumeneste drobul si ma duc sa fac pasca cu branza .

Gandul meu zboara spre voi si va doresc tot ce-i mai bun pe lume .
Iaca si pomisorul meu de Pasti .





Va doresc liniste,lumina,pace si fericire !
Sa fiti iubiti !

Related Posts with Thumbnails