Ce sun pietrele de gatit ?
Pietrele de gatit, au calitatea de a rezista la temperaturi inalte ,de a distribui uniform caldura in toata masa lor ,nu degaja fum ,iar filetul de pui, peste, vita, legumele,crevetii ...se prajeste pe piatra in suc propriu.
Ce poate fi mai bun ?
Ce poate fi mai bun ?
Pietrele de gatit, nu au in compozitie materii nocive corpului uman si sunt finisate pe diferite dimensiuni si grosimi.
Cand achizitionati o piatra,tineti cont de dimensiunea cuptorului,in care veti utiliza piatra .
Exista mai multe tipuri de pietre .
In functie de compozitie, calitate, provenienta si dimensiuni difera si pretul lor.
Acuma voi hotarati daca merita sa achizitionati una, pentru ca nu sunt ieftine.Si nu cred ca se justifica o piatra pe care sa o umple praful in camara .
Daca gratariti o data pe an, sau va plac feliile groase de carne grasa ,sau pulpele mari, atunci piatra nu este o optiune buna sau economica pentru voi .
Pe piatra se gatesc felii subtiri de carne ,fileturi de peste, sau pesti mici copti in alufolie,fructe de mare si legume .In general mancare dietetica ,fara grasimi care se prepara termic in maximum 10-15 minute .
Piatra este buna si pentru copt pizza ,ciabatta,sau paine .
Exista mai multe tipuri de pietre :
1.Piata de Lava ,sau Piastra Lavica.
Este o piatra de gatit ,provenita din roca vulcanilor Etna sau Vezuviu.
2.Piatra Olarului, (Steatitul,sau Piatra saponaria, Gesso di Briançon) formata din talc, magnezit si dolomit.
Gatitul pe piatra este o veche traditie, piatra pastrand gustul si aroma alimentelor .
Se pune piatra in cuptor si se incalzeste cuptorul la 200°, pentru 30 min. Se scoate piatra, cu manusa antitermica si dupa ce se raceste putin, se unge cu ulei pe ambele parti (se recomanda ulei de masline, pt. ca are punctul de fum scazut ). Se mai tine in cuptor, o ora, la 200°. Dupa aceea se spala doar cu apa calda. Se recomanda sa se repete acest tratament, in mod regulat. Folositi piatra intotdeauna pe aceeasi parte. Piatra se poate incalzi si pe flacara folosind o sita metalica intre flacara si piatra
Atentie : nu supuneti piatra la socuri mecanice si termice, nu o puneti fierbinte pe suprafete reci sau umede si nu o scufundati fierbinte in apa.
Piatra aflata la temperatura camerei, nu se pune in cuptorul incins la 200°.Piatra se pune in cuptor iar apoi se ridica temperatura la 200°.
Nu gatiti pe piatra alimente congelate.Nu atingeti piatra cand este calda sau mai devreme de 40 min.dupa ce a fost luata de pe foc sau scoasa din cuptor. Piatra nu se pune direct pe flacara, se foloseste o sita metalica.
Dupa utilizare se spala doar cu apa calda .Nu folositi detergent.Daca chiar se impune acest lucru, folositi detergent neutru.
Orice fisuri aparute, nu afecteaza utilizarea ulterioara a pietrei.
Dupa ce o preparati ca mai sus, o pastrati intr-un loc uscat.
Pentru a o utiliza ,o incalziti 1- 2 ore la 240 grade in cuptor, pe o plita pe flacara aragazului, sau direct pe carbunii grillului .
Piatra incalzita pana la aproape 260 de grade,se aduce la masa, (folositi manusi speciale) unde se pune pe un suport antitermic si apoi nu va ramne decat sa gatiti pe ea bucatile de carne sau legume ,pregatite dinaite .
Piatra incalzita pana la aproape 260 de grade,se aduce la masa, (folositi manusi speciale) unde se pune pe un suport antitermic si apoi nu va ramne decat sa gatiti pe ea bucatile de carne sau legume ,pregatite dinaite .
Asa cum probabil banuiti, am si eu o piatra.
Primita in dar de la un "domn generos" :) .
Primita in dar de la un "domn generos" :) .
Ultima data am gatit pe ea oua de prepelita, filet din piept de pui, combinate cu un ratatouille .
Cam asta a iesit :
Eu o folosesc frecvent si nu ma mai satur de gustul si savoare carnii prajite astfel .
Exista restaurante care servesc gratarul pe piatra ,gatit in fata clientilor .Incercati varianta aceasta si apoi hotarati daca merita investitia .
16 comentarii:
am mancat la restaurant de pe piatra !
Lia, eu am mancat la restaurant si intr-adevar ti-o aduce la masa si carnea iese foarte buna.
Cred ca trag o fuga pana la Etna si scobesc o piatra din asta ca mi-ai facut pofta :)))!
Faina piatra !Poate gasesc si io un domn generos sau o doamna...!S-o stapanesti sanatoasa!
tare interesanta "piatra" si foarte bine scris articolul. Normal ca acum ma gandesc de unde sa iau o piatra.:)
Interesant!
De cand tot vreau si eu sa-mi cumpar , iar acum ca am vazut si la tine , musai tre sa am cat de curand !!! ;0
Si cand te gandesti ca eu pe a mea o folosesc doar cand coc paine si pizza.
FoaRte frumoasa prezentarea ta!
tare ma bucur pentru articolul tau,te rog spune-mi de unde se poate comanda piatra de copt,eu mai mult pentru paine as folosi sau poate exista una universala?eu in oradea nu am gasit din pacate.Astept raspunsul si multumesc.
Gyongyi
Gyongyi ,
La noi nu am vazut decat aici :
http://www.grataredegradina.ro/
Eu am primit-o pe a mea din Italia Ai grija ca sunt marimi diferite ,grosimi diferite ,cu sau fara suport .
Succes !
A
Foarte bun articolul..si intr-adevar carnea iese super buna pe piatra...
Eu am gasit-o pe okazii...link-ul e asta http://www.okazii.ro/ustensile-bucatarie/gratar/nou-piatra-olarului-pentru-gatit-rectangulara-la-super-pret-import-italia--a125284016
Succes!
as dori sa aflu pareri despre gratarul pe gaz cu roca vulcanica
experiente..pro sau contra
multumesc
Nu inteleg intrebarea.
Revin cu precizarile necesare. As dori sa achizitionez un gratar pe gaz, care foloseste ca strat intermediar de transmitere a caldurii intre flacara si grill-ul metalic un strat de "pietricele" asa zisa roca vulcanica.Singura informatie despre un astfel de gratar, de la un posibil utilizator, am gasit-o in articolul urmator :
http://www.grill-society.ro/2011/05/gratarul-cu-roca-vulcanica-mit-sau-realitate/
care m-a facut sa ma mai gandesc odata inainte de achizitie, sau sa caut mai multe pareri.Utilizabil sau neutilizabil, bun sau rau, asta e intrebarea?
Multumesc pentru raspuns.
cristi
Acesta este un blog culinar.
Imi pare tare rau,dar nu am nici un fel de expertiza in privinta aragazelor .
Eu cred ca ar trebui sa ceri parerea unui specialist din magazinele de profil.
Sunt si cateva site-uri care ofera informatii in privinta gratarelor cu piatra vulcanica.
Iti doresc succes si sa-ti gasesti aragazul dorit.
aici mai sunt pietre de cuptor, 40-50 de euro: http://bakerybits.co.uk/bakery-equipment/baking-stones-and-domes.html
Trimiteți un comentariu