Cei mai simpli biscuiti din lume sunt biscuitii cu ulei.
Ce reprezinta ei pentru mine ?
O parte din amintirile dragi din copilarie.
Bunica materna ne astepta in fiecare vacanta de vara cu un vailing din ala mare de metal plin ochi cu biscuitii astia .
Cred ca facea o portie din vreo doua kg de faina, sa avem ce rontai doua saptamani si parca nu se mai terminau .
Una din cele mai mari calitati a acestor biscuiti, este ca se pastreaza mult si nu-si schimba consistenta .
Ii punea in ligheanul mare din metal ,acoperiti cu un prosop de casa din bumbac si rezistau pe campul de batalie pana la ultimul soldat.
Tot keksuri din astea facea mama cand plecam in concediu in vremuri de mult apuse, cand prin magazine nu gaseai altceva decat carlige goale .Mai facea ea draguta si alte prajituri rezistente si ascutite ca lupta de clasa: turta dulce si napolitane cu crema caramel si nuci .
Le punea in cutii din carton ,din cele pentru pantofi si calatoreau cu noi in portbagajul masinii, facand turul patriei.
Eu de pe bancheta din spate ,nu faceam altceva decat sa intind mana pana la cutie, de unde mai extrageam un fursecut aromat .
Sunt simpli,veconomici si o alternativa sanatoasa la biscuitii din comert pe care copiii o vor adora .
Cand m-am maritat, am primit si eu in "lada de zestre ", trei vailinguri din metal verde de trei dimensiuni diferite .
Era de neconceput sa nu ai asa ceva in dotare .
Pai unde sa pui tona de pancove , ciurigai, placinte si bineinteles biscuitii ?
In ce sa dospesti aluatul de paine ?
In ce sa amesteci carnea pentru carnati ?
Pai nu ?
Au acum 50 de ani, sau poate mai mult, smaltul sarit pe ici pe colo, da nu ma pot desparti de ele. Inca isi fac treaba cu dedicatie si mai mult decat atat, au in hardul memoriei retete vechi, pe care mi le soptesc la ureche intr-o complicitate plina de iubire care ma infioara . :)
Ingrediente :
600 g faina
150 ml ulei
2 oua mari
100 ml lapte
200 g zahar
20 ml rom
caja rasa de la doua lamai
o lingurita cu varf, praf de copt
3 plicuri zahar vanilat
putina sare fina
Intr-un castron se amesteca ouale intregi cu zaharul. Adaugam apoi uleiul in fir subtire, ca la maioneza ,amestecand mereu cu o lingura din lemn.Adaugam apoi laptele ,vanilia, romul si coaja de lamaie. Si la urma faina amestecata cu praful de copt si putina sare .
Framantam un aluat elastic si usor gras .
Rupem cate o bucata si o intindem pe masa infainata in foaie de aproximativ un milimetru si jumatate grosime .
Taiem diferite forme, cu matritele trecute prin faina .
Le punem in tavi pe hartie de copt , lasand distanta de 1cm intre ele .
Coacem la 180 degrade 7-10 minute, pana cand fursecurile se coloreaza usor .
Daca le lasati albe, vor fi mai moi . Cele usor bronzate vor fi mai crocante .
Din
Se pot manca simple ,sau mai sofisticat ,cu putin gem si o cana de lapte .
Pentru ca amintirea ce ma bantuia sa fie exorcizata, a fost musai sa pun laptele in cana copilariei. Canuta mea din portelan cu buline rosii .
Va mai aburesc cu o chestie si ma duc .
Stiti ce imaginatie bogata au copiii .
Eu imi aduc aminte ca ma jucam cu fursecurile astea si inventam povesti despre fiecare ciupercuta , cursulet, steluta, floricica sau luna .
Le spovedeam si le descantam in parte, inainte de a le baga in gura .
Si zau ca fiecare forma avea alt gust ..... :)
Sa fiti iubiti !
38 de comentarii:
Minunat arata! Edi va fi tare incantat sa-i transforme in figuri! ;) Pupici
Vailingul tau imi aduce aminte de cel al bunicii :)!
Iar biscuitii tai trebuie sa fie buni tare!
vai cat imi plac!!!
bazu
Anto,
Nu las copilul sa astepte ! :)
Any ,
Si eu sper sa fiu si eu intr-o zi , o bunica cu vailing . :)
Bazu ,
Da numa comanda si se executa .
Pupicei pe obrajei . :)
Cata dragoste, cate amintiri si toate intr-o reteta si niste lighenase.
Si taman azi cand eu sunt intr-o stare melancolicoasa :).
Te pup Lia, ii trec si pe biscuiteii astia langa bulbi care tare mult imi plac.
Oh, Lia!
Iar ma topesti cu povesti din astea faine, la gura calda de cuptor, cu parfum de biscuiti si oameni frumosi, de mi se umezesc ochii...
Eu inca nu am vailing, astept sa ajung la mine acasa, intre pomi infloriti si albine, si-o sa-mi iau. Sper intr-o zi, cat mai curand!
Sunt sigura ca spovediti si descantati in gandurile si imaginatia copilariei, fiecare biscuit avea propriu-i gust si poveste. Ce vremuri, ce duiosie, ce postare frumoasa!
Musai o sa-i incerc si eu zilele urmatoare, ca nu se poate altfel.
Te pup, o seara frumoasa!
Ioana ,
Cred ca ploaia asta care nu se mai termina ,ma trimite inapoi in timp,in lumea amintirilor .
Si ce bine si cald e acolo ... :)
Roxana ,
Multumesc mult pentru cuvintele frumoase .
Tu esti intr-adevar daruita de ursitoare cu foarte mult talent .
Te pup si sper sa ajungi cat de curand in poienita cu albine si pomi infloriti .
Sa stii ca si eu am pastrat un vailing din asta mai mic !faine amintirile!
Eu ii vad bine la cafeaua de dimineata.Ador canuta si marturisesc ca nu stiam ce-i ala vailing.
Trebuie sa fie deliciosi!Arata bine si am o pofta de ceva dulce :).O zi frumoasa!
Alinutzika ,
Arata bine ,ca-s la gramada ca o echipa de rugby . :)
Pansy ,
In cazul asta o sa fii si tu o bunica cu vailing .:)
Lilly ,
Pai nici nu stiai ce pierzi .
Vailing e un cuvant sfant in Ardeal :)
Paradis ,
Multumesc mult pentru vizita .
Eu am in continuare aceeasi problema cu accesul pe blogul tau .Nu mi se incarca si-mi blocheaza tot ecranul .
Sunt tare suparata ca nu pot vedea si comenta minunatiile tale .
Vai ce pofta mi-ai facut , iar postarea ta imi aduce aminte de copilarie !!!
Au iesit perfect!
Intr-adevar si mie imi amintesc de copilarie.Sunt deliciosi!Week-end minunat!
Amintiri placute... multumim ca le impartasesti cu noi. Fiecare din noi avem amintirea unui vailing in care se dospeste ceva sau se amesteca salata de beof :)
looks so cute & tasty
new to your space..
lovely space you have
happy following you..:)
do stop by mine sometime
Tasty Appetite
mi-ai adus aminte de biscuitii bunicii mele, pe care ii adoram! cumva se face ca, oricum i-as face, biscuitii nu mai au gustul celor facuti de ea. acum imi par unici.
Kat ,
Oltene,
Haplea ,
Margot ,
Mihaela ,
Gustul copilariei e de neuitat si din pacate , parca nu reusim sa-l mai regasim niciodata .
Poate ni s-or fi tocit papilele .:)
Jay ,
Thank you for visiting me .
Of course ,I will stop by you gladly . :)
Ce faina'i prezentarea!!!
Felicitari pentru blog,totul este foarte frumos!
Muy lindas figuras lucen deliciosas realmente fantásticas,abrazos y abrazos.
Vreau si eu! Cu tot cu cana cu bulinute!
lumea asteapta o noua postare!!!!!
bazu
Angelica ,
Gaby,
Multumesc pentru vizita si va mai pregatesc o portie ,ca meritati .:)
Rosita ,
Gracias . :)
Bazu ,
Tu ma sabotezi .
Pai nu suntem la dieta ? :)
Hai ca pentru tine o sa postez ceva light .
Pup obrajii aia frumosi . :)
Frumoasa poveste... Nu am vailing dar cred ca mama are unul pe acasa. Pentru "de toate".
Irina ,
Multumesc.
Ma bucur ca ti-a placut povestea .
Vailingurile vor deveni in curand artefacte . :)
Frumos ai depanat....eu sunt fascinata de aceste cutii de tabla,le asociez cu biscuitii, cu halvaua,trecutul,copilaria...
Lucruri simple,dar cu valoare sentimentala,cum sa nu te atasezi de ele...
Da Mikaela,
"Artefactele" astea ma fac sa oftez si sa zambesc in acelasi timp, :-)
exceptionali ! i-am facut aseara ! fragezi si economici
Ma bucur ca v-au placut . :-)
Multumesc din suflet.Sant super buni.Si nu am crezut niciodata ca imi va place asa de mult sa ai fac.Am cumparat peste 20 de forme si fac tot felul de forme.
Multumesc din suflet.Sant super buni.Si nu am crezut niciodata ca imi va place asa de mult sa ai fac.Am cumparat peste 20 de forme si fac tot felul de forme.
Trimiteți un comentariu