Imi era dor de un chec cu nuci si stafide .
Aveam tot ce-mi trebuie asa ca am inceput sa pun ingredientele pe masa :
5 oua mari
250 g unt
300 g zahar
250 g faina( 280 g daca il faceti fara cacao)
o lingurita bicarbonat de sodiu
putina sare
coaja de lamaie si portocala
100 ml lapte
100 g nuci prajite,taiate marunt
2 linguri cacao
Optional rahat sau stafide inmuiate in rom.
E dar acum e acum .
Cand sa scot stafidele , ia-le de unde nu-s .Si le-am cautat pana am ametit si ...nu le-am gasit .
Am gasit in schimb o punga cu prune deshidratate .
Pai astea ce-au ?
Sunt perfecte ! Asa ca am hidratat prunele cu rom si am inlocuit stafidele .
O alegere geniala ,dupa cum aveam sa constat la sfarsit .
L-am intrebat pe Om daca stie ce mananca si mi-a raspuns ca nu stie ,dar e bun . :)
Reteta aceasta e a mamei mele si iese un chec moale ,nu unul din alea scortoase care-ti raman in gat .
Cum procedam ?
1.Separam albusurile de galbenusuri.Punem jumatate din zahar in albusuri si jumatate in galbenusuri.
2.Batem spuma ambele compozitii .
3.Untul il topim si il racium la temperatura degetului.
4.Faina o amestecam cu bicarbonatul,coaja de lamaie , portocala , putina sare si nucile taiate marunt .
In compozitia de galbenusuri si zahar ,spumata ,amestecam untul,laptele si faina cu restul ingredientelor , de la punctul 4.
Luam din spuma de albus cam o treime si amestecam usor , de jos in sus cu o spatula mare.Adaugam a doua treime si amestecam iar.Deja compozitia este mai aerata. Amestecam si ultima treime si omogenizam usor .
Punem jumatate din compozitie in tava unsa cu unt si tapetata cu faina.
In compozitia ramasa ,adaugam doua linguri cu varf de cacao.O adaugam in tava si facem cu ajutorul furculitei niste rotocoale prin aluat .
La final ,am presarat deasupra bucatile de prune turmentate cu rom .
Coacem 40 de minute la 180 de grade (foc mijlociu) .Incercam cu in betisor de frigarui,sa vedem daca este copt .
Lasam sa se raceasca in forma ,il scoatem pe platou si pudram cu zahar .
Em am pus din compozitie si intr-o forma mica,altfel iesea un chec si mai mare.
Asa arata la final.
Poftiti de serviti :
Tipsuri :
Acuma sa va spun doua secrete de-ale mele pentru un chec reusit .
- folositi unt de calitate (80% grasime ) nu margarina sau ulei .Cu cat e mai untos un chec,cu atat e mai onctuos ,mai placut la gust si mai moale .(In cazul ca nu facem un chec de post .)
- Amestecati la sfarsit spuma de albus cu zahar in compozitie ,in trei etape ,ca la soufflé .
21 de comentarii:
HMM!! Minunat chec, imi place combinatia!! Pupicei!!
O da! Subscriu la tipsuri! Arata mai mult decat perfect! Pupici
ce frumos arata,e imbietor
Superb checul!!!Servesc cu placere o felie:))Pup!
Bre dragă-mea, știi ce-aș mânca io amu?
O supa-cremă d-aia de-a ta cu usturoi.
Pupici! (N-am mâncat supă, poftesc doar la ea! :P)
Doamne de cand asteptam reteta asta.Stii ca ai facut una bucata om fericit,nu?
O imbratisare mare mare mamei tale!
Adela ,
Si mie imi place ,cu un pahar de lapte rece . :)
Anto ,
Multumesc .
Te pup .
Ina ,asa e .
Imbietoar,Frumos si Indecent de bun . :)
Licuta ,
te servesc si eu oricand cu placere.Cu mai mult decat o feliuta . :)
Lilly ,
Pai la fericirea Omului m-am gandit .
Abia astept sa-l faci si sa-mi dedici o feliuta . :)
Cara ,
Si eu ma gandeam azi la o supa crema,dar nu de usturoi ci de bostan .
Pana maine ma hotarasc ,sau ma razgandesc .:)
Cris este foarte norocos (sau norocoasa), asa chec as vrea si eu cadou :) O zi frumoasa!
Arata tare fain , multumesc pentru tips-uri .Te pup.
Lia un premiu va asteapta la mine! Pup!
Eu l-as prefera cu stafide si fara nuci !!! :):) , dar oricum este , arata minunat!!!
Mihaela ,
Cris e departe de mine ,dar cu ocazia asta i-am trimis reteta pe care o asteapta cam de mult . :)
Dorina ,
Cu tot dragul si sper sa-ti foloseasca .
Pup .
Adela ,
Multumesc din suflet ca te-ai gandit la mine :)
Ce mult imi place checul....iar al tau arata suuper.
Haplea ,
Si noua ne place place si il fac frecvent ,mai ales ca e un dulce mostenit pe gena materna . :)
Trimiteți un comentariu